FOLLOW US: facebook twitter

Λούκα Κατσέλη: Κοινωνικό δικαίωμα η προστασία της 1ης κατοικίας

Ημερομηνία: 06-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

Η γυναίκα που ως υπουργός Oικονομίας συνέδεσε το όνομά της με την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τον νόμο 3869/2010, γνωστό και ως νόμο «Κατσέλη», υπογράμμισε τις δυσάρεστες εξελίξεις που θα επέλθουν στον κοινωνικό ιστό από την 1η Μάη. Ο λόγος για την ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη, η οποία αναφέρθηκε με δηλώσεις της στην επικείμενη λήξη προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου και τους πλειστηριασμούς που έπονται για όσους έχουν κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με την κυρία Κατσέλη «είναι μια πάρα πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία άρχισε το καλοκαίρι. Άκουσα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε ότι “εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη”. Αυτοί που έχουν ανάγκη είναι κατά τεκμήριο άνθρωποι που έχουν πτωχεύσει και έχουν μόνιμη αδυναμία πληρωμής και τους οποίους προστάτευε ο νόμος 3869 για εννέα χρόνια στα δικαστήρια και αυτοί χρήζουν προστασίας. Η δική μου πρόταση είναι ότι μπροστά στην πρόκληση να γίνει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο- το οποίο δεν υπήρχε και ανάγκη τουλάχιστον για τα φυσικά πρόσωπα- να παραμείνει η διάταξη έτσι όπως ήταν της προστασίας της α’ κατοικίας για όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής έτσι όπως τεκμαίρεται από τις δικαστικές αποφάσεις και όχι από τις τράπεζες. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η δυνατότητα ο οφειλέτης να πάει στο δικαστήριο».

Η Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε και στην αποτυχία του εξωδικαστικού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην εξωδικαστική πλατφόρμα υπάρχουν μόνο 1.821 αιτήσεις και 234 προτάσεις ρύθμισης. Μόνο οι 145 έχουν τύχει προστασίας. Η διαδικασία που έχει θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται, έχει αποτύχει. Και αυτό επειδή δεν υπάρχει ένας ανεξάρτητος διαιτητής ανάμεσα στα συμφέροντα των οφειλετών και εκείνων των τραπεζών».

Για το θέμα των οφειλετών με πραγματική ανάγκη και των στρατηγικών κακοπληρωτών, η κυρία Κατσέλη είπε ότι «έχει λυθεί το θέμα αυτό. Τα άλλα είναι μυθεύματα. Στον νόμο 3869 στο δικαστήριο μετά τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που έγιναν το 2018 οι περιπτώσεις να υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές που κάνουν χρήση του νόμου έχουν μετριαστεί αν όχι εξαλειφθεί. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες γι’ αυτούς που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα της διαδικασίας. Σε έναν νόμο πάντα μπορεί να υπάρξει κάποιο παραθυράκι αλλά γι’ αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται η διαδικασία».

Η Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή οδηγία την οποία επικαλούνται πολλοί στο δημόσιο διάλογο ότι δηλ. προτρέπει για την άρση προστασίας της α’ κατοικίας. “Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό που υπάρχει είναι να εφαρμοστεί η οδηγία 1023/2019 δηλ. να εφαρμόσουν τα κράτη – μέλη την απαλλαγή από τα χρέη μέσω δικαστηρίου και υπάρχει και οδηγία που διατυπώνει την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με την προστασία της πρώτης κατοικίας ως μια από τις βασικές αρχές».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος