FOLLOW US: facebook twitter

Πρόσφυγες και μετανάστες στο πρώην εργοστάσιο «Αιγαίον»

Ημερομηνία: 08-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
Έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση 500-1000 ατόμων από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Η δημιουργία και δεύτερης δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ηλεία, έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κλιμάκια του οποίου έχουν διερευνήσει προσεκτικά κτίρια και εγκαταστάσεις ιδιωτών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον στον Νομό για την υποδοχή αιτούντων άσυλο.

Η αρχικά προκρινόμενη λύση δημιουργίας δομών φιλοξενίας σε ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης του Πύργου (μια εντός του οικιστικού ιστού που είναι κλειστή και μια εκτός που υπολειτουργεί), εγκαταλείφτηκε, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να έχει δρομολογήσει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, σε camp ανοιχτού τύπου, στους χώρους του πρώην εργοστασίου «Αιγαίον» στο Επιτάλιο που ανήκει από το 2006 στον Εφοπλιστικό Όμιλο Κ. Πέτρου και βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τον Πύργο.

Πρόκειται για βιομηχανικό χώρο, έκτασης εμβαδού 212 στρεμμάτων που διαθέτει μεγάλα κτήρια βιομηχανικού χαρακτήρα με δομημένο εμβαδόν 24.000 τ.μ. και διαθέτει υποδομές αποχετευτικού δικτύου, βιολογικού καθαρισμού, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευσης (προϋπήρχαν για τις ανάγκες λειτουργίας του εργοστασίου) που απαιτούν όμως σημαντικές εργασίες εκσυγχρονισμού για να λειτουργήσουν.

Τις προηγούμενες ημέρες, ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου, επιθεώρησε τους χώρους του πρώην εργοστασίου και έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη εργασιών διαμόρφωσης του, προκειμένου να καταστεί κατάλληλος για φιλοξενία. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν, ότι έχουν μεταφερθεί στην ηγεσία του Υπουργείου, «επιφυλάξεις» για το κάτα πόσο η Ηλεία, που είναι επιβαρυμένη από 4-5000 εργάτες μετανάστες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας αλλά και 3.000 περίπου αθιγγάνους, μπορεί να επωμιστεί επιπλέον βάρος και να ανταπεξέλθει στη φιλοξενία 500-1000 προσφύγωνκαι μεταναστών και μάλιστα σε μια περιοχή που το αίσθημα προστασίας της ιδιοκτησίας είναι πολύ υψηλό. Εκφράστηκαν, δε, και φόβοι πρόκλησης επεισοδίων, παρά ταύτα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των νησιών και μεταφοράς των αιτούντων άσυλο, σε δομές που θα δημιουργηθούν και στις 13 Περιφέρειες της χώρας…

Υπενθυμίζεται, ότι ο χώρος του πρώην εργοστασίου «Αιγαίον» που προορίζονταν από τον Εφοπλιστή για την εγκατάσταση Επιχειρηματικού Πάρκου, είχε προταθεί και στο πρόσφατο παρελθόν για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών ενώ προ 3ετίας (Αύγουστο 2016) είχε προταθεί από ηλειακή εταιρεία και για την διαχείριση των δεματοποιημένων σκουπιδιών του δήμου Πύργου.

Προτάσεις που δεν ευοδώθηκαν μετά τις συντονισμένες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας του Επιταλίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος