«Πράσινο» με αστερίσκους για τον East Med
Θετική γνωμοδότηση για την κατασκευή του αγωγού από την ΕΦΑ Ηλείας και τα δασαρχεία Πύργου και Αμαλιάδας
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
«Πράσινο φως» υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις άναψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ηλείας για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού ΕastMed, το οποίο θα περάσει από την ορεινή ζώνη του νομού, ερχόμενο από Λακωνία και Αρκαδία και καταλήγοντας σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Σε ό,τι αφορά την Ηλεία, δεδομένου ότι τμήμα του περνάει κοντά από τέσσερις σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέρονος, ζητήθηκε η γνώμη των αρχαιολογικών υπηρεσιών.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας γνωμοδότησε θετικά με σχετικό έγγραφο στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022, καθώς από το 2020 είχε ζητήσει την επικαιροποιημένη χάραξη του αγωγού, η οποία και έχει υιοθετηθεί. Αυτή η χάραξη προβλέπει διέλευση του αγωγού ανατολικότερα από τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς της Αλίφειρας και της Θεισόας του μείζονος μνημείου της Ι.Μ της Ίσοβας του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου «Τούρλα» Άσπρων Σπιτιών καθώς και των ιδιαίτερα σημαντικών μυκηναϊκών νεκροταφείων στις θέσεις «Μάγειρας» και «Κλαδέος» καθώς και του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου στο Χελιδόνι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας).
Ωστόσο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας επισημαίνει ότι σημαντικές αρχαιότητες έχουν έλθει στο φως και από την περιοχή της Πηνείας (Λαγανάς, Βάλμη, Αγραπιδοχώρι) από την οποία διέρχεται ο αγωγός με κατεύθυνση προς την Αχαΐα, και θέτει ορισμένες ενέργειες για τη θωράκιση του αρχαιολογικού πλούτου.
«Επειδή πρόκειται για Μεγάλο Τεχνικό Έργο, το οποίο καταλαμβάνει ευρεία έκταση στην Π.Ε Ηλείας και διέρχεται από περιοχές και θέσεις μείζονος αρχαιολογικού
ενδιαφέροντος, απαιτείται η δημιουργία αυτοτελούς Υποέργου αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών με τελικό δικαιούχο την ΕΦΑ Ηλείας. Εφόσον εντοπιστούν αρχαιότητες και διαπιστωθεί ανάγκη σωστικής ανασκαφής το ανωτέρω Υ/Ε θα τροποποιηθεί αντίστοιχα ώστε να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, συντηρητές, σχεδιαστές, εργάτες κ.ά). Στην περίπτωση αυτή θα συμπεριληφθεί και το κόστος αποτύπωσης, συντήρησης διάσωσης, μελέτης και δημοσίευσης των ευρημάτων. Δεν θα γίνει καμία σκαπτική εργασία ή εργασία διαμόρφωσης και μεταβολής του αναγλύφου του εδάφους αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί από τον φορέα υλοποίησης ή τον ανάδοχο του έργου η παρακολούθησή του κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με την Εφορεία μας (…)», επισημαίνεται στο έγγραφο.
«Ναι» από δασαρχεία Πύργου και Αμαλιάδας, εκκρεμεί της Ολυμπίας
Το δασαρχείο Πύργου γνωμοδότησε θετικά με έγγραφό του στις 17 Οκτωβρίου του 2022, καθώς ο αγωγός θα περάσει από τη ζώνη που ξεκινά από τα Άσπρα Σπίτια και καταλήγει στην Κουτσοχέρα. Η διαδρομή φαίνεται ότι θα διέλθει από τμήματα εδάφους που διοικητικά ανήκουν κατά σειρά στις Κοινότητες Ασπρα Σπίτια, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπο, Νεμούτα, Λάλα, Αχλαδινή, Μηλιές, Πέρσαινα, Κουτσοχέρα. Το μήκος υπολογίζεται σε περίπου 42 χιλιόμετρα και διέρχεται από δάση,δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις καθώς και από αγροτικές.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, με βάση το άρθρο 53 παρ. 3α του Ν. 998/79, η επέμβαση είναι επιτρεπτή σε δάση, δασικές εκτάσεις, κηρυγμένες αναδασωτέες εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις πού διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Το δασαρχείο εξέφρασε θετική γνώμη επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επισημαίνοντας τις εξής προϋποθέσεις: «Η φθορά στην υπάρχουσα δασική βλάστηση να περιοριστεί στις απαραίτητες σύμφωνα με τις αναφερόμενες ανάγκες εκ της μελέτης. Τα οποιαδήποτε προϊόντα εκσκαφών πού θα προκύψουν μετά την επανεπίχωση αυτών, θα μεταφερθούν σε νόμιμα εγκεκριμένους χώρους. Απαγορεύεται η απόρριψη των οποιωνδήποτε υλικών πού θα προκύψουν ως περίσσεια από την κατασκευή του έργου σε κοίτες ρεμάτων , χαραδρώσεις κ.λ.π. και γενικά σε επιφανειακούς αποδέκτες εντός των δασικών οικοσυστημάτων. Τα δασικά προϊόντα πού τυχόν προκύψουν θα διατεθούν για τις ανάγκες των κατοίκων των γύρω περιοχών μετά από ενημέρωση και σχετική απόφαση του Δασαρχείου Πύργου σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας. Τα απαιτούμενα υλικά για την κατασκευή του έργου θα πρέπει να εξασφαλιστούν από νομίμως λειτουργούντα λατομεία». Επικαλούμενο τον ίδιο νόμο, το δασαρχείο Αμαλιάδας γνωμοδότησε επίσης θετικά για την κατασκευή του έργου, ενώ εκκρεμεί η γνωμοδότηση του δασαρχείου Ολυμπίας.