FOLLOW US: facebook twitter

Με αντιδράσεις ξεκίνησε η κρουαζιέρα στην Ηλεία

Ημερομηνία: 24-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία
-Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού καταγγέλλουν επαγγελματίες της Ολυμπίας και του Κατακόλου
-Πρόσχημα για επιλεκτικούς περιορισμούς, τονίζουν στην «Πρωινή» και ζητούν τη λειτουργία covid free ζωνών από τα αρμόδια υπουργεία

Η κρουαζιέρα επέστρεψε στο λιμάνι του Κατακόλου έπειτα από έναν χρόνο περίπου, όμως οι νέοι όροι υπό τους οποίους ξεκίνησε, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο του Κατακόλου και της Αρχαίας Ολυμπίας.

Επαγγελματίες των δύο περιοχών καταγγέλλουν στην «Πρωινή» ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας επέλεξαν, με το πρόσχημα της πανδημίας, να κατευθύνουν τους επιβάτες με πούλμαν σε συγκεκριμένες περιοχές και εμπορικούς χώρους, διαμορφώνοντας έτσι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όπως επισήμαναν με δηλώσεις τους, οι περίπου 580 επιβάτες μετέβησαν για αγορές σε προεπιλεγμένα καταστήματα στην Αρχαία Ολυμπία και στη συνέχεια ορισμένοι εξ αυτών μεταφέρθηκαν στην παραλία της Κουρούτας προτού επιστρέψουν στο Κατάκολο για να αναχωρήσουν για άλλα λιμάνια.

Ο Γιάννης Γεωργόπουλος, επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον τουρισμό στο Κατάκολο, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η κρουαζιέρα κατευθύνει τους επιβάτες σε συγκεκριμένα καταστήματα για αγορές και φαγητό στην Αρχαία Ολυμπία και στην Κουρούτα, αγνοώντας την αγορά του Κατακόλου και την συντριπτική πλειονότητα της αγοράς της Ολυμπίας.

«Δεν καταλαβαίνω τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκε να μην κυκλοφορούν οι επιβάτες της κρουαζιέρας ελεύθεροι στο Κατάκολο αλλά σε άλλες περιοχές της Ηλείας να μπορούν, όπως έγινε προχθές με την Κουρούτα. Τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα δεν ισχύουν παντού; Δεν καταλαβαίνω τι παιχνίδια είναι αυτά.  Δεν ξέρω τι προσπαθούν να πετύχουν, όμως θα είναι δύσκολο να κρατηθούμε αν αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα καθιερωθεί. Φοβάμαι ότι η σεζόν θα περάσει έτσι, με αυτούς τους όρους, και θα υποστούμε μεγάλη οικονομική ζημιά», τόνισε κα πρόσθεσε ότι υπάρχει μια αντίφαση στην αγορά από την πολιτεία.

«Τώρα βάσει ΚΑΔ είμαστε ανοιχτοί, αλλά δεν μας αφήνουν να διεκδικήσουμε αγοραστικό κοινό. Άρα δε θα δούμε ούτε έναν πελάτη και είμαστε κλειστοί επί της ουσίας. Εμείς τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα», σημείωσε.

Ο επαγγελματίας και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, Σάκης Μπουλούτας, επισήμανε στην «Πρωινή» ότι αφενός δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και αφετέρου οι επιχειρήσει είναι τυπικά ανοιχτές αλλά επί της ουσίας κλειστές.

«Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, η διασπορά στην Ηλεία έχει ελαχιστοποιηθεί. Μηδέν κρούσματα στην Αρχ. Ολυμπία, 5 με 10 στον Πύργο. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν επιτρέπεται στους επιβάτες κρουαζιέρας να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία παρά μόνο σε σημεία που έχει προεπιλέξει η εταιρεία κρουαζιέρα εις βάρος όλων των άλλων επαγγελματιών. Μας είπαν πως είναι πιλοτικό το πρόγραμμα, αλλά ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Εμείς ως ΕΒΕ Ηλείας θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτό που για μας είναι τραγικό. Περιμένουμε από τον Νοέμβριο του 2019 να λειτουργήσουμε και εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δε θα λειτουργήσει καμία και το 2021. Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν όλα τα μαγαζιά στο Κατάκολο», ανέφερε ο κ. Μπουλούτας και ζήτησε από το υπουργείο  να παρέμβει και να ρυθμίσει τις στρεβλώσεις προτού αυτές μονιμοποιηθούν.

«Αν δεν προτίθενται να ανοίξουν την αγορά, τουλάχιστον να τη στηρίξουν. Πλέον οι ενοικιαστές λένε στις επιχειρήσεις “’ήρθε καράβι, δώστε μας τα ενοίκια”. Τυπικά είμαστε ανοιχτά, αλλά επί της ουσίας δεν μας αφήνουν διεκδικήσουμε αγοραστικό κοινό και δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε διότι αυτή η ιστορία, να “μαντρώσουν” τον κόσμο, ήταν πάντα διακαής πόθος των εταιρειών και τώρα, με πρόφαση τον κορονοϊό, αποκλείουν δύο αγορές και καταδικάζουν δεκάδες επαγγελματίες σε οικονομικό μαρασμό», υπογράμμισε.

«Ακραία πρόκληση προς την Αρχ. Ολυμπία»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας, Νίκος Ζαρόκωστας, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η κρουαζιέρα, τονίζοντας ότι προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση των επιχειρήσεων της περιοχής.

«Εκφράζω την αγανάκτησή μου για την ακραία προκλητική στάση των ναυτιλιακών εταιρειών να εφαρμόζουν “κατά τόπους” υγειονομικά πρωτόκολλα. Εγώ ξέρω ότι τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα ισχύουν σε όλες τις περιοχές, δεν μπορείς να απαγορεύεις την κυκλοφορία των επισκεπτών στην Ολυμπία και να την επιτρέπεις σε όμορη περιοχή. Δηλαδή το Κατάκολο και η Ολυμπία έχουν χολέρα;», τόνισε  κ. Ζαρόκωστας και πρόσθεσε ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για ζώνη free covid στην Αρχ. Ολυμπία.

«Όλοι οι επαγγελματίες τηρούμε αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα, έχουμε κάνει self test και εμβόλια, η περιοχή έχει μηδενικά κρούσματα, οπότε δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο μας εξαιρούν. Μπορεί να δημιουργηθεί μια covid free ζώνη στην Αρχαία Ολυμπία και να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια οι επισκέπτες της κρουαζιέρας και όχι να επιδιώκεται ο διχασμός της αγοράς με προεπιλεγμένες επισκέψεις. Θέλουν να μας βάλουν να τσακωθούμε μεταξύ μας. Νιώθω ότι ειμαι φιλοξενούμενος πλέον, μας βάζουν όρους οι επισκέπτες», επισήμανε και ζήτησε από την πολιτεία να παρέμβει για να ρυθμίσει την κατάσταση.

«Δεν είμαστε επαίτες να ζητάμε διαρκώς λεφτά. Όμως θα πρέπει να μας επιτρέψει η πολιτεία να δουλέψουμε και να διεκδικήσουμε αγοραστικό κοινό. Τώρα είμαστε τυπικά ανοιχτά, αλλά ουσιαστικά ειμαστε κλειστά όταν δεν επιτρέπουν στον κόσμο που κατεβαίνει από το κρουαζιερόπλοιο, να επιλέξει αυτός ελεύθερα από πού θα ψωνίσει. Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και κάπως πρέπει να αντιδράσουμε. Θα επιδιώξουμε με διάλογο να βρούμε λύση, διότι δεν θέλουμε να καταφύγουμε σε αντίμετρα ούτε να φτάσουμε στο σημείο να πούμε αυτό που είπαν στην Κέρκυρα, ότι αν συνεχίσουν με αυτούς τους όρους τη κρουαζιέρα τότε είναι ανεπιθύμητοι», εξήγησε ο κ. Ζαρόκωστας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος