FOLLOW US: facebook twitter

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού

Ημερομηνία: 06-02-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66239″ img_size=”full”][vc_column_text]Αύξηση 7,5% το 2020 και 2021προβλέπει η πρόταση νόμου που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι βαριές μισθολογικές απώλειες στον ιδιωτικό τομέα. Η τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για υπαναχώρηση ακόμα και από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μια ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου

«Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καταθέτουμε πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από1.1.2022. Προβλέπει επίσης την καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου.

Στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το συντριπτικό πλήγμα του δευτέρου μνημονίου και η ενίσχυση της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού.

Μετά την αύξηση κατά 11% το 2019 και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η δυναμική αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνεχιστεί. Τούτο συνιστά την ελάχιστη προϋπόθεση ώστε η οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη χώρα να μην αφορά τους ελάχιστους αλλά τους πολλούς.

Η στάση της ΝΔ, με την υπαναχώρηση ακόμα και από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μία ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, αποδεικνύει πόσο κενό περιεχομένου ήταν το σύνθημά της για «πολλές και καλές δουλειές» .Από την πλευρά μας καταθέτουμε μια συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση με μέριμνα την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και καλούμε κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της».

Υπενθυμίζεται πως το 2012 την περίοδο πριν καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, πριν δηλαδή θεσμοθετηθεί το σύστημα του διοικητικού καθορισμού του κατώτατου μισθού, αυτός διαμορφωνόταν στα 876 ευρώ (σε 12μηνη βάση), ενώ ένα εξάμηνο αργότερα, έπεσε στα 683 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Οι «φτωχοί και οι πλούσιοι» της Ευρώπης

Ωστόσο οι διαφορές που υπάρχουν στον κατώτατο μισθό στις χώρες της Ευρώπης προκαλούν ζάλη. Ενδεικτικό είναι πως στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 2.141,99 ευρώ, ενώ στην Αλβανία είναι μόλις 213,45 ευρώ.

Οι χώρες στις οποίες ο κατώτατος μισθός ξεπερνάει τα χίλια ευρώ είναι 8 (Λουξεμβούργο:, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία), ενώ 10 είναι οι χώρες στις οποίες ο κατώτατος μισθός είναι πάνω από 500 ευρώ (Σλοβενία, Μάλτα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Σλοβακία, Τσεχία, Κροατία).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia