FOLLOW US: facebook twitter

Προφάσεις εν αμαρτίαις: Προσχηματικές οι δικαιολογίες Κεραμέως και Συρίγου για τα ΑΕΙ της Ηλείας

Ημερομηνία: 24-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα
-Ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ ζητούσε ως βουλευτής Επικρατείας η υπουργός Παιδείας
-Νέα πανεπιστήμια σε Θράκη, Αιγαίο και Μακεδονία εξαγγέλλει ο υφυπουργός Παιδείας

Όλους αυτούς τους μήνες η υπουργός Παιδείας έγινε αποδέκτρια επιστολών, κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και Αναφορών, προκειμένου να δώσει λύση στα προβλήματα της ανεπαρκούς στελέχωσης τόσο των καταργημένων τμημάτων ΤΕΙ όσο και των ΑΕΙ της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας.

Παρά τις διαρκείς παρεμβάσεις βουλευτών και δημάρχων, δεν έπραξε παρά ελάχιστα, αφήνοντας τα τμήματα να «αργοσβήνουν» και τους σπουδαστές να ταλαιπωρούνται και να μην μπορούν να εξεταστούν στο χειμερινό εξάμηνο όλα τα μαθήματα και κάποιοι εξ αυτών να μην μπορούν να αποφοιτήσουν.

Η πολιτική στάξη απαξίωσης των τμημάτων της Ηλείας κορυφώθηκε με την απόφασή της να ορίσει μηδενικό αριθμό εισακτέων μέσω μεθοδεύσεων και αποφάσεων «εξπρές» από το Πανεπιστήμιο Πατρών για να τηρηθεί η νομιμότητα.

Η Νίκη Κεραμέως στο #portraitsgr: Είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο | Portraits

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Πρωινή, η κα Κεραμέως αποδεικνύεται πολιτικά ανακόλουθη, αφού ως βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας από το 2015 ως το 2019, κατέθεσε σειρά ερωτήσεων για τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ της χώρας, ζητώντας από τους τότε υπουργούς να κάνουν αυτά που η ίδια ως υπουργός δεν καταδέχτηκε να κάνει!

Στις 17 Ιανουαρίου του 2019, συνυπέγραψε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας, Ιάσονα Φωτήλα, με την οποία ζητούσε από τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, να επισπευθεί η έγκριση του αιτήματος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να οργανώσει διδακτορικές σπουδές για τρία τμηματά του. Ζητούσε δηλαδή την αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών του ιδρύματος, ενώ σήμερα ως υπουργός Παιδείας επιλέγει να ξεκινήσει με «λουκέτα» ως ενέργειες αναβάθμισης!

Στις 18 Οκτωβρίου του 2018, εξέφραζε την ανησυχία της για τη λειτουργία του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, τονίζοντας ότι ειναι σε άμεσο κίνδυνο διότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για να προσληφθεί έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ό,τι ακριβώς της επισήμαναν και οι πέντε βουλευτές της Ηλείας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά η ίδια ως υπουργός δεν έκανε αυτό που ζητούσε ως βουλευτής…

Στις 2 Οκτωβρίου του 2018, έκανε λόγο για «ώρα μηδένς» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής περιελήφθη στα μηχανογραφικά τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους 4.500 νέους φοιτητές το προσεχές διάστημα» και προσέθεσε πως «το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2018-19 έχει δημιουργλησει μεγάλη ανασφάλεια στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ιδρύματος, αλλά και στους νεοεισερχόμενους φοιτητές». Για αυτό και ζητούσε άμεσες ενέργειες για να ξεκινήσει η διδασκαλία, όμως σε κανένα σημείο δεν πρότεινε την κατάργηση ως λύση στο πρόβλημα. Αυτά ως βουλευτής…

Βιογραφικά Στοιχεία

Έμμεση παραδοχή Συρίγου για τον ρόλο των ΑΕΙ

Αξίζει να σημειώσουμε πως όλους αυτούς τους μήνες, η μόνιμη επωδός της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, είτε με δηλώσεις είτε με διαρροές στον Τύπο, είναι ότι υλοποιεί μεταρρυθμιστική πολιτική, ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τοπικιστικά κριτήρια κι ότι τα ΑΕΙ ιδρύονται με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Μόλις προ ημέρων, όμως, ο κ. Συρίγος αυτοαναιρέθηκε αφού όπως ανέφερε,  «είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και έχει ληφθεί η κεντρική απόφαση σε πολιτικό επίπεδο να στηριχθούν Δημοκρίτειο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή τα τρία ακριτικά Πανεπιστήμια».

Μάλιστα, ο υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Διδυμότειχο μαζί με τον πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ, Περικλή Μήτκα, όπου συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, Αλέξ, Πολυχρονίδη, καθώς και  με τους Bουλευτές Έβρου, Αναστ.Δημοσχάκη και Χρ. Δερμετζόπουλο, τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Βας. Μαυρίδη, Σουφλίου, Παν. Καλακίκο και Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιαννόγλου.

Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «εξετάστηκαν οι προοπτικές ίδρυσης Πανεπιστημιούπολης στο Διδυμότειχο δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό, οι οποίες θα αξιοποιήσουν τις ικανότητες των ντόπιων κατοίκων, και θα δώσουν την ευκαιρία σε νέους από άλλα μέρη της Ελλάδος να γνωρίσουν τον πλούτο της Θράκης φοιτώντας εκεί».

Προφανώς και οι ακριτικές περιοχές πρέπει να τυγχάνουν ειδικής μέριμνας από κάθε κυβέρνηση, όμως ο υφυπουργός αποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά υπερέχουν άλλοι λόγοι.

Το ερώτημα που γεννιέται, είναι για ποιο λόγο συναντήθηκε με τους βουλευτές και τον δήμαρχο. Συνδιαμορφώνουν τον ακαδημαϊκό χάρτη και αυτοί; Και τι εννοεί ο κ. Συρίγος όταν λέει ότι οι φοιτητές θα γνωρίσουν τον πλούτο της Θράκης; Για να σπουδάσουν θα πάνε ή για βόλτα;

Με κάθε σεβασμό στους συμπατριώτες μας στις ακριτικές περιοχές, οφείλουμε να αναδείξουμε την αμφίβολη αξιοπιστία των επιχειρημάτων της κας Κεραμέως και του κ. Συρίγου, αφού η επίκληση στον «εξορθολιγισμό» φαίνεται ότι ισχύει μόνο για την Ηλεία και μάλλον είναι προσχηματική.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος