FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινο» για 1ο Λύκειο και Παιδικό Σταθμό

Ημερομηνία: 11-04-2024 | Συντάκτης:

-Επιλέξιμες από τη Διαχειριστική Αρχή Δυτ. Ελλάδας οι προτάσεις του δήμου Πύργου

-Ευρεία σύσκεψη για τα έργα ΟΧΕ-ΒΑΑ χθες στην Πάτρα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Λευκός καπνός» βγήκε από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα με αντικείμενο τα έργα και τις μελέτες Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων-Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Πύργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», δύο σημαντικές προτάσεις του δήμου Πύργου για δομές παιδείας αξιολογήθηκαν ως επιλέξιμες στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, υπό την προϋπόθεση της μελετητικής ωρίμανσης.

Πρόκειται για την ανέγερση νέου κτιρίου που θα στεγάσει το 1ο Λύκειο Πύργου, σε οικόπεδο κοντά στις Εργατικές Κατοικίες πέριξ της οδού Αγίου Γεωργίου, και τη δημιουργία νέου παιδικού σταθμού σε έκταση που ανήκει στο κτιριακό συγκρότημα του πάρκου Κούβελου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, έχει δώσει εντολή για προτεραιοποίηση των δύο συγκεκριμένων έργων, καθώς τα θεωρεί κομβικά για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και κυρίως του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού.

Έγκυρες πηγές τόνισαν στην «Πρωινή» πως με την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ της πόλης έχει ήδη διευθετηθεί το ζήτημα της χρήσης γης για την ανέγερση του ΛΥκείου, καθώς η έκταση είναι εκτός σχεδίου πόλης αλλά εντός επέκτασης, επομένως έχει αρθεί ένα σημαντικό εμπόδιο για να προχωρήσει το έργο ταχύτερα.

Τα επόμενα βήματα της δημοτικής αρχής Πύργου είναι να δρομολογήσει την εκπόνηση στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης ώστε να είναι ώριμο για ένταξη στα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα ανοίξουν στο τέλος του έτους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος του έργου κάνουν λόγο για περίπου τέσσερα εκατ. ευρώ και στόχος είναι η δημοπράτησή του μέσα στην επόμενη διετία.

Όσον αφορά τον παιδικό σταθμό, πρόθεση του δημάρχου Στάθη Καννή είναι να συναντηθεί με τις Κτιριακές Υποδομές το προσεχές χρονικό διάστημα, για να λυθεί γρήγορα το θέμα των μελετών που αφορούν παιδικούς σταθμούς, με βάση τη δυναμικότητα που θα προβλεφθεί.

Το πλαίσιο προτάσεων

Η σύσκεψη στην Πάτρα, στην οποία συμμετείχαν από πλευράς δήμου Πύργου ο δήμαρχος Στάθης Καννής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλης Παναγόπουλος, ο αναπλ. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Άγγελος Τσίκας, και ο αρχιτέκτονας του δήμου, Άρης Φιλιππόπουλος, και υπηρεσιακά στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, έγινε συζήτηση για όλο το πλαίσιο έργων και μελετών.

Από την πλευρά της Διαχειριστικής Αρχής αναλύθηκαν οι βασικές παράμετροι του νέου ΕΣΠΑ και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρώνει κάθε έργο για να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΟΧΕ-ΒΑΑ, ενώ από την πλευρά του δήμου Πύργου παρουσιάστηκε η βασική δέσμη έργων για να συμφωνηθεί η ιεράρχηση.

Εκτός από τα δύο έργα που αναφέρθηκαν, η δημοτική αρχή παρουσίασε τα σχέδιά της για τα υπνωτήρια του ΟΣΕ, για το Μανωλοπούλειο και τον περίπατο που θέλει να δημιουργήσει, για την ανάπλαση του λόφου του Επαρχείου, κλπ.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων που κάνει αυτές τις ημέρες ανά δήμο η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, με στόχο να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και να ελαχιστοποιηθούν οι καθυστερήσεις στην ωρίμανση και στη δημοπράτηση των έργων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia