FOLLOW US: facebook twitter

Πρεμιέρα την Παρασκευή στον Απόλλωνα από την Θ.Ο. ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ με την κωμωδία του  Φεϋντώ «Ψύλλοι στα αυτιά»

Ημερομηνία: 01-02-2024 | Συντάκτης:

 Τι είπαν  Α. Κοέν και Ν. Λαϊνόπουλος

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Τι συμβαίνει όταν μπαίνουν «Ψύλλοι στα αυτιά» των παντρεμένων ζευγαριών για το  «αμάρτημα της απιστίας»; Ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης, όταν οι ερωτικές ορμές των δύο φύλων αυξάνονται επικίνδυνα κι η συζυγική πίστη απειλείται; Τις απαντήσεις θα τις πάρουμε επι σκηνής, στο  Θέατρο «Απόλλων» από τη θεατρική ομάδα «Προσκήνιο, που από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έως και τις 18 του μήνα,  ώρα 21.30,  ανεβάζει τη φετινή θεατρική σεζόν  την σπαρταριστή κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ «Ψύλλοι στ’ αυτιά» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν.

Οι «Ψύλλοι στα αυτιά» γράφτηκαν το 1907 από τον Ζωρζ Φεντώ, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής δραματουργίας και αποτελεί μέχρι σήμερα έργο ορόσημο της μπελ επόκ, καθώς έναν αιώνα αργότερα εξακολουθεί να σχολιάζει δεικτικά και με τον πιο ξεκαρδιστικό τρόπο τη ροπή του ανθρώπου προς τη συζυγική απιστία.

 Για το έργο και την παράσταση της ομάδας, μίλησαν χθες σε συνέντευξη τύπου στο θέατρο Απόλλων, ο Νίκος Λαϊνόπουλος και ο Αλέξανδρος Κοέν παρουσία μελών της Ομάδας.

Ο Νίκος Λαϊνόπουλος τόνισε ότι το νέο τους έργο  «Ψύλλοι στ΄αυτιά» του Φεϋντώ, είναι , μια πολύ δύσκολη και απαιτητική κωμωδία .και επιθυμία τους φέτος, ήταν  να εμφανιστούν  μια κωμωδία, ειδικά μετά τον Οιδίποδα του καλοκαιριού και τον Ταλαντούχο κ. Ρίπλευ του χειμώνα , θέλοντας  να αλλάξουν το ρεπερτόριο τους . “ Ο κόσμος επιθυμεί να βλέπει μια κωμωδία, γιατί το γέλιο είναι πάντα ευεργετικό για το κοινό. Επιλέγουμε έτσι το συγκεκριμένο έργο , δεν επιλέγουμε ένα εύκολο έργο, προσωπικά πρέπει να πω ότι δυσκολεύτηκα πάρα πολύ γιατί είναι απαιτητικό, σε σκηνοθεσία πάντα του Κοέν, έχουμε κάνει πολλές δουλειές μαζί, εννέα συνολικά. Παράγουμε όσο μπορούμε πολιτισμό, δεν αντέχω πλέον αυτήν την φλυαρία περί πολιτισμού , είμαστε εδώ 24 χρόνια ως θεατρική ομάδα, προσφέρουμε αυτό που μπορούμε και κάθε φορά το βελτιώνουμε και το αναβαθμίζουμε και αυτός είναι ο στόχος μας. Προσπαθούμε να παρουσιάζουμε κάτι διαφορετικό γιατί ο κόσμος βαριέται εύκολα και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε και φέτος.”

Τόνισε ακόμα ότι η ομάδα είναι πάρα πολύ δυνατή “και είμαι πολύ περήφανος γι αυτήν, όλοι ανταποκρίθηκαν σε δύο πολύ δύσκολα έργα, ο Οιδίποδας ειδικά ήταν ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για μας  και ήταν μια δικαίωση γι αυτήν την παράσταση που πέτυχε με τον τρόπο που πέτυχε”.

