Ο κόσμος της εργασίας: Προς σύγκρουση Ελεγκτικού και ΣτΕ για συντάξεις και ΕΦΚΑ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96996″ img_size=”full”][vc_column_text]Σύγκρουση δύο Ολομελειών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, προοιωνίζεται η νέα ομόφωνη απόφαση (υπ’ αριθ. 930/2019) του Τμήματος ΙΙ του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό όχι μόνο τον επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων για τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και την ένταξη, από 1.1.2017, του πολιτικού και ένστολου προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
Η νέα απόφαση του Ελεγκτικού δημιουργεί πρόσθετο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση η οποία ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε υλοποίηση αποφάσεων ιδιαίτερα υψηλού δημοσιονομικού κόστους.
Όλες οι ελπίδες εναπόκεινται τώρα στην Ολομέλεια του ΣτΕ, για το οποίο κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκφράζουν την εκτίμηση ότι «κρίνει με ευρύτερα –και όχι στενά δημοσιοϋπαλληλικά– κριτήρια, αποτιμώντας και τα όρια του δημοσιονομικού χώρου και το πολιτικό περιβάλλον».
Ως εκ τούτου, πιλότος για τις όποιες αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για τις διορθώσεις στον επανυπολογισμό των συντάξεων, παραμένει η απόφαση του ΣτΕ, όποτε δημοσιοποιηθεί.
Αυτή η θέση διατυπώθηκε και στους εκπροσώπους των πιστωτών με τους οποίους συναντήθηκαν χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μηταράκης, στο πλαίσιο των συζητήσεων που ξεκίνησαν για την 4η αξιολόγηση, όπου έγινε ευρύτερη ενημέρωση και για τις διατάξεις επί των εργασιακών που εμπεριέχονται στο νέο Αναπτυξιακό.
Παρόλο που η δυναμική της απόφασης του Τμήματος ΙΙ του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κριθεί αμετάκλητα στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο γιατί ενισχύει τις προσδοκίες των συνταξιούχων του Δημοσίου για διόρθωση των άδικων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων που επεβλήθησαν από τα μνημόνια, αλλά και επειδή –για τα ίδια περίπου ερωτήματα– εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Βεβαίως, ουδείς μπορεί να προδικάσει εάν και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού θα καταλήξει στις ίδιες αποφάσεις με αυτές του Τμήματος ΙΙ, με τις οποίες κρίνεται ουσιαστικά αντισυνταγματική η διαδικασία εντάξεων στον ΕΦΚΑ των δημόσιων υπαλλήλων και των ένστολων.
Αντισυνταγματικό κρίνει το Τμήμα ΙΙ και τον επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αφού δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και κυρίως οι υπ’ αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων που είχαν επιβάλει οι μνημονιακοί νόμοι 4051/2012 και 4093/2012.
Επίσης και η επιβολή-διατήρηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στις «παλαιές» και νέες συντάξεις, κρίθηκε αντισυνταγματική. Αντισυνταγματική είχε κριθεί και με τις υπ’ αριθ. 244/2017 και 32/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ομως, τι θα γίνει αν οι Ολομέλειες του Ελεγκτικού και του ΣτΕ καταλήξουν σε διαφορετικές αποφάσεις; Εάν έχουμε σύγκρουση στις αποφάσεις των Ολομελειών; Σε ένα τόσο ακραίο αλλά πιθανό σενάριο, την απάντηση θα κληθεί να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπου αυτεπαγγέλτως θα παραπεμφθεί το μείζον θέμα των περικοπών στις συντάξεις.
Πάντως, ενώ το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διορθώσεις επί των συντάξεων πριν από την απόφαση του ΣτΕ, επιτρέπει στον ΕΦΚΑ να κοινοποιήσει τα εκκαθαριστικά της προσωπικής διαφοράς πριν η υπόθεση των συντάξεων κριθεί αμετάκλητα στην Ολομέλεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας εξεδόθη απόφαση για επιστροφή αναδρομικών σε δημόσιους υπαλλήλους. Η απόφαση, υπ’ αριθμ. 9314/2019, αφορά το μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων στους υπαλλήλους του Δημοσίου.
Το διοικητικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις στο μέρισμα που έγιναν με νομοθετικές παρεμβάσεις του 2012 –Ν. 4051 και Ν. 4093/12– και διατάσσει την αναδρομική, από πενταετίας, επιστροφή της διαφοράς στα μερίσματα που παρακρατήθηκαν και μάλιστα με τόκο 6% από την επίδοση της αγωγής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]