FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά… κουτσαίνοντας ο εκσυγχρονισμός του Καϊάφα

Ημερομηνία: 04-02-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

-Μόλις στο 6% η απορρόφηση των πόρων, δόθηκε δίχρονη παράταση και μειώθηκε η δημόσια δαπάνη
-Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, τονίζει στην «Πρωινή» εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ 2014-2020


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Οριακά κινείται το έργο του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών στη Λίμνη Καϊάφα, καθώς η απορρόφηση των πόρων είναι μόλις στο 5,93% και η προθεσμία παράδοσης ολοκληρώνεται σε 17 μήνες! Πριν από μερικές ημέρες, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Γιώργος Ζερβός υπέγραψε την απόφαση με την οποία παρατείνεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023.

Ταυτόχρονα μειώθηκε το ύψος της δημόσιας δαπάνης στα 2,97 εκατ. ευρώ από τα 4,5 που ήταν αρχικά, απόφαση που μας δημιούργησε εύλογα ερωτήματα. Η «Πρωινή» επικοινώνησε με την ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης για να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης και γενικότερη ενημέρωση για την πορεία του έργου και πιθανούς κινδύνους απένταξης λόγω των χρονικών περιθωρίων που ολοένα και στενεύουν.

Όπως μας είπε το αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος, κ. Σούλιος, η μείωση της δημόσιας δαπάνης ισοδυναμεί με τακτοποίηση του ποσού ώστε να εναρμονιστεί με το ύψος της έκπτωσης, ενώ η παράταση δόθηκε νομίμως –καθότι το προβλέπει η σχετική νομοθεσία– για να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο και να μη χρειαστεί να επιστραφούν οι ευρωπαϊκοί πόροι.

Ο κ.Σούλιος μας είπε ότι επί του παρόντος δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υλοποίηση του έργου, παρότι τα χρονικά περιθώρια δεν είναι πλέον άνετα, καθώς το έργο θεωρείται εύκολο τεχνικά. Οσον αφορά τα προβλήματα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, τα οποία είχαν διαπιστωθεί το προηγούμενο δίμηνο, μας ανέφερε πως έχουν πλέον διευθετηθεί.

Η ένταξη του 2017 και η νέα προκήρυξη της ΕΤΑΔ

Υπενθυμίζεται πως το έργο είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στα τέλη του 2017 με προϋπολογισμό πέντε εκατ. ευρώ. Η περιοχή επέμβασης καταλαμβάνει επιφάνεια που ανέρχεται σε 120.868,58 τ.μ. και οι προτεινόμενες επεμβάσεις αφορούν:
• Τμήμα υφιστάμενων κτιρίων νομιμοποιημένων με την υπ’ αριθμ. 508131/ 29.01.2002 «Διαπιστωτική πράξη νομιμότητας τουριστικών κτιριακών εγκαταστάσεων εις λουτρά Καϊάφα».
• Εκσυγχρονισμό δικτύων υποδομών.
• Έργα προστασίας περιβάλλοντος, περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καθώς και αποκατάστασης θιγόμενων επιφανειών, όπως αναλυτικά περιγράφονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Μέσω της Πράξης επιδιώκεται η εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων για τη διαμόρφωση ενός πρότυπου οικοτουριστικού μοντέλου στην περιοχή, το οποίο θα προκύψει από την υλοποίηση ενός μίγματος συνδυασμένων ενεργειών με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, τη δημιουργία ενός πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τη χρήση καινοτόμων μεθόδων αντιμετώπισης ολοκληρωμένης αντίληψης οικοανάπτυξης, και την οικονομική βιωσιμότητα για τη λειτουργία και προστασία του έργου και του φυσικού περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη πρόσκληση της ΕΤΑΔ για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στον Καϊάφα με τη μορφή παραχώρησης, τονίστηκε στην «Πρωινή» ότι δεν επηρεάζει την πορεία του υφιστάμενου έργου, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης.

Στόχος της πρόσκλησης της ΕΤΑΔ είναι να υποβληθούν από εγχώριους ή διεθνείς επενδυτές, μη δεσμευτικές προτάσεις για την ανάπτυξη είτε ολόκληρου του ακινήτου είτε τμήματος αυτού. Η αξιοποίηση θα λάβει υπόψη τις υφιστάμενες χρήσεις, αλλά και την εν γένει ισχύουσα νομοθεσία για το ακίνητο. Στη συνέχεια Η ΕΤΑΔ θα αξιοποιήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν εντός του προαναφερόμενου πλαισίου, προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να εξετάσει τον τρόπο ανάπτυξης/αξιοποίησης του ακινήτου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος