FOLLOW US: facebook twitter

Προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση με απλό τίτλο κολεγίου

Ημερομηνία: 15-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Το υπουργείο Παιδείας απελευθερώνει πλήρως τη δυνατότητα κατάληψης μιας θέσης στο Δημόσιο, βάζοντας από την… πόρτα πλέον τα επί πληρωμή πτυχία από κάθε φύσης ιδιωτικά κολέγια.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που αντικαθιστά την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), το νέο όργανο που θα ορίζει από τις ιδρύσεις, τις συγχωνεύσεις ή τις καταργήσεις τμημάτων μέχρι την κατανομή της χρηματοδότησης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Μοντέλο διοίκησης

Με το σχέδιο νόμου, αλλάζει τόσο το νομικό πλαίσιο λειτουργίας όσο και το μοντέλο διοίκησης του οργανισμού που καλείται να εξασφαλίσει ποιότητα στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η –καταργημένη πλέον– ΑΔΙΠ ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 2005 από την τότε υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και σκοπό είχε τη διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, την υποστήριξη της πολιτείας και των ανώτατων ιδρυμάτων στη διαμόρφωση και την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση και την πιστοποίηση της ποιότητας λειτουργίας των ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σήμερα, με το επιχείρημα της αναβάθμισης της νέας αρχής απομακρύνει επί της ουσίας όλους τους μη αρεστούς, καθαιρώντας τη διοίκηση της παλιάς ΑΔΙΠ και υπονομεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ευθέως την ανεξαρτησία της νέας Αρχής.

Αναφορικά με την κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ, εδώ και καιρό η υπουργός Παιδείας είχε προαναγγείλει ότι αυτή θα σχετίζεται άμεσα και σε ποσοστό 20% από δείκτες αξιολόγησης των πανεπιστημίων.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, το 80% της τακτικής επιχορήγησης θα κατανέμεται βάσει κριτηρίων που έχουν να κάνουν με τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή, τη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών και το μέγεθος αλλά και τη γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, ενώ το 20% θα κατανέμεται «με βάση ενδεικτικούς δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, στους οποίους επιλέγει να αξιολογηθεί κάθε ΑΕΙ».

Μεταξύ αυτών είναι η αριθμητική σχέση των αποφοίτων προς τους εισερχόμενους φοιτητές, ο αριθμός των μελών του επιστημονικού προσωπικού που επιτυγχάνουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών.

Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ βάσει αξιολόγησης πιθανότατα να οδηγήσει στην υποβάθμιση πανεπιστημίων, σε συγχωνεύσεις τμημάτων ή ακόμη και σε κατάργηση σχολών εφόσον τα Ιδρύματα θα είναι αναγκασμένα να κυνηγούν κονδύλια και αλλοδαπούς φοιτητές (!) για να εξασφαλίσουν μέρος των κρατικών πόρων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότερες Σύγκλητοι αντιδρούν στο νέο αυτό μοντέλο χρηματοδότησης.

Μένοντας στα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο άρθρο 33 του σχεδίου νόμου η υπουργός Παιδείας προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων που θα λειτουργούσαν από το 2021 και τα οποία θα περάσουν από το κόσκινο της νέας Αρχής ούτως ώστε να αποφασιστεί αν θα λειτουργήσουν εν τέλει ή όχι, ενώ στο άρθρο 54 του σχεδίου νόμου προβλέπεται και η μη διεξαγωγή απολυτηρίων εξετάσεων ανά ομάδα σχολείων όπως είχε άλλωστε προαναγγελθεί.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης μια σειρά από διατάξεις άσχετες με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αρκετές από τις οποίες μάλιστα ουδέποτε τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση.

Πτυχία

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το άρθρο 50 με το οποίο ο ΑΣΕΠ θα κάνει δεκτούς τους τίτλους σπουδών της αλλοδαπής για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, ακόμη και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν εξασφαλίσει την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης).

Σήμερα, λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας έρχεται να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε λίγους μήνες πριν και να απελευθερώσει πλήρως τη δυνατότητα κατάληψης μιας θέσης στο Δημόσιο ακόμη κι αν κάποιος έχει εξασφαλίσει μόνο την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών με μια απλή αίτηση στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) βάζοντας από την… πόρτα πλέον τα επί πληρωμή πτυχία από κάθε φύσης ιδιωτικά κολέγια.

Ακραία τιμωρητική είναι η διάταξη 58, σύμφωνα με την οποία: «Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ [Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό] και ΕΒΠ [Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό], οι οποίοι διορίζονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού, παραιτούνται, αποκλείονται από τους διορισμούς και τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση του διορισμού και τα δύο επόμενα σχολικά έτη.

Η διάταξη αυτή αφορά τους αναπληρωτές και είναι άδικη γιατί αγνοεί την πραγματικότητα: χρόνια τώρα χιλιάδες αναπληρωτές φωνάζουν για τις εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες στις οποίες καλούνται να κάνουν μάθημα, διανύοντας καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα για να διδάξουν λίγες ώρες σε κάποιο απομακρυσμένο και δυσπρόσιτο χωριό της χώρας ή όταν αναγκάζονται να κοιμούνται μέσα στα αμάξια τους ή σε αντίσκηνα στις παραλίες των κοσμοπολίτικων νησιών αφού τα ενοίκια είναι απλησίαστα και τα 700 ευρώ που παίρνουν δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω».

Το υπουργείο Παιδείας, αντί να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα που μπορεί να αναγκάζουν αναπληρωτές να αρνούνται τον διορισμό τους, νομοθετεί αυταρχικά, στερώντας από τους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα στην εργασία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot