FOLLOW US: facebook twitter

Από Φλεβάρη και… βλέπουμε για την ακαρπία

Ημερομηνία: 21-11-2023 | Συντάκτης:

-Μετά τη λήξη της ελαιοκομικής περιόδου θα αποφασίσει για αποζημιώσεις
η κυβέρνηση

-Τι απάντησε σε ερώτηση του Δ. Καλαματιανού ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,
Διον. Σταμενίτης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για στήριξη του χαμένου -λόγω ακαρπίας- εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών η κυβέρνησης, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανού, τόνισε πως θα αξιολογήσει το πρόβλημα μετά τη λήξη της ελαιοκομικής περιόδου.

kalamatianos-dionusis

Όπως παραδέχεται στο έγγραφό του ο κ. Σταμενίτης, πράγματι διαπιστώθηκε μειωμένη παραγωγή των ελαιοδένδρων, αλλά σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.

«Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Ως εκ τούτου, η ακαρπία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. (…) Παρακολουθείται η εξέλιξη της καλλιέργειας και συγκεντρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία ώστε, με τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου, να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και την κατάσταση.Τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε αν και σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσουμε, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο και εργαλείο που μας δίνει η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις θεομηνίες, ο υφυπουργός ανέφερε ότι αποζημιώνονται από την Κρατική Αρωγή και βάσει θεσμικού πλαισίου στο οποίο ορίζεται σαφώς η έννοια της θεομηνίαςμ υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδεδειγμένα υπάρξει αρωγός των παραγωγών όποτε κρίθηκε απαραίτητο.

«Ειδικά για την ελιά, ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Κυβερνήσεις μας στη συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι το γεγονός ότι ενισχύθηκαν τόσο μέσω του ΠΑΑ όσο και μέσω των Κρατικών Ενισχύσεων και των Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, με τέσσερεις Αποφάσεις των οποίων ο συνολικός Ππροϋπολογισμός ξεπέρασε το πρωτοφανές ποσό των 150 εκ €, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Εξ αυτών, η Π.Ε. Ηλείας έλαβε το ποσό των 6.995.600€»

Σχετικά με ζημιές που καλύπτει ο ΕΛΓΑ, ο κ. Σταμενίτης ενημέρωσε ότι μέσα στο 2023 έχουν γίνει 519 αναγγελίες και έχουν υποβληθεί 3.346 δηλώσεις ζημιάς. Το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί με εξαίρεση τις πολύ πρόσφατες, για τις οποίες είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος φθινοπώρου 2023.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia