Η “φιλία” έφερε χαμόγελα
Με το «δεξί» άνοιξε η αυλαία των Πανελλαδικών
- Με δοκίμιο για τη φιλία το πρώτο διαγώνισμα για 1010 Ηλείους υποψήφιους- Απείχαν 22 μαθητές
- Συνέχεια αύριο με Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά
Η αξία της φιλίας, οι ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή και πώς αυτές επηρεάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας με το οποίο άνοιξε η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016.
Στους υποψηφίους δόθηκε απόσπασμα από δοκίμιο του Ευάγγελου Παπανούτσου σχετικό με την αξία της φιλίας και τις ανθρώπινες σχέσεις και οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στο πώς αντιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και ποιος ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημιουργία σχέσεων φιλίας.
Η πλειοψηφία των υποψηφίων χαρακτήρισε τα θέματα «μη αναμενόμενα» αλλά χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας.
Σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της Ηλείας οι πανελλαδικές πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα και όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, διεξήχθησαν σε ήπιο και ομαλό κλίμα.
«Υποδειγματική» χαρακτήρισε τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων στη χθεσινή πρεμιέρα, ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Β. Δημητρέλλος.
«Η λήψη και η αναπαραγωγή των θεμάτων ήταν έγκαιρη- στην προκαθορισμένη ώρα δηλαδή στις 8.30 το πρωί- σύντομη και αποτελεσματική. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πριν τις δώδεκα, να έχουν τελειώσει όλοι οι υποψήφιοι στα εξεταστικά κέντρα και οφείλεται κυρίως στη συμμετοχή όλων των δομών και όλων εκείνων που συνετέλεσαν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Δε υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα και θα έλεγα ότι η διεξαγωγή ήταν υποδειγματική. Συνολικά, διαγωνίστηκαν 1010 υποψήφιοι εκ των οποίων 986 ήταν με το νέο σύστημα και οι υπόλοιποι 24 με το παλαιό σύστημα. Υπήρξαν 22 απουσίες, 19 εξεταζόμενων με το νέο σύστημα και τρείς με το παλιό σύστημα. Είναι μικρός σχετικά ο αριθμός των απόντων. Το θέμα –αν και δεν είμαι ειδικός- από τις πρώτες επαφές που είχα, χαρακτηρίζεται ως βατό. Ερωτήσεις- διευκρινήσεις υπεβλήθησαν μόλις τρείς σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, άρα δε θα πρέπει να δημιούργησε ιδιαίτερες δυσκολίες τους υποψηφίους». Παράλληλα, αναφερόμενος στις απουσίες, τόνισε ότι οι υποψήφιοι έχουν χρονικό περιθώριο να τις δικαιολογήσουν και να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις, θα πρέπει όμως να καταθέσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά
Οι εξετάσεις, θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και των Μαθηματικών θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Με το άγχος ζωγραφισμένο στο πρόσωπο τους, ανέμεναν υπομονετικά έξω από τα εξεταστικά κέντρα και δεκάδες γονείς…
Tι είπαν οι μαθητές…
Αλέξανδρος Τάγαρης
«Πιστεύω ότι τα θέματα ήταν εύκολα, αν και εξαρτάται από το πώς τα αντιλαμβάνεται ο κάθε υποψήφιος και φυσικά τι προετοιμασία είχε κάνει στη διάρκεια της χρονιάς, γιατί ήταν θέματα που απαιτούσαν κριτική σκέψη. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το συγκεκριμένο θέμα, ήταν περισσότερο «anti- sos» και από εκείνα που κανείς δε τα περιμένει. Και μπορεί να μην περιμέναμε κάποιο θέμα επίκαιρο όπως οι μετανάστες αλλά ένα θέμα όπως ο εθελοντισμός ή ο αθλητισμός και η παράδοση θα ήταν πιο αναμενόμενο. Το θέμα όμως στο οποίο διαγωνιστήκαμε δεν ήταν δύσκολο και όλοι μας έχουμε καλή γνώση λόγω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πιστεύω λοιπόν, ότι τα πήγα καλύτερα απ’ ότι περίμενα».
Βασίλης Σικοτακόπουλος
«Το θέμα που έπεσε για την φιλία θεωρώ ότι ήταν ένα ζήτημα για το οποίο όλοι μπορούσαν να γράψουν. Βοηθούσε βέβαια και το απόσπασμα που δόθηκε, και προσωπικά δε δυσκολεύτηκα κάπου και πιστεύω ότι τα έχω πάει καλά. Ναι μεν είχαμε ασχοληθεί στην προετοιμασία αλλά δεν ήταν ένα θέμα το οποίο περιμέναμε ότι θα πέσει. Δεν ήταν στα λεγόμενα «sos» αλλά δεν ήταν δύσκολο και μπορούσε εύκολα ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος να ανταποκριθεί. Πιστεύω ότι κάναμε ποδαρικό με το δεξί».
Αλεξάνδρα Αποστολοπούλου
«Θεωρώ ότι τα θέματα, ήταν αρκετά εύκολα, καθώς έπεσε η φιλία που ήταν στις δυνατότητες μου. Για πρώτο μάθημα θεωρώ ότι ήταν βατά τα θέματα και είμαι ικανοποιημένη από τον εαυτό μου. Ελπίζω να έχουν πάει και όλα τα άλλα παιδιά σαν και μένα».
Μαρία Σκλάβου
«Ήταν πολύ καλά τα θέματα και νιώθω πολύ ικανοποιημένη από τον εαυτό μου. Τώρα, η συνέχεια θα δείξει… Μια πολύ δύσκολη περίοδος, με πολύ διάβασμα φθάνει στο τέλος της και ελπίζω να δικαιωθούμε. Το θετικό είναι, ότι το άγχος της πρώτης μέρας έφυγε, γιατί κάναμε καλή αρχή με ένα καλό θέμα».
Ηρώ Κωστοπούλου
«Ήταν πάρα πολύ εύκολο το θέμα και ξεκινήσαμε πολύ καλά. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι αυτό, είναι και λίγο ανησυχητικό γιατί δε ξέρουμε τι μας περιμένει στη συνέχεια. Τα θέματα που επιλέχθηκαν πραγματικά ήταν αναπάντεχα. Δε περιμέναμε ότι μπορεί να πέσει κάτι τέτοιο και το κείμενο που δόθηκε μας βοήθησε πάρα πολύ στην ανάπτυξη της έκθεσης».
Κατερίνα Πετροπούλου
«Περιμέναμε κάποιο θέμα της επικαιρότητας και μας προκάλεσε έκπληξη αυτό που επιλέχθηκε γιατί ήταν εντελώς άσχετο απ’ ότι μπορεί να περιμέναμε. Όταν το είδαμε, αντιληφθήκαμε ότι είναι βατό ενώ βλέποντας το σωστό- λάθος, διερωτηθήκαμε για το αν κάτι δε πάει καλά. Όλα εύκολα; Τι να πω, μακάρι να μας «κάτσει» και στα υπόλοιπα μαθήματα και να τα πάνε όλα τα παιδιά καλά».
Φροντιστήριο «ΑΛΜΑ»
«Θέμα, προσφιλές τους μαθητές»
Η φιλολογική ομάδα του Φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ» στον Πύργο σχολιάζοντας τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας ανέφεραν:
«Τα θέματα στο μάθημα της έκθεσης θεωρούμε ότι ανταποκρίνονται στις αντιληπτικές ικανότητες των μαθητών, καθώς είχαν ασκηθεί πάρα πολύ σε αντίστοιχες ασκήσεις δεδομένου ότι προσέγγιζαν τα θέματα των προηγουμένων ετών. Το κείμενο προς εξέταση συνιστά δοκίμιο του Ε. Π. Παπανούτσου και πραγματεύεται την έννοια της φιλίας και τις προεκτάσεις της. Το θέμα αυτό είναι βέβαια προσφιλές στους μαθητές καθώς στην Γ΄ Λυκείου αναγκάζονται να αναθεωρούν τις σχέσεις τους με τους φίλους τους και να χρησιμοποιούν κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσουν μαζί τους. Οι ασκήσεις της Β ομάδας κρίνονται ευκρινείς στη διατύπωση και προσβάσιμες από την πλειοψηφία των μαθητών που είχαν εξοικειωθεί με τη θεωρία του μαθήματος της έκθεσης. Στο Γ θέμα, την ανάπτυξη κειμένου, ζητήθηκε από τα παιδιά να γράψουν προσχεδιασμένο προφορικό λόγο, εισήγηση, σχετικά με την φυσιογνωμία της πραγματικής φιλίας και το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη σύναψη φιλικών σχέσεων. Η βιωματική σχέση που έχουν αναπτύξει οι μαθητές με τα μέσα αυτά είμαστε βέβαιοι ότι τους οδήγησε στην ορθή διαπραγμάτευση του θέματος».
Φιλολογική Ομάδα ΑΛΜΑ