FOLLOW US: facebook twitter

Προσεχώς διορθώσεις στο ΟΣΔΕ, άγνωστο για πληρωμές

Ημερομηνία: 30-01-2024 | Συντάκτης:

Σοβαρή καθυστέρηση στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ηλεία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Καρτερικά περιμένουν οι αγρότες της Ηλείας να ανοίξει το σύστημα υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις στις αιτήσεις για τα Οικολογικά Σχήματα και για λοιπές διοικητικές πράξεις.

Ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα καταβληθούν τα χρήματα για αυτές τις επιδοτήσεις, αφού ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ανακοινώσει σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών «ΓΑΙΑ Επιχειρείν», Άλκης Κωνσταντόπουλος, είναι πιθανό να ανοίξει το σύστημα εντός των ημερών, ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει ακριβή χρόνο πληρωμών.

«Είμαστε εν αναμονή για διορθώσεις στις αιτήσεις που αφορούν τα Οικολογικά Σχήματα και διάφορες άλλες διοικητικές πράξεις, όμως το πότε θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των διορθωμένων αιτήσεων και πότε θα γίνουν οι πληρωμές, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να το απαντήσουμε διότι δεν το γνωρίζουμε. Δεν μας έχει κοινοποιηθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα, οπότε περιμένουμε», ανέφερε.΄

Οικολογικά Σχήματα και monitoring

Όσον αφορά τα Οικολογικά Σχήματα (ecoshemes), τα οποία ως έναν βαθμό αντικαθιστούν το καταργημένο «πρασίνισμα», πληροφορίες από αθηναϊκές πηγές κάνουν λόγο για νέα μετάθεση της πληρωμής τους από τον Μάρτιο για Απρίλιο-Μάιο, καθώς έχει διαπιστωθεί υπερδέσμευση (overbooking) του διαθέσιμου ποσού από τις αιτήσεις.

Όπως εξήγησε ο κ.Κωνσταντόπουλος, στην Ηλεία τα περισσότερα Οικολογικά Σχήματα αφορούν ελαιώνες και εσπεριδοειδή, τονίζοντας ότι είναι πιο σύνθετη η διαδικασία σε σχέση με το «πρασίνισμα», διότι απαιτείται σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και χρήση ειδικών εφαρμογών για να πάρει κάποιος την ενίσχυση.

αράλληλα, σημείωσε ότι εκκρεμούν και οι πληρωμές για τους δικαιούχους παραγωγούς που είχαν εξαιρεθεί λόγω του monitoring στα χωράφια τους, οι οποίοι θα πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν την ειδική εφαρμογή διεπαφής για να διορθώσουν τα όποια σφάλματα και να πληρωθούν την επιδότηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia