FOLLOW US: facebook twitter

Πρωταθλητές πληθωρισμού στα τρόφιμα

Ημερομηνία: 23-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

 Ως και έξι φορές υψηλότερος στην Ελλάδα ο πληθωρισμός σε βασικά διατροφικά αγαθά σε σύγκριση με την ευρωζώνη

Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις παρατηρούνται σε νωπά τρόφιμα, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμα και στα έλαια, προϊόντα στα οποία κανονικά θα έπρεπε να έχουμε χαμηλότερες τιμές, τουλάχιστον σε όσα παράγονται στη χώρα μας.

Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου του 2023, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα στην ευρωζώνη.

Στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός διετίας στα τρόφιμα στην Ελλάδα, που τρέχει με ρυθμό 25,8% με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 25,3%. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει αρνητικά είναι ότι η θέση της Ελλάδας όσον αφορά τον πληθωρισμό των τροφίμων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης γίνεται όλο και δυσμενέστερη.

Ενδεικτικά τον Νοέμβριο του 2022, όταν ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα μέτρα για το «καλάθι του νοικοκυριού», η Ελλάδα είχε σημαντικά χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης με 15,2% έναντι 16,4%. Σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει με 8,9% στην Ελλάδα, έναντι 6% στην ευρωζώνη.

Η ψαλίδα είναι ακόμα μεγαλύτερη σε βασικά διατροφικά αγαθά, τα οποία στην Ελλάδα ανατιμούνται με πολύ υψηλότερη ταχύτητα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις παρατηρούνται σε νωπά τρόφιμα, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμα και στα έλαια, προϊόντα στα οποία κανονικά θα έπρεπε να έχουμε χαμηλότερες τιμές, τουλάχιστον σε όσα παράγονται στη χώρα μας, αν πράγματι ίσχυε η ερμηνεία περί «εισαγόμενου πληθωρισμού».

Η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη σε βάθος διετίας,. Το κρέας στην Ελλάδα ακρίβυνε κατά 25,2% μέσα σε δύο χρόνια, το τυρί σχεδόν κατά 37%, ενώ το ελαιόλαδο πάνω από 90%. Ο πληθωρισμός διετίας στην ευρωζώνη στα ίδια αγαθά έτρεξε με 20%, 27,4% και 81% αντίστοιχα.

Κάποιες από αυτές τις στρεβλώσεις προσδοκά να διορθώσει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια των τιμών στη διαδρομή των νωπών προϊόντων (κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά) «από το χωράφι στο ράφι».

Πρόκειται για το τρίτο από τα τέσσερα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας που περιλαμβάνει η σχετική τροπολογία Το μέτρο προβλέπει την πώληση των παραπάνω ειδών σε «καθαρές τιμές» από τους προμηθευτές στο λιανεμπόριο ή, όπως αναφέρει η τροπολογία, «χωρίς να χορηγούν εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές σε άλλες επιχειρήσεις, που υπερβαίνουν αθροιστικά το 3% επί της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών».

Πηγή: Εfsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος