FOLLOW US: facebook twitter

Πρώιμο πεπόνι Ηλείας – Ξεκίνησε η διάθεσή του στην αγορά

Ημερομηνία: 13-05-2021 | Συντάκτης:
Μέχρι 1 ευρώ η τιμή παραγωγού-χαμηλές αποδόσεις λόγω της παγωνιάς που προηγήθηκε

Μειωμένες καταγράφονται οι αποδόσεις στο πρώιμο πεπόνι (θερμοκηπίου), με αρκετούς παραγωγούς, να λένε πως οι φετινές καλλιέργειες επηρεάστηκαν από τις παγωνιές του Μαρτίου και του Απριλίου. Οι περισσότεροι, βέβαια, δεν κρύβουν την ελπίδα τους, ότι ίσως πάει καλύτερα στη συνέχεια το προϊόν, με το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού.

Η παραγωγή πρώιμου πεπονιού και χαμηλής κάλυψης στην Ηλεία είναι στον Κάμπο και όπως αναφέρει μιλώντας στον Αγρότυπο ο  . Βασίλης Γκούντουβας, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κηπευτικών Ηλείας «Κήπος», που καλλιεργεί πεπόνι, αλλά σε περιορισμένη έκταση (150 στρέμματα), «τα πεπόνια θερμοκηπίου ξεκίνησαν πριν 15-20 ημέρες στην Ηλεία, με τον μεγαλύτερο όγκο να συγκεντρώνεται στην Βάρδα.»

Ωστόσο η αγορά δεν έχει ξεκινήσει καλά για το θερμοκηπιακό πεπόνι, που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά, με τις τιμές παραγωγού, να μην ξεπερνούν τα 70  λεπτά – 1 ευρώ το κιλό και με το κόστος παραγωγής στα ύψη, αποτέλεσμα όχι μόνο να μην βγαινει κέρδος, αλλά να μην καλύπτεται ούτε το κόστος, καθώς ειδικά στο πρώιμο πεπονι έχει μεγάλα καλλιεργητικά έξοδα.   Αλλά και η διάθεσή του είναι περιορισμένη, ωστόσο οι παραγωγοί ελπίζουμε με το άνοιγμα ης εστίασης και του τουρισμού τις επόμενες ημέρες να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση και τουλάχιστον να ανέβουν οι τιμές παραγωγού.

Τέλος, ο κ. Γαβριήλ Νοομένε, γεωπόνος και υπεύθυνος πωλήσεων της Wikifarmer, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για προμηθευτές και παραγωγούς, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι αυτή την περίοδο στην αγορά μπορεί να βρει κανείς τα πρώιμα πεπόνια, κυρίως από  την Ηλείας και την Κρήτη. « Οι τιμές παραγωγού- αναφέρει- ποικίλουν και ανάλογα την ποιότητα κυμαίνονται στον παραγωγό, αυτή την περίοδο, γύρω στα 70 λεπτά το κιλό, αν και υπάρχουν τιμές έως και… 1 ευρώ το κιλό, σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον καταναλωτή οι τιμές την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορεί να φθάσουν ακόμα και στα 3,5 ευρώ το κιλό. Συμφέρουσα είναι βέβαια η διάθεσή τους στις λαϊκές ιδιαίτερα αν γίνεται απευθείας από τον παραγωγό και όχι από μεσάζοντες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος