FOLLOW US: facebook twitter

Προς πτώση των βάσεων στο 2ο και στο 3ο πεδίο

Ημερομηνία: 16-06-2023 | Συντάκτης:

Πανελλαδικές εξετάσεις 2023: οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των υποψηφίων

Του Χρήστου Κάτσικα


  • Αναμένεται υποχώρηση στις Ιατρικές – Οδοντιατρικές – Φαρμακευτικές σχολές όσο και στις Πολυτεχνικές – Φυσικομαθηματικές, εάν επαληθευτούν οι πρώτες εκτιμήσεις των βαθμολογητών
  • Στο απρόβλεπτο μάθημα της Έκθεσης, με το αμφιλεγόμενο θέμα, οι εκτιμήσεις μιλούν για ελάχιστα άριστα γραπτά, περίπου 1%.

Οι επόμενες μέρες ως το τέλος του μήνα που θα ανακοινωθούν οι βαθμοί σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι και οι πιο «βασανιστικές» για τους υποψήφιους, αφού βέβαια κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πόσο έγραψε σε κάθε μάθημα. Στη συνέχεια, όταν οι βαθμοί ανακοινωθούν και γίνει ο υπολογισμός των μορίων, οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο -εξίσου δύσκολη διαδικασία- και μετά έρχεται η αναμονή για τις βάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου.

Πάντως προχθές, Τετάρτη, ξεκίνησε η βαθμολόγηση των γραπτών της Ιστορίας, της Φυσικής και της Οικονομίας, των μαθημάτων με τα οποία ολοκληρώθηκε η εξέταση των περίπου 70.000 υποψηφίων των Γενικών Λυκείων και έκλεισε ο μεγάλος γύρος των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων (απομένουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, στα οποία παίρνουν μέρος πολύ λιγότεροι υποψήφιοι). Παράλληλα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς η βαθμολόγηση των γραπτών της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (που αφορά το σύνολο των υποψηφίων των ΓΕΛ), καθώς και των γραπτών των Αρχαίων Ελληνικών, των Μαθηματικών, της Βιολογίας, των Λατινικών, της Χημείας και της Πληροφορικής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των βαθμολογητών κάνουν λόγο για αυξημένη δυσκολία (σε σχέση με πέρυσι) στη Φυσική, τη Βιολογία και τη Χημεία, καθώς και στα Μαθηματικά. Τα μαθήματα αυτά επηρεάζουν σημαντικά το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας), καθώς και το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες). Εάν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν (καθώς είναι νωρίς ακόμη για προβλέψεις με κριτήριο τη βαθμολογία και τις επιδόσεις των υποψηφίων), τότε αναμένεται να έχουμε υποχώρηση των βάσεων εισαγωγής τόσο στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές όσο και στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές σχολές, που συνωστίζονται μαζί με άλλες στο 3ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για λίγο δυσκολότερα από πέρυσι Αρχαία Ελληνικά, ίδιο περίπου βαθμό ευκολίας/δυσκολίας στην Οικονομία, αλλά ευκολότερα θέματα στην Ιστορία, τα Λατινικά και την Πληροφορική. Εδώ, εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν, δηλαδή αντιστοιχηθούν και με τις επιδόσεις των υποψηφίων, τότε είναι πιθανόν οι σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) να σημειώσουν μικρές αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής τους, σε σχέση πάντα με τις περσινές βάσεις εισαγωγής.

Η Εκθεση (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία)

Θυμίζουμε ότι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα, την περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι. Η Εκθεση είναι το πιο απρόβλεπτο βαθμολογικά μάθημα. Αποτελεί δε ένα μάθημα με σταθερά αυξημένο ποσοστό γραπτών «κάτω από τη βάση», αλλά και μεγάλα ποσοστά απόκλισης της αξιολόγησης των βαθμολογητών της.

Οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών στο μάθημα αυτό, φέτος, είναι ίσως περισσότερο διφορούμενες από ποτέ. Ενα μεγάλο μέρος, περίπου 6 στους 10, εκτιμούν ότι το θέμα έχει μπερδέψει τους υποψήφιους, ενώ οι υπόλοιποι θεωρούν ότι έχει αντιμετωπιστεί θετικά. Ωστόσο, η εκτίμηση των περισσοτέρων συγκλίνει ότι τα άριστα γραπτά (18-20) δύσκολα θα ξεπεράσουν το 1%.

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες που ελέγχουν την κίνηση των βάσεων:

  • Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  • Ο «βαθμός δυσκολίας – ευκολίας» των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.
  • Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων, που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων.
  • Η σχέση ζήτησης – προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

Φέτος, προφανώς λόγω των εκλογών, η κυβέρνηση επέλεξε να μη μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εισακτέων. Αρα αυτός ο παράγοντας δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο. Συνεπώς, η πορεία των βάσεων θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τις επιδόσεις στις εξετάσεις, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε. Μια καλή εικόνα για το συγκεκριμένο θέμα θα έχουμε όταν, στα τέλη του Ιουνίου, ανακοινωθούν οι βαθμοί και κυρίως τα στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε κάποιες ασφαλείς προβλέψεις που βασίζονται στη «χημεία» των στατιστικών στοιχείων των προηγούμενων χρόνων.

  •  Η πρώτη πρόβλεψη αφορά ότι θα έχουμε και φέτος μερικές χιλιάδες κενές θέσεις, κοντολογίς ότι, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), από τις προσφερόμενες θέσεις εισακτέων, το 10% τουλάχιστον θα μείνει ακάλυπτο!
  •  Η δεύτερη πρόβλεψη αφορά τη ζήτηση των σχολών από τους υποψήφιους. Ολα τα στοιχεία φανερώνουν ότι οι Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Νομικές και Ψυχολογικές σχολές, μαζί με τις στρατιωτικές θα «θερίσουν» την αφρόκρεμα των υψηλών βαθμολογιών, με αποτέλεσμα να κρατήσουν υψηλά τις βάσεις εισαγωγής τους, τόσο περισσότερο όσο κοντύτερα κατοικοεδρεύουν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος