FOLLOW US: facebook twitter

«Πρωταθλήτρια» στις δασικές πυρκαγιές η Ηλεία

Ημερομηνία: 21-03-2023 | Συντάκτης:

-Κοντά στις 200.000 στρέμματα κάηκαν την τελευταία δεκαετία

-Αυξημένες το 2022 οι αυτόφωρες συλλήψεις και τα πρόστιμα για εμπρησμό από αμέλεια

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας σήμερα και σκοπός της συμβολικής ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για το δάσος, τα προϊόντα με τα οποία εφοδιάζει τον άνθρωπο και την ανάγκη διατήρησης μιας αρμονικής σχέσης ανάμεσα στα δύο μέρη και βεβαίως η προστασία του δασικού μας πλούτου. Τα δάση και τα μάτια μας!

Ωστόσο, σε μόνιμη απειλή για τον φυσικό πλούτο της Ηλείας έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές, αφού σχεδόν κάθε χρόνο αφαιρούν εκατοντάδες στρέμματα δάσους από τον νομό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, οι αγροτοδασικές πυρκαγιές έφτασαν τις 900 περίπου το 2022, ενώ το 2021 ήταν στις 717 και το 2020 τις 936! Η πορεία της τελευταίας τριετίας δείχνει πως ο αριθμός των συμβάντων στην Ηλεία είναι σταθερά υψηλός, ενίοτε και με σοβαρές επιπτώσεις, όπως στην μεγάλη πυρκαγιά του 2021 στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και πέρυσι στην Κρέστενα.

Ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των αυτόφωρων συλλήψεων σε πυρκαγιές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, «άγγιξαν» τις 30, ενώ επιβλήθηκαν και 36 πρόστιμα! Στη συντριπτική τους πλειονότητα, πρόκειται για δικογραφίες που αφορούν το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια, ωστόσο υπάρχουν και υποθέσεις που αφορούν το αδίκημα του εκούσιου εμπρησμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετός αριθμός συμβάντων εκδηλώνονται πλέον σε περίοδο εκτός της αντιπυρικής περιόδου, ειδικά κατά το διάστημα της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων στην ύπαιθρο, που είναι και η συνηθέστερη αιτία έναρξης μιας αγροτοδασικής πυρκαγιάς.Όπως τόνισε στην «Πρωινή» έγκυρη πηγή της Πυροσβεστικής, οι πολίτες κατά τη διάρκεια ισχύος της αντιπυρικής περιόδου δείχνουν ότι συμμορφώνονται, αλλά όλο το υπόλοιπο διάστημα υπάρχει πρόβλημα.

«Η τωρινή περίοδος, ειδικά από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο, είναι η πλέον επίφοβη, αφού μέσα σε αυτούς τους μήνες οι πολίτες καίνε στην ύπαιθρο τα υπολείμματα από τις ελαιοκαλλιέργειες. Από αυτήν την αγροτική εργασία έχουμε τις περισσότερες περιπτώσεις εμπρησμού από αμέλεια, για αυτό θα πρέπει να το κάνουν μόνον όσοι ξέρουν και υπό κατάλληλες καιρικές συνθήκες», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Εγρήγορση και πρόληψη

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει ριζικά τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας στην ΠΕ Ηλείας, καθώς οι επιπτώσεις της είναι ήδη αντιληπτές και απαιτούν εγρήγορση και ενημέρωση.

«Η κλιματική κρίση έχει διαμορφώσει δεδομένα που μας έχουν οδηγήσει σε αναθεωρημένο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, με έμφαση στην πρόληψη, στον συντονισμό και την καλή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων με στόχο πρώτα από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και του φυσικού μας πλούτου. Για τον λόγο αυτό, έχουμε δρομολογήσει έργα αντιπυρικής πρόληψης, συγκαλούμε ανά τακτικά διαστήματα το Συντονιστικό Όργανο (ΣΟΠΠ), ενημερώνουμε τους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα για να ενισχύσουμε την Πυροσβεστική. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε μακρόχρονο πλάνο αντιπυρικής θωράκισης, ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα αλλά να τα προλαμβάνουμε και να τα αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει τους», ανέφερε.

O πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας, Σωτήρης Παπαηλιού, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η Ηλεία είναι -αν όχι ο πρώτος- ένας από τους δύο ή τρεις νομούς με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα και έκθεση σε φυσικά φαινόμενα στη χώρα, σημειώνοντας ότι είναι αυτονόητη η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Το ανάγλυφο της περιοχής, η σύνθεση των δασών, τα χωριά και οι οικισμοί εντός αυτών, οι κλιματολογικές συνθήκες κλπ διαμορφώνουν μια κατάσταση ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα ο νομός μας πολλές φορές δοκιμάζεται από πλημμυρικά φαινόμενα και άλλες φυσικές καταστροφές. Αυτονόητη είναι η ανάγκη ενίσχυσης της Πυροσβεστικής και όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας με προσωπικό και μέσα και η υποστήριξή τους για πιο αποτελεσματικές πρακτικές. Κυρίως όμως οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να δούμε ένα σοβαρό σχέδιο πρόληψης που θα εκτείνεται από την καθημερινότητα των πολιτών και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέχρι τη δημιουργία υποδομών. Ακόμη και η Πυροσβεστική, ο επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει να στραφεί ακόμη περισσότερο στην επιτήρηση-πρόληψη. Να απαιτήσουμε την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας για τη περιοχή μας, με βασικό προσανατολισμό στη πρόληψη», τόνισε ο κ. Παπαηλιού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia