Πρόταση για «έξυπνο» δίκτυο ύδρευσης στην Κρέστενα
Μελέτη με νέους υδρομετρητές θα υποβάλει για χρηματοδότηση η δημοτική αρχή
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Λύση στην ύδρευση της ΔΕ Σκιλλούντος επιδιώκει να δώσει ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς θα υποβάλει πρόταση για την ανάπτυξη «έξυπνου» δικτύου ύδρευσης, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση νέων σύγχρονων συστημάτων ποσοτικής και ποιοτικής διαχείρισης και ελέγχου των υδάτινων πόρων, με υδρομετρητές και ειδικά λογισμικά.
Στόχος του Δήμου είναι η συγκέντρωση των πληροφοριών μέσω συστήματος επικοινωνίας, από όλα τα μετρούμενα σημεία του δικτύου Ύδρευσης και τις νέες εγκαταστάσεις Ύδρευσης σε Κέντρο Ελέγχου και η συνολική επεξεργασία τους, όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Γεωργία Σοφιανού.
Αυτό θα οδηγήσει, μέσω κατάλληλου λογισμικού στην άμεση σφαιρική παρουσίαση των αποθεμάτων, της κατανάλωσης, του ισοζυγίου νερού, την παρακολούθηση της ποιότητας νερού και στην δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους. Ακολούθως και μέσα από την αποκτηθείσα εμπειρία στην κατάστρωση καθημερινού πλάνου, οι μηχανικοί θα επιτύχουν τη βέλτιστη λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος που ελέγχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Μετά το πέρα της προμήθειας θα ενισχυθούν οι υφιστάμενες υποδομές (εξασφάλιση επάρκειας πόσιμου νερού, μείωση κατανάλωσης νερού κλπ.) και θα ωφελήσει μεγάλο αριθμό καταναλωτών.
Στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων σήμερα λειτουργεί ένα σύστημα ελέγχου του δικτύου ύδρευσης που βασίζεται σε απλά συστήματα ηλεκτρομηχανολογικού αυτοματισμού το οποίο με την παρούσα προμήθεια θα συμπληρωθεί μερικώς. Η Προμήθεια περιλαμβάνει την τηλεπαρακολούθηση ποσοτικών στοιχείων κατανάλωσης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των οικισμών του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων με την εγκατάσταση 6.948 υδρομετρητών στη Δ.Ε. Σκιλλούντος (από τα συνολικά 10.380 έξυπνων υδρομετρητών οικιακής κατανάλωσης που διαθέτει ο Δήμος) με ενσωματωμένο ασύρματο μεταδότη σήματος, σύστημα ασύρματου δικτύου αποτελούμενο από μονάδες επικοινωνίας (gateways), κεραίες, ιστούς, κλπ. για την ασύρματη μεταφορά των δεδομένων των υδρομετρητών στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου, ειδικό λογισμικό διαχείρισης επικοινωνίας (network server), ειδικό λογισμικό επεξεργασίας και εξαγωγής δεδομένων (application server) και μεταφοράς δεδομενών του λογισμικού χρέωσης. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 3,24 εκατ. ευρώ και η πρόταση θα υποβληθεί σε σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.