FOLLOW US: facebook twitter

Προς επίλυση ο «γόρδιος δεσμός» των εκχερσώσεων

Ημερομηνία: 29-04-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”134821″ img_size=”full”][vc_column_text]

Τι απάντησε ο υπουργός Περ/λλοντος Κ.Σκρέκας, στον βουλευτή Ηλείας, Κ. Τζαβάρα

[/vc_column_text][vc_column_text]Τον «γόρδιο δεσμό» της χρήσης των εκχερσωμένων εκτάσεων θα επιχειρήσει να λύσει ως το καλοκαίρι το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να απεγκλωβιστούν εκατοντάδες καλλιεργητές. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας στην απάντησή του προς τον βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας επεξεργάζεται και θα προωθήσει νοµοθετική ρύθµιση αναφορικά µε τις εκχερσωµένες εκτάσεις για αγροτική καλλιέργεια, λαµβάνοντας υπ’ όψιν την απόφαση 710/2020 του Συµβουλίου της Επικρατείας, με την οποία είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι εξαγορές των συγκεκριμένων εκτάσεων από τους καλλιεργητές τους.

Το πρόβλημα είναι πανελλαδικής φύσης, ωστόσο στην Ηλεία είναι ακόμα εντονότερο, αφού ο νομός έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εκχερσώσεων στη χώρα με 162.985 στρέμματα. Όπως ανέφερε στην Πρωινή ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, έχουν υποβληθεί συνολικά 4.600 αιτήσεις εξαγοράς, οι οποίες αφορούν 23.663 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, για τα οποία η πλειονότητα των παραγωγών εισπράττει ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Κατά συνέπεια, αν αυτές οι εκτάσεις αποτυπωθούν οριστικά ως δάση, οι επιδοτήσεις αυτόματα χάνονται.

Μερική κύρωση του Δασικού Χάρτη π.ε. Αρκαδίας – dasarxeio.com

Ο κ. Σκρέκας σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» ανέφερε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείο θα προβλέπει τη δυνατότητα αποκλειστικά αγροτικής χρήσης των εκτάσεων αυτών, χωρίς τη δυνατότητα δόμησης και χωρίς να αλλάξει η απεικόνισή τους στον δασικό χάρτη. «Μετά το Πάσχα θα έχουμε έτοιμες τις προτάσεις μας για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις (αυτές που εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως ΔΑ) και τους δασωμένους αγρούς (που εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως ΑΔ). Θέλουμε οι αλλαγές να εγκριθούν μέσω δύο προεδρικών διαταγμάτων, ώστε να υπάρξει προδικαστικός έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι να αποφύγουμε τα προβλήματα που είχαν οι προηγούμενες ρυθμίσεις για το ίδιο θέμα», ανέφερε και πρόσθεσε  ότι θα εκπονηθεί μελέτη που θα τεκμηριώνει ότι οι προ δεκαετιών παράνομες εκχερσώσεις δεν έβλαψαν την  οικονομία, προκειμένου να εναρμονιστεί με το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ. Στόχος είναι να δοθεί η διέξοδος της αγροτικής χρήσης και μόνο και να αποδειχθεί πως ο λόγος που εκχερσώθηκαν με μη νόμιμο τρόπο κάποιες εκτάσεις, κυρίως τις δεκαετίες του ’60 και ’70, ήταν για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, η οποία ήταν τότε κατά βάση αγροτική.

Εγκλωβισμένοι οι καλλιεργητές στην Ηλεία

Με το Προεδρικό Διάταγμα θα επιτραπεί σε αυτούς που σήμερα τις καλλιεργούν, να διατηρήσουν τη νομή και τη χρήση τους και, σε όσες περιπτώσεις τεκμαίρεται κυριότητα προ του 1975, να κατοχυρώσουν και την ιδιοκτησία τους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, δήλωσε στην Πρωινή ότι η νομοθετική ρύθμιση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα επιλύσει ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά εκατοντάδες καλλιεργητές στην Ηλεία.

«Αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ρύθμιση των εκτάσεων που απεικονίζονται ως Δ/Α, καθότι αφορούν παράνομες εκχερσώσεις, κυρίως από την περίοδο 1970-80, των οποίων οι αιτήσεις εξαγοράς είχαν κριθεί αντισυνταγματικές. Η νομοθετική ρύθμιση που έχει εξαγγελθεί, είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς η κατάσταση των συγκεκριμένων εκτάσεων είναι μη αναστρέψιμη και έχει παγιοποιηθεί. Στην Ηλεία έχουν γίνει 4.465 αιτήσεις για 23.663 στρέμματα, οπότε καταλαβαίνετε το πρόβλημα. Ανάλογα θα ρυθμιστεί και το ζήτημα των δασωμένων αγρών, που επίσης απασχολεί τον αγροτικό κόσμο», δήλωσε.

Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας, Κ. Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας ότι ελλοχεύει κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων αν δεν διευθετηθεί το πρόβλημα, και πρόσθεσε ότι πρέπει να τερματιστεί η αβεβαιότητα στον αγροτικό κόσμο και να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες.

««Δυστυχώς χάθηκε η ευκαιρία να προσαρμοστεί η διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος στις πραγματικές ανάγκες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση αρνήθηκαν κάθε συζήτηση, με αποτέλεσμα σήμερα οι αγρότες να δέχονται τις δυσμενείς επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για την εξαγορά των παρανόμως εκχερσωμένων εκτάσεων. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η νομοθετική ρύθμιση που θα προστατέψει τους παραγωγούς της Ηλείας, σε σχέση πάντα με όσα προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ», είχε δηλώσει πρόσφατα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot