FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινο» για δομή αυτισμού στην Ηλεία

Ημερομηνία: 09-01-2024 | Συντάκτης:

-Αδειοδοτείται η ίδρυση Κέντρου Ημέρα από το σωματείο «ΙΚΕΛΟΣ»

 

 

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

 

 

Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος θα ιδρυθεί σύντομα στην Ηλεία, καθώς η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας χορήγησε άδειας ίδρυσης στον  φορέα «ΙΚΕΛΟΣ», εγκρίνοντας το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε στον περασμένο Δεκέμβριο.

Το Κέντρο Ημέρας απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, παρέχοντας ψυχοκοινωνική φροντίδα και υποστήριξη. Βασικοί στόχοι λειτουργίας του είναι η διασφάλιση της συνέχειας της θεραπευτικής φροντίδας των εξυπηρετούμενων στην κοινότητα, η αντιμετώπιση των παθολογικών συμπεριφορών και των προβλημάτων της λειτουργικότητας τους και η ενίσχυση της σταδιακής ψυχοκοινωνικής τους αποκατάστασης και της κοινωνικής προσαρμογής και ένταξη τους.

Η σύνθεση της πολυκλαδικής θεραπευτικής ομάδας της Μονάδας διαμορφώνεται σύμφωνα υπουργική απόφαση. Η κάθε Μονάδα Ψυχικής Υγείας λειτουργεί με βάση τις αρχές της τομεοποίησης και της κοινοτικής ψυχιατρικής, της προτεραιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της Εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, της αποϊδρυματοποίησης, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας, καθώς και της πληροφόρησης και εθελοντικής αρωγής της κοινότητας στην προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Η Μονάδα αναπτύσσει δράσεις διασύνδεσης και συνεργασίας με Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Φορείς/Μονάδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Κοινωνικές Υπηρεσίας του οικείου Τ.Ο.Ψ.Υ., καθώς και με λοιπούς κοινωνικούς εταίρους.

Το κόστος της υλοποίησης της δράσης με έναρξη την ημέρα ανάρτησης των αδειών ίδρυσης και διάρκειας δεκαοκτώ 18 μήνες, θα καλυφθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο των έργων δημιουργίας νέων Στεγαστικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Το Σωματείο “ΙΚΕΛΟΣ” είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Πάτρα και ασχολείται με την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Με αποστολή να παρέχει βοήθεια και υποστήριξη σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, το Σωματείο “ΙΚΕΛΟΣ” προσφέρει προγράμματα και υπηρεσίες στέγασης, τροφής, ιατρικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia