FOLLOW US: facebook twitter

Προς ολοκλήρωση οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ από τη χαλαζόπτωση

Ημερομηνία: 01-09-2022 | Συντάκτης:

-Τι απάντησε ο υφΥΠΑΑΤ, Γ.Στύλιος στον Μιχ. Κατρίνη για τις αποζημιώσεις

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε εξέλιξη είναι το έργο των εκτιμητών του ΕΛΓΑ σχετικά με τις ζημιές σε καλλιέργειες της Ηλείας από τις χαλαζοπτώσεις του περασμένου Ιουνίου. Συνολικά έγιναν 30 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 575 δηλώσεις ζημία, ενώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής.

Όπως επισήμανε στην απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή Ηλείας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Μιχάλη Κατρίνη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, το έργο των εκτιμήσεων ξεκίνησε με προτεραιότητα στις καλλιέργειες στο στάδιο της συγκομιδής, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς διαστήματος του καλοκαιριου. Θα ακολουθήσει, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

«Σημειώνεται ότι για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων το αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛΓΑ ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό, εποχικό και μόνιμο με μετακίνηση από άλλα υποκαταστήματα.Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Και μάλιστα η αποζημίωση εξοφλείται σε μία δόση σε αντίθεση με το παρελθόν που εξοφλούνταν σε δύο και τρεις δόσεις» συμπλήρωσε ο κ. Στύλιος προσθέτοντας ότι ο υπολογισμός των αποζημιώσεων για τις ζημιές από ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια υπόκειται στα οριζόμενα από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιοκαι τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής και πως η μη αποζημίωση του παραγωγού στο 100% οφείλεται στο ποσοστό απαλλαγής του ασφαλιζόμενου, το οποίο ενυπάρχει σε κάθε μορφής ασφάλιση και ασφαλιστικό σύστημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος