Πρόταση Μπούρα για δύο μεταλυκειακές Σχολές στην Ηλεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”132373″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Μέσω σύμπραξης του Παν/μίου Πατρών με την αυτοδιοίκηση και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα
[/vc_column_text][vc_column_text]Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση και η μεταφορά των τμημάτων Μουσειολογίας Πύργου και Γεωπονίας Αμαλιάδας, καθώς το Πανεπιστήμιο Πατρών ήδη προχωρά τον σχεδιασμό του σε νέα κατεύθυνση, η οποία προβλέπει την ίδρυση Σχολών μεταλυκειακών σπουδών στην Ηλεία.
Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, η πρόταση του ιδρύματος είναι να λειτουργήσουν τρεις μεταλυκειακές σχολές (Γεωργικής, Οίνου-Αμπέλου και Πολιτισμού-Τουρισμού) στη Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο σύμπραξης με τον θεσμό της Περιφέρειας, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τους δήμους που θα φιλοξενήσουν τις συγκεκριμένες σχολές στα διοικητικά του όρια,
«Η τάση είναι να ενισχύσουμε την εργασία και όχι επιδόματα. Πρέπει να στραφούμε στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και να επιδοτήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Το Πανεπιστήμιο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση. Προτείνω σήμερα –και καταθέτω ανοιχτή πρόσκληση στην Περιφέρεια και στους τοπικούς φορείς- τη δημιουργία μιας Γεωργικής Σχολής μεταλυκειακού επιπέδου,ισοδυνάμου με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, μίας Σχολής Οίνου & Αμπέλου και μίας Σχολής Πολιτισμού-Τουρισμού, ώστε να έχει διέξοδο μετά το Λύκειο», ανέφερε στην εισήγησή του.
Η μη αναφορά του στις έδρες των σχολών μας οδήγησε στο να ζητήσουμε την άποψη του κ. Μπούρα για τη χωροθέτησή τους και αν αυτή η πρόταση ουσιαστικά σχετίζεται με τις πρόσφατες εξελίξεις και την επικείμενη –όπως όλα δείχνουν- κατάργηση της Μουσειολογίας και τη μεταφορά της Γεωπονίας στο Μεσολόγγι.
Ο κ. Μπούρας δήλωσε στην Πρωινή πως η πρόταση για μεταλυκειακές σχολές έχει διατυπωθεί από τον ίδιο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι εινα ανεξάρτητη από τις αποφάσεις της Συγκλήτου για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη του Παν/μίου Πατρών. Ωστόσο, μας ανέφερε ότι η άποψη του είναι πως η μεταλυκειακού Σχολή Πολιτισμού & Τουρισμού θα μπορούσε να λειτουργήσει στον Πύργο και η Γεωργική Σχολή στην Αμαλιάδα.
«Θα έβλεπα σίγουρα μια Σχολή Πολιτισμού & Τουρισμού και μια Γεωργική Σχολή στην ΠΕ Ηλείας, στο πλαίσιο σύμπραξης του Παν/μίου Πατρών με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τους δήμους που θα τα φιλοξενήσουν», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η Σχολή Οίνου & Αμπέλου σχετίζεται περισσότερο με το Αίγιο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Φαίνεται ότι περνούν τους Ηλείους γιά ιθαγενείς και τους τάζουν καθρεφτάκια και χάντρες. Αφού ολοκλήρωσε ο πρύτανης το καταστροφικό του έργο σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, κι αν μπορούσε ακόμα και στο Αίγιο, σε δύο φάσεις(συγχώνευση Γαβρόγλου 2019 και αποφάσεις Κεραμέως 2020, 2021), προτείνει ασαφή σχέδια στους φορείς του Νομού Ηλείας.
Να θυμίσω λοιπόν στον κύριο πρύτανη ότι Γεωργική Σχολή υπήρχε στην Πάτρα κι από το πολύ… ενδιαφέρον των τότε αρχόντων, αλλά και των φοιτητών έκλεισε πριν να έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, οι δε εγκαταστάσεις της στο Προάστιο έχουν αφεθεί στη δράση του χρόνου. Αυτή η Γεωργική Σχολή είχε πολύ μεγάλη ιστορία αφού λειτούργησε από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αλλά στα καθ’ ημάς. Ανεξάρτητα αν αυτή η πρότασή του λειτουργεί ανεξάρτητα από τη σημερινή πρόταση της Συγκλήτου γιά το σχεδιασμό του Πανεπιστημίου που έγινε αποδεκτή από την υπουργό Κεραμέως, πιστεύει σοβαρά ότι μπορεί να λειτουργήσει μία Γεωργική Σχολή όμοια με αυτή που ανέφερα πριν, στην Ηλεία και μάλιστα στην Αμαλιάδα; Εδώ ολόκληρη Πάτρα δεν μπόρεσε να την κρατήσει γιατί αυτή ήταν και η κοινωνική νομοτέλεια στην περιοχή εκείνες τις δεκαετίες, θα μπορέσει να την κρατήσει η Ήλιδα (Αμαλιάδα); Εφόσον λοιπόν αυτή η πρόταση αναπτύσσεται μάλιστα κι ανεξάρτητα από την πρότασή του γιά μείωση τμημάτων, είναι καθαρά πολιτικάντικη και μάλλον αρμόζει σε κάποιον βουλευτή ή πολιτευτή κι όχι σε ένα πρύτανη που ενδιαφέρεται λίγο περισσότερο γιά την Περιφέρειά του γιά θέματα παιδείας. Το ίδιο ισχύει και γιά τη σχολή Οίνου και Αμπέλου που λέει ότι θα λειτουργήσει στο Αίγιο επειδή εντάσσεται στην ίδια κατηγορία επαγγελμάτων. Εκεί όμως που η πρότασή του αποχτά και προσβλητικό περιεχόμενο γιά τους αποδέκτες της είναι ότι την ανεβάζει πριν ακόμα ιδρυθεί, στο επίπεδο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, η οποία ως γνωστό έχει πάνω από ενάμισι αιώνα λειτουργίας και η εδώ υπάρχουσα Γεωργική Σχολή της Πάτρας αποπειράθηκε να λειτουργήσει στο πρότυπο αυτής και βλέπουμε καθημερινά που κατάντησε και πώς ρημάζει.
Γιά τις δύο υπόλοιπες σχολές αλλά και γιά τη Γεωργική σχολή, αναφέρει ότι θα είναι μεταλυκειακού επιπέδου. Τί εννοεί άραγε; Ότι θα είναι ΔΙΕΚ, ΙΙΕΚ ή κάτι άλλο; Αν εννοεί ότι θα είναι κάτι άλλο και βέβαια αυτό είναι κάτι αόριστο, υποθετικό και εφήμερο, εξαρτώμενο από τις επιθυμίες των σημερινών συμβαλλομένων(πρύτανη, περιφερειάρχη και Δήμων) και φυσικά από πριν καταδικασμένο σε αποτυχία κατά το πρότυπο της Γεωργικής Σχολής της Πάτρας. Αν εννοεί ότι θα είναι επιπέδου ΙΙΕΚ ή ΔΙΕΚ πρέπει να εξασφαλιστεί τουλάχιστον ότι δε θα είναι μεταβατικής μορφής, αφού γνωρίζουμε όλοι ότι κάθε χρόνο τα προγράμματά τους αναθεωρούνται και τα τμήματα κλείνουν. Αλλά τα ΔΙΕΚ ή τα ΙΙΕΚ δεν είναι τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μπορεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από κοινού με τον ΟΕΕΚ και τους Δήμους να συμβληθούν γι’ αυτές, ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις και οράματα του κυρίου πρύτανη και φυσικά χωρίς την παρέμβαση του Πανεπιστημίου Πατρών. Μιλούμε πλέον γιά επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση κι όχι γιά τριτοβάθμια εκπαίδευση, να μην τα συγχέουμε αυτά.
Αυτό είναι καλοδεχούμενο, αλλά μπορεί να το πετύχει και η κεντρική κυβέρνηση ή η Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια. Επομένως, ο πρύτανης ή το Πανεπιστήμιο Πατρών δε δίνουν τίποτα δικό τους. Αν δεν μπορούν να έρθουν οι καθηγητές από την Πάτρα στον Πύργο και την Αμαλιάδα από την Πάτρα πόσο μάλλον από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι στην Ηλεία. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει μία τέτοια άποψη, γιατί όχι και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αλλά γιατί αναπαράγεται την ίδια περίοδο που η Κεραμέως αποφασίζει τη μείωση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών και την εξαφάνιση της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη; Γιατί στην πραγματικότητα ο κύριος πρύτανης θέλει να διασκεδάσει όλες τις δυσμενείς γι’ αυτόν απόψεις των παραγόντων της Ηλείας. Δε θα το καταφέρει.
Συγνώμη γιά την αμέλεια. Μετά από έρευνα που μόλις έκανα στον ιστοχώρο των ΔΙΕΚ Πύργου και Αμαλιάδας, διαπίστωσα ότι ήδη υπάρχει και στον Πύργο και στην Αμαλιάδα τμήμα Τεχνικών Τουρισμού & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας. Οπότε, τουλάχιστο γιά τη μία σχολή που προτείνει ο κύριος πρύτανης, μη χαλά φαιά ουσία και ξοδεύει πνεύμα, χρόνο και χρήματα. ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
Γι’ αυτό μίλησα στην αρχή γιά τάξιμο καθρεφτών και χαντρών στους ιθαγενείς. Όμως, δεν πίστευα ότι ούτε κι αυτός γνώριζε ότι αυτό που πρότεινε, τουλάχιστο γιά τον Πύργο υπάρχει ήδη. Άρα, καλά είπα από την αρχή ότι είναι μία πρόταση πολιτικάντικη, σκαρωμένη στο γόνατο, έτσι από ενδιαφέρον στους Ηλείους να τους πετάξουμε ένα ξεροκόμματο τώρα που βοά όλος ο νομός εναντίον μας.