FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Διαμαντόπουλος: Υγεία και νέο ΕΣΠΑ

Ημερομηνία: 29-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Υγεία

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι μια ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ο όρος πρωτοβάθμια περίθαλψη που αναφέρεται στο κείμενο σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σελ.19, είναι αναχρονιστικός και ξεπερασμένος) και την Ψυχική Υγεία.

Το βάρος πέφτει στις Περιφέρειες με δεδομένο ότι δεν υπάρχει τομεακό πρόγραμμα αποκλειστικά για την υγεία.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας και η ενίσχυση της εργαστηριακής και απεικονιστικής αυτονομίας επιλεγμένων Κέντρων Υγείας (για παράδειγμα της Γαστούνης) είναι απαραίτητη.

Στην Ψυχική Υγεία η επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στα πλαίσια ενός επικαιροποιημένου τομεοποιημένου σχεδιασμού περιλαμβάνει την δημιουργία δομών στην κοινότητα όπως Κέντρα Ψυχικής Υγείας (δεν υπάρχει στην Ηλεία), Κέντρα Ημέρας και Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Κτιριακές παρεμβάσεις είναι θεμιτές στο βαθμό που ικανοποιούν συγκεκριμένους στόχους όπως η συμπίεση του ενεργειακού κόστους (ενεργειακή αναβάθμιση) και η λειτουργικότερη διαχείριση των ασθενών (η αναδιαρρύθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πύργου θα μπορούσε να ήταν μια τέτοια παρέμβαση).

Επενδύσεις σε νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό είναι χρήσιμες αρκεί να μην εκφυλιστούν σε ανεξέλεγκτη διασπορά βιοϊατρικής τεχνολογίας που δε θα χρησιμοποιείται ή θα χρησιμοποιείται ελάχιστα.

Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη προετοιμασία και ωρίμανση των πράξεων που θα ενταχθούν είναι κρίσιμη για την υλοποίηση του σχεδιασμού.

*Ο Κώστας Διαμαντόπουλος είναι Οδοντίατρος, MSc, πρώην Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος