FOLLOW US: facebook twitter

Προβληματισμός για το βάθος της ύφεσης

Ημερομηνία: 26-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”114580″ img_size=”full”][vc_column_text]Βαριά είναι η σκιά του κορονοϊού πάνω από την ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση να αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για το μέγεθος της φετινής ζημίας μετά τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από την αγορά.

Η νούμερο 1 βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, δεν μπορεί να ξεπεράσει το σοκ που έχει υποστεί από την πανδημία και, σύμφωνα με τις δηλώσεις (στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα») του Χρήστου Σταϊκούρα, «υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα, αλλά και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα, όπως τα νησιά». Για τον υπουργό Οικονομικών «ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα».

Τούτο, σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επισιτιστικός κλάδος, έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής το οικονομικό επιτελείο για ένα νέο «πακέτο» στήριξης με σκοπό την αντιμετώπιση των κραδασμών από την υγειονομική κρίση. «Υπάρχει ζήτημα με την εστίαση και είμαστε εδώ με πιο στοχευμένες ενέργειες να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 προδιαγράφεται πολύ μεγαλύτερη από την κυβερνητική πρόβλεψη για 16%, αφενός γιατί πρόκειται για το διάστημα του καθολικού lockdown, αφετέρου γιατί χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες ακόμη και σήμερα δεν έχουν ανεβάσει ακόμη ρολά.

Οσο και αν η κυβέρνηση επείγεται να αποκαταστήσει την κανονικότητα, η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ χειρότερη και αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω στην περίπτωση που η πανδημία επιστρέψει από τον Οκτώβριο και η χώρα μπει σε δεύτερη καραντίνα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να βγουν εσπευσμένα στις αγορές για να ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία μετά τις δύο εκδόσεις χρέους έχουν φτάσει στα 37,5 δισ. ευρώ.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή μοναδικό ασφαλές καταφύγιο για τις επιχειρήσεις είναι ο δεύτερος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, για την οποία παρουσιάζουν ισχυρό ενδιαφέρον (118.000 έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής) από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο στον ορίζοντα.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia