FOLLOW US: facebook twitter

Προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Παν/μιο Πατρών ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή

Ημερομηνία: 17-11-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94774″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνεργασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς


Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η επιστημονική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θερινής πυρκαγιάς στην Ηλεία είναι η βασική επιδίωξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για αυτό και αποφάσισε να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Αθαν. Μαυρομάτης, στόχος της Περιφέρειας είναι να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για τους κινδύνους που απορρέουν από την πυρκαγιά και να δρομολογήσει τις απαραίτητες λύσεις.
Πριν από τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, προηγήθηκε αυτοψία κλιμακίου του ιδρύματος στις πυρόπληκτες περιοχές, με συντονιστή τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Υδραυλικής Μηχανικής, Αθανάσιο Δήμα, και ακολούθησε η υποβολή τεχνικής έκθεσης με προτάσεις μέτρων και έργων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα για τον περιορισμό της έντασης των πλημμυρικών φαινομένων σε κρίσιμα σημεία της λεκάνης του ποταμού Αλφειού.

Το αντικείμενο της σύμβασης προβλέπει την λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων και την κατάθεση προτάσεων μέτρων αντιμετώπισης έναντι γεωλογικού και πλημμυρικού κινδύνου, της ασφάλειας του οδικού δικτύου και της προστασίας των λοιπών τεχνικών έργων.

Για αυτόν τον λόγο, θα γίνουν γεωλογικές έρευνες για τον προσδιορισμό της γεωλογικής επικινδυνότητας στις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, θα αξιολογηθούν τα γεωλογικά δεδομένα, θα συνταχθούν χάρτες επικινδυνότητας, και με βάση τα αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών θα υποδειχθούν οι επικίνδυνες περιοχές που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στους κύριους οδικούς άξονες και στους οικισμούς των πυρόπληκτων περιοχών.

Τα επίφοβα σημεία είναι στο υδρογραφικό δίκτυο του Αλφειού, συμπεριλαμβανομένης της πεδινής κοίτης του ποταμού Κλαδέου και του Ερυμάνθου, και μέσω της σύμβασης επιδιώκεται να προσδιοριστεί η γεωλογική επικινδυνότητα και να προταθούν άμεσες παρεμβάσεις προστασίας των έργων υποδομής σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων και κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο.
Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών θα παρέχει συμβουλές για επείγοντα προβλήματα που πιθανόν να εμφανιστούν κατά τη χειμερινή περίοδο. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Επενδυτικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2021 με 200.000 ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης είναι έξι μήνες. Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από καθηγητές των τμημάτων Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia