FOLLOW US: facebook twitter

Πρόταση για δημιουργία Κέντρου Κοινότητας

Ημερομηνία: 03-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

kentra koinotitas

Ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας Κυλλήνης η υποβολή πρότασης για τα Κέντρα Κοινότητας, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα- Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο.

Οι βασικότερες αρμοδιότητες του «Κέντρου Κοινότητας» αφορούν την πληροφόρηση ή/και παραπομπή των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο (πχ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προγράμματα του «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους», κοινωνικές δομές και υπηρεσίες σε άλλες περιοχές εφόσον δεν διαθέτει ο οικείος Δήμος, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης κλπ). Επίσης, την συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες δομές και υπηρεσίες που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του «Κέντρου Κοινότητας» και όχι μόνο, π.χ. Κοινωνικοί Ξενώνες Αστέγων, Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές για ΑμεΑ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Προγράμματα για Ηλικιωμένους, Προγράμματα για Ρομά,  Προγράμματα για Μετανάστες κλπ αλλά και τη συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων: α) σε υπηρεσίες απασχόλησης  (π.χ. ΟΑΕΔ) για την ένταξη των ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης, δράσεις απασχόλησης, επιμορφωτικά σεμινάρια β) σε φορείς αρμόδιους για την εφαρμογή προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.

Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής, τα «Κέντρα Κοινότητας» δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων.

Με την ολοκλήρωση του έργου ο Δήμος θα έχει αποκτήσει και λειτουργήσει καινοτόμες ολοκληρωμένες δομές που θα υλοποιούν πολλές δράσεις. Οι δομές αυτές θα μπορούν στη συνέχεια με τη διεκδίκηση νέων κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα να συνεχίσουν τη λειτουργία της. Ο αριθμός των ωφελούμενων θα καθοριστεί σε συνεργασία με το Δήμο ανάλογα με τις ανάγκες του.

Παράλληλα θα λειτουργεί και Παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας ως Κέντρο Μεταναστών (ΚΕΜ), προκειμένου όσοι έχουν δυσκολία πρόσβασης στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Δήμου, ή διαμένουν σε περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση κοινωνικών προβλημάτων να παρεμβαίνει με συγκεκριμένες δράσεις  όπως:

  • Ενημέρωση – πληροφόρηση και διασύνδεσή τους με τις κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες
  • Παροχή συμβουλών και ενημέρωσης σε θέματα κοινωνικά, ιατρικά, νομικά, εργασιακά.
  • συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες με προβλήματα
  • εμβολιασμούς και άλλες ιατρικές πράξεις που μπορούν να γίνουν στην κοινότητα
  • Δράσεις πρόληψης και αγωγής Υγείας
  • Μαθήματα ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού σε ενήλικες μετανάστες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας
  • Διαπολιτισμικές δράσεις με έμφαση τη συνύπαρξη παιδιών και νέων αλλοδαπών και γηγενών
  • Δράσεις για την προώθηση της πρόσβασης των μεταναστών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας

Ανάλογα με τις προτάσεις που θα εγκριθούν θα  προσληφθούν στη συνέχεια για τη λειτουργία των Κέντρων, κοινωνικοί  λειτουργοί, Νομικοί και ψυχολόγοι δημιουργώντας  έτσι νέες θέσεις εργασίας στο Δήμο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος