FOLLOW US: facebook twitter

Ποτίζοντας με το χρέος…

Ημερομηνία: 31-08-2023 | Συντάκτης:

Ομαλή αναμένεται η ολοκλήρωση της φετινής αρδευτικής περιόδου, αλλά το 2024 προμηνύεται ζοφερό για τους ΟΕΒ

-Τα χρέη προς τη ΔΕΗ «πνίγουν» τους οργανισμούς

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ζήτημα ηλεκτροδότησης στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων Ηλείας ως την ολοκλήρωση της αρδευτικής περιόδου συνεχίζουν να καλλιεργούν οι αγρότες της Ηλείας, καθώς οι προσωρινές διαταγές από τα Πρωτοδικεία και η μετάθεση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων για το φθινόπωρο, έχουν δώσει «ανάσα».

Οι δύο ΤΟΕΒ με τα πιο σημαντικά προβλήματα, του Επιταλίου και ο Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να μαζέψουν χρήματα και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι το 2024.

Ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, Γιώργος Βορλόκας, δήλωσε στην «Πρωινή» πως δεν έχει πάρει απάντηση από τη ΔΕΗ στην αντιπρόταση που έχει κάνει για τη ρύθμιση των οφειλών, τονίζοντας ότι καθημερινά ζει με την αγωνία ενός πιθανού μπλακάουτ.

«Επί ξύλου κρεμάμενοι είμαστε. Το χρέος παραμένει. Έχω κάνει την πρότασή μου στη ΔΕΗ και περιμένουμε. Τρέχουμε καθημερινά να μαζέψουμε λεφτά για να πληρώσουμε, αλλά δεν