FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας του δήμου Ήλιδας

Ημερομηνία: 21-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αυτοδιοίκηση, Νέα

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
η αποδοχή των μελετών του αναδόχου

Προχωρούν οι διαδικασίες για την έγκριση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας του Δήμου Ήλιδας, καθώς η Επιτροπή Ποιότητας ζωής του δήμου ενέκρινε την Αποδοχή των Παραδοτέων του Αναδόχου, στα οποία περιγράφονται οι βασικοί άξονες.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος αντιδήμαρχος Ευάγγελος Χριστοφόρου, στόχος του Σχεδίου είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών, ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.

«Στο Σ.Α.Π. περιλαμβάνονται οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την εξασφάλιση προσβασιμότητας στους υπαίθριους δημόσιους Κ.Χ. του δήμου και για την πρόσβαση στα δημόσια κτίρια ή στα κτήρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και άλλες χρήσεις, τα οποία απαιτείται να γίνουν προσβάσιμα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Επίσης, στο συγκεκριμένο σχέδιο διαλαμβάνεται πίνακας των προτεινόμενων στοιχείων αστικού εξοπλισμού, μηχανισμών και ειδικών κατασκευών για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας, καθώς και χρονοδιαγράμματα για τον προγραμματισμό υλοποίησης των οριζόμενων από το Σ.Α.Π. απαιτούμενων διαμορφώσεων και κατασκευών, μέσω σύνταξης Αρχιτεκτονικής Μελέτης και Μελέτης Προσβασιμότητας και τυχόν άλλων υποστηρικτικών μελετών κι ανάθεση και υλοποίηση του έργου, μετά την παράδοση και έγκριση του Σ.Α.Π», ανέφερε.

 Το Σχέδιο συνοδεύεται από θεματικούς χάρτες, στους οποίους σημειώνονται: α) τα σημεία και οι γραμμικές παρεμβάσεις στους υπαίθριους Κ.Χ., β) οι προτεινόμενες διαδρομές προς τις σημαντικότερες κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις, γ) τα σημεία εισόδων των δημόσιων κτηρίων, δ) τα προτεινόμενα ορισμένα σημεία καταφυγής και οι οδεύσεις διαφυγής πολιτών που κινούνται πεζοί, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ε) οι προτεινόμενοι υπαίθριοι κοινόχρηστοι χώροι εκτόνωσης των ατόμων με αναπηρία και στ) οι προτεινόμενοι υπαίθριοι κοινόχρηστοι χώροι που μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία προσωρινής περίθαλψης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Όσον αφορά στην τυπολογία των λύσεων που προτείνονται, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των βασικών διαδρομών και σημείων προς αξιολόγηση της προσβασιμότητάς τους και παρουσιάζεται η αναγκαία παρέμβαση για κάθε μία διαδρομή ή σημείο, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση και χάρτη, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις.

Η αποδοχή των παραδοτέων έγινε στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2022 στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» της Πρόσκλησης της Δράσης «Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot