FOLLOW US: facebook twitter

«Πέρασε» μόνο η πρόταση της ΔΕΥΑ Πύργου

Ημερομηνία: 04-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

deyap-control

Ένα μόλις έργο ύδρευσης από τις 4 προτάσεις που είχαν καταθέσει οι Δήμοι της Ηλείας προς ένταξη στο ΕΣΠΑ

  • Προκρίθηκαν 4 έργα από την Αιτωλοακαρνανία και 3 από την Αχαΐα

Η πρόταση, που κατέθεσε η ΔΕΥΑ Πύργου προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και τις «Δράσεις εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης» που αφορά την «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου» προϋπολογισμού 2.091.000 ευρώ, προκρίθηκε στον προσωρινό πίνακα των έργων και είναι μέσα στα 8 πρώτα έργα που προτείνονται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τη μοναδική πρόταση από την Ηλεία που προκρίθηκε καθώς τα έργα που προτάθηκαν από τους Δήμους Ανδραβίδας Κυλλήνης (Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης και βελτίωση υφιστάμενων εγκαταστάσεων), Πηνειού (Αναβάθμιση- Αντικατάσταση των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης) και Αρχαίας Ολυμπίας (Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός δικτύου ύδρευσης) κατατάχθηκαν βάση βαθμολογίας στην 10η, 12η και 17η και τελευταία θέση αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, σχετικά με την προσωρινή κατάταξη των έργων που έχουν υποβληθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, τη μερίδα του λέοντος, για ακόμα μια φορά, θα πάρουν η Αιτωλοακαρνανία και η Αχαΐα καθώς προκρίθηκαν 4 και 3 προτάσεις αντίστοιχα.

Βάσει ωστόσο της διαθέσιμης δαπάνης της πρόσκλησης που είναι μόνο 10,5 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής οι 8 προτάσεις που προτείνονται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ από όλη την Περιφέρεια καλύπτουν το 120,2% του προϋπολογισμού της πρόσκλησης. Κάτι που σημαίνει ότι κάποιες από αυτές δεν θα τύχουν χρηματοδότησης.

deyap-stathmos

Η πρόταση

Υπενθυμίζουμε, ότι η μεγαλόπνοη πρόταση που εχει καταθέσει η ΔΕΥΑ Πύργου και η οποία παρουσιάστηκε πριν δυο μήνες, αφορά τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου μέσω της ανάπτυξης συστημάτων ελέγχου διαρροών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ύδατος και στην προμήθεια του πιο σύγχρονου εξοπλισμού διαχείρισης ύδατος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση, με τηλεδιαχείριση, δηλαδή είτε από το κινητό ενός υπαλλήλου κατάλληλα εκπαιδευμένου είτε από το κέντρο ελέγχου (control center) που θα κατασκευαστεί στο κτίριο της Αποθήκης της Δ.Ε.Υ.Α.Π., θα μπορεί η Επιχείρηση σε πραγματικό χρόνο να παρεμβαίνει στο δίκτυο της ύδρευσης της πόλης, να απομονώνει τμήματα που θα έχουν διαρροή, να ελέγχει την δεξαμενή υδροδότησης στο Λαμπέτι, να ελέγχει-αυξομειώνει την πίεση του δικτύου τόσο αυτόματα όσο και μηχανικά προλαμβάνοντας διαρροές και σπασίματα του δικτύου, να γνωρίζει σε ποιο τμήμα αγωγού υπάρχει αφανής διαρροή αλλά και επίσης σε πραγματικό χρόνο να ελέγχει ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού.

deyap-control2

Σύντομη Τεχνική Περιγραφή
Ο σκοπός της Δ.Ε.Υ.Α.Π. είναι η επίτευξη της ορθολογικής διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Πύργου με την οποία εξασφαλίζονται τα παρακάτω σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών της :
–    η επάρκεια στην ποσότητα και την ποιότητα του προσφερόμενου νερού στον καταναλωτή, με ικανοποιητική πίεση μικρού εύρους διακύμανσης σ’ όλο το μήκος του δικτύου, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του,
–    η συνεχής και αδιάλειπτη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος ύδρευσης
–    ο σχεδιασμός της μελλοντικής ανάπτυξης του υδρευτικού συστήματος & η δραστική μείωση των απωλειών νερού και η βελτιστοποίηση του υδατικού ισοζυγίου

Για την υλοποίηση του έργου, απαιτείται η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Είκοσι (20) Τοπικών Σταθμών Απομακρυσμένου Ελέγχου (Τ.Σ.Ε.) και Δέκα (10) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Διαχείρισης Πίεσης (Τ.Σ.Ε.Δ.Π.), προμήθεια φορητού προγραμματισμού και ανίχνευσης διαρροών, Προμήθεια και εγκατάσταση ενός (1) Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.) (εξοπλισμός, λογισμικά και επικοινωνίες), Παράδοση σε θέση πλήρους και κανονικής λειτουργίας του συνολικού συστήματος, Δοκιμαστική λειτουργία του συνολικού συστήματος και  Εκπαίδευση του προσωπικού της Υπηρεσία.

Ειδικότερα η εν λόγω Δράση περιλαμβάνει τα κάτωθι: 
Το σχεδιασμό του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου το οποίο αποτελείται από τον Κεντρικό Σταθμό, τους απομακρυσμένους Τοπικούς Σταθμούς, το επικοινωνιακό δίκτυο και τον Φορητό εξοπλισμό διαρροών και προγραμματισμού.
Την προμήθεια και εγκατάσταση όλων των απαραίτητων οργάνων, αισθητηρίων και στοιχείων για τη συλλογή δεδομένων και παραμέτρων λειτουργίας και την ορθή λειτουργία των απομακρυσμένων τοπικών σταθμών ελέγχου, καθώς επίσης και της προγραμματιζόμενης μονάδος ελέγχου του κάθε σταθμού.
Την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού του κεντρικού σταθμού εποπτείας και ελέγχου που περιλαμβάνει τον κύριο διακομιστή –server- του συστήματος, καθώς επίσης και του απαραίτητου εξοπλισμού –τερματικών υπολογιστών clients.
Την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου επικοινωνιακού εξοπλισμού για τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακού δικτύου, που περιλαμβάνει τους διαχειριστές και διαμορφωτές επικοινωνίας, τους απαραίτητους ιστούς, κεραίες και καλώδια, καθώς επίσης και την απαραίτητη αντικεραυνική προστασία κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος