«Πράσινο» για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Πύργου
Το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε τη χρηματοδότηση εκπόνησης της μελέτης
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Στο επόμενο στάδιο υλοποίησης προχωρά το Σχέδιο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του δήμου Πύργου, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε την πληρωμή της δαπάνης για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, ο δήμος Πύργου ορίζεται οριστικός δικαιούχος του Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2016» και ζητά να χορηγηθεί ανέκκλητη εντολή αποδέσμευσης του ποσού των 65.000 ευρώ από λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου για τη την χρηματοδότηση της εκπόνησης του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας του δήμου Πύργου.
«Ο Δήμος Πύργου ήταν ένας από τους 168 Δήμους που εκλήθησαν να υποβάλουν φόρμα ωριμότητας για την εκπόνηση ΣΒΑΚ. Με την υπ’ αριθμ. 114.6/2016 Απόφασή του, το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε την ένταξή του Δήμου ΠΥΡΓΟΥ στον Άξονα Προτεραιότητας 4 του Χ.Π. “ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2016” για το ποσό των 65.000,00 € για την χρηματοδότηση εκπόνησης του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Το ποσό της Σύμβασης είναι 62.266,00 € με Φ.Π.Α. 10. (…) Με έγγραφό του στις 29 Ιουνίου του 2023 ο Δήμος Πύργου, καθώς και με συμπληρωματικά έγγραφα που ζητήθηκαν και υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά, υπέβαλε τα σχετικά δικαιολογητικά προς το Πράσινο Ταμείο για την πληρωμή του 4ου (3ος για το Π.Τ.) λογαριασμού της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ» αναφέρει το έγγραφο της απόφασης, με την οποία δίνεται εντολή στο Ταμείο.
Tι είναι το ΣΒΑΚ
Τα οφέλη ενός ΣΒΑΚ συνίστανται στη βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας στα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, στην ασφάλεια κατά τις μετακινήσεις, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας, στην αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών και στην ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Τα ΣΒΑΚ θα αποτελούν, τόσο στο παρόν, όσο και στο άμεσο μέλλον, αναπόσπαστο εργαλείο των φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων, για την στρατηγική αντιμετώπιση των θεμάτων βιώσιμης κινητικότητας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.