Προς αξιοποίηση τα Λουτρά Κυλλήνης
-Συγκροτεί ομάδα Μελέτης η ΕΦΑ Ηλείας έπειτα από αίτημα της Grecotel
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Σε τροχιά αξιοποίησης μπαίνει ο αρχαιολογικός χώρος των Λουτρών της Κυλλήνης, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η εταιρεία «Λουτρά Κυλλήνης ΑΕ του ξενοδοχειακού ομίλου Grecotel.
Με βάση την υπουργική απόφαση του 2012 για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συγκρότησε ομάδα μελέτης με αντικείμενο την διαχείριση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Λουτρών Κυλλήνης, αποτελούμενη από τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων & Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας ως επικεφαλής, την Αντωνία Μουρτζίνη, Αρχαιολόγο του Τμήματος Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, ως υπεύθυνη του αρχαιολογικού τομέα της μελέτης, και τον Ευάγγελο Βασιλόπουλο, Τοπογράφο.
Η Ομάδα θα αναλάβει την εκπόνηση προμελέτης διαχείρισης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Λουτρών Κυλλήνης, η οποία θα εστιάζει στη συνολική αποκάλυψη, προστασία και ανάδειξη του λουτρικού συγκροτήματος ρωμαϊκών χρόνων, ιστάμενα τμήματα του οποίου αποτελούν τον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η συγκεκριμένη Ομάδα θα συντονίζει και επιβλέπει τις απαιτούμενες για τη συγκέντρωση των δεδομένων για την εκπόνηση της μελέτης ενέργειες (επιφανειακοί καθαρισμοί μνημείου, τοπογραφική και φωτογραμμετρική αποτύπωση κ.λπ). Οι εργασίες της Ομάδας, η οποία είναι άμισθη, θα διαρκέσουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της.
Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών Κυλλήνης είναι μέσα στην αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Κάστρου, βρίσκονται νοτιοδυτικά του χωριού καθώς και του φρουρίου Χλεμούτσι, και απέχουν 6 χιλιόμετρα από την Κυλλήνη και 85 χιλιόμετρα από την Πάτρα.
Η ονομασία Κυλλήνη δόθηκε στα Λουτρά επειδή η Κυλλήνη που απέχει έξι χιλιόμετρα από το Κάστρο, ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και ως λιμάνι και ως οικισμός.
Οι πηγές βρίσκονται μεταξύ δύο λοφοσειρών (αμμώδεις ως επί το πλείστον) και οι οποίες σχηματίζουν κοιλάδα ανοιγόμενη προς τη θάλασσα σε απόσταση 330 μέτρων. Η περιοχή των Λουτρών παρουσιάζει πυκνή βλάστηση και με αιωνόβια δέντρα κυρίως ευκαλύπτους που φυτεύτηκαν τα έτη 1890-1892, μεταφερθέντες από την Γαλλία με την φροντίδα της εταιρείας ΣΠΑΠ που είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των Λουτρών.
Tα Λουτρά Κυλλήνης αποτελούσαν ανεξάρτητο συνοικισμό μέχρι το έτος 1912. Μετά την αναγνώριση των Δήμων και Κοινοτήτων με το οποίο το χωριό Κάστρο αναγνωρίσθηκε ως Κοινότητα, ταυτόχρονα ο συνοικισμός των Λουτρών Κυλλήνης αποτέλεσε μέρος της Κοινότητας Κάστρου. Μετά την εφαρμογή του Καποδιστριακού νόμου 2539/1997 το Δ.Δ. Κάστρου αποτέλεσε ενιαία μονάδα του νεοσύστατου Δήμου Κάστρου-Κυλλήνης. Παραμένει δε η ονομασία Λουτρά Κυλλήνης γιατί έτσι είναι γνωστά παγκοσμίως και προς αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης.
Η μετάβαση στην Λουτρόπολη εξασφαλίζεται με αυτοκίνητο από Λεχαινά -Κάστρο – Λουτρά και από Βαρθολομιό – Λουτρά ή από Κυλλήνη – Κάστρο -Λουτρά.