Στη συνέχεια ο κ. Λαϊνόπουλος παρουσίασε τους ηθοποιούς που παίζουν στην παράσταση και όλους τους συντελεστές και κάλεσε τον κόσμο να πάει στο θέατρο Απόλλων και να απολαύσει την παράσταση , μια πολύ διάσημη κωμωδία, ένα έργο με μια μεγάλη καριέρα που έχει σημειώσει ρεκόρ εισιτηρίων όπου και αν παρουσιάστηκε.

Α. Κοέν: “Το κείμενο και η παράσταση έχουν την ακρίβεια μιας ωρολογιακής βόμβας!»

 Από την πλευρά το ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Κοέν , επισήμανε οτι αυτή ειναι η 9η κατά σειρά συνάντηση του με την Θ.Ο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ και με το Νίκο Λαϊνόπουλο και νοιώθει ιδιαίτερα χαρούμενος γι αυτό, προσθέτοντας μάλιστα ότι πλέον έχουν αποκτήσει σχέσεις συγγένειας μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας.

“Αποφασίσαμε μετά τον “Οιδίπους τύραννος” που ήταν μια ακραία στιγμή μας το καλοκαίρι, να κάνουμε μια στροφή 180 μοιρών, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη του σύγχρονου θεατή , να κάνουμε μια κωμωδία , την πιο άρτια από όλες, γραμμένη από τον Ζρζ Φεϋντώ και η οποία εξετάζει  τι θα γινόταν αν οι λάθος άνθρωποι βρισκόταν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Από αυτό το αξίωμα ξεκινάει και δεύτερο αξίωμά της τι γίνεται αν σε ένα σπίτι καταφτάνουν  ένα ζευγάρι τιράντες από ένα κακόφημο ξενοδοχείο το οποίο χρεώνει με την ώρα.  Η δράση μεταφέρεται σε αυτό το ύποπτο ξενοδοχείο και από εκεί αρχίζουν οι παρεξηγήσεις.  Το κείμενο όπως και η παράσταση έχουν την ακρίβεια μιας ωρολογιακής βόμβας, δηλαδή αυτό που πετυχαίνουν οι ηθοποιοί είναι άθλος γιατί πετυχαίνουν έναν συγκλονιστικό ρυθμό , υψηλή αισθητική του χιούμορ και στο εικαστικό μέρος του πράγματος επίσης. Μια ομάδα  με υπέροχο δυναμικό που συνεχώς ανανεώνεται κρατώντας και τα παλιά της μέλη , είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και πιστεύω ότι θα φύγουν όλοι οι θεατές που θα έρθουν να δουν την παράσταση, χαρούμενοι.”

Καταλήγοντας ο κ. Κοέν ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόσκληση που είχε σκηνοθετικά να αντιμετωπίσει είναι ότι  επειδή η κωμωδία αφηγείται μια τραγωδία σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, με καταιγιστικό ρυθμό γίνεται φάρσα, Οπότε μέλημά τους  ήταν να μην χάσουν το ρυθμό και να μην ξεπέσουν σε ένα χιούμορ αγοραίο το οποίο καμία σχέση δεν έχει με την γαλλική αστική κοινωνία που περιγράφει ο Φευντώ. και επίσης να κρατήσουν το στοιχείο της κριτικής.

Οι συντελεστές της παράστασης

Παίζουν: Νίκος Λαϊνόπουλος, Μαρία Μαντά, Ευάγγελος Κωνσταντίνου, Γιώτα Τόκα, Νικόλ Σπηλιωτοπούλου, Κώστας Μπιλάλης, Άγγελος Γκοτσίνας, Γεωργία Καράμπελα, Έλενα Μπαγιώργου, Τζιμ Παπαδημητρίου, Κώστας Ντεβενέζος, Ανδριάννα Γιατρά, Ραφαέλα Βουργουτζή.

Απόδοση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας
Προβολές: Πάνος Παπαγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Ζάγκλη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Κομμώσεις: Βίκυ Παπαδημητρίου
Μακιγιάζ: Ερατώ Αργυρίου
Κατασκευή σκηνικών: Νίκος Σακκούλης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot