FOLLOW US: facebook twitter

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα δακοκτονίας της Ηλείας

Ημερομηνία: 06-04-2020 | Συντάκτης:
Θα είναι τριετούς διάρκειας, στις 4 Μαΐου ανοίγουν οι προσφορές

Με προϋπολογισμό 1,42 εκατ. ευρώ και τριετή διάρκεια προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πριν από μερικές ημέρες ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στην Ηλεία, ο οποίος αφορά την προστασία 4,17 εκατομμύρια ελαιόδεντρων σε οκτώ τομείς του νομού, με την εκτέλεση έως και τριών δολωματικών ψεκασμών για τρία χρόνια.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών στους ελαιώνες της  Ηλείας, για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο. Οι δαπάνες καλύπτονται από τις εγκεκριμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού της ΠΕ Ηλείας από επιχορηγήσειςτου Υπουργείου Εσωτερικών. Εφόσον οι διαγωνιστικές διαδικασίες κυλήσουν ομαλά, οι ψεκασμοί θα αρχίσουν με την υπογραφή της σύμβασης και προβλέπεται να έχουν εξάμηνη διάρκεια κάθε χρόνο, δηλαδή θα ολοκληρώνονται  έως στις 15 Νοεμβρίου κάθε έτους κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης. Η έκταση εφαρμογής και η ημερομηνία έναρξης του ψεκασμού θα καθορίζεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας, έπειτα από έγγραφη εντολή.

Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου και ώρα 14:00. Η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.), μέσω της Διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr. Ηλεκτρονική Αποσφράγιση των φακέλων με τα δικαιολογητικά συμμετοχής και την τεχνική προσφορά θα γίνει στις 8 Μαΐου και ώρα 10:00, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση των οικονομικώνπροσφορών κατά την ημερομηνία και ώρα που θα ορίσει η αναθέτουσα αρχή.

Η εκτέλεση του εργασιών δακοκτονίας μπορεί να ανατεθεί, εάν παραστεί ανάγκη, και πριν από την υπογραφή της οικείας σύμβασης, στους προσωρινούς μειοδότες του διαγωνισμού, για την ομαλή και έγκαιρη διεξαγωγή του προγράμματος δακοκτονίας, βάσει πρόσφατης νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιπερ/ρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Βασιλόπουλος, το πρόγραμμα δακοκτονίας της ΠΕ Ηλείας είναι μείζονος σημασίας για τη διαφύλαξη των παραγόμενων προϊόντων του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς.

«Απαγκιστρωνόμαστε από τις δαιδαλώδεις ετήσιες διαγωνιστικές διαδικασίες που δρουν ανασταλτικά στην έγκαιρη έναρξη των δολωματικών ψεκασμών και τη δυνατότητα εφαρμογής τους από Μάιο ή αρχές Ιουνίου, καθώς η πρώτη εφαρμογή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία του Προγράμματος. Με την τριετής διάρκειας Διακήρυξη θα δημιουργηθεί σταθερό περιβάλλον στη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός. Επιπλέον οι καλλιεργητές ελιάς σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους  στο πρόγραμμα θα μπορούν να προγραμματίσουν τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την ορθή εκτέλεση του προγράμματος, αφού θα γνωρίζουν με πλάνο τριετίας τον εργολάβο για την υλοποίηση του έργου», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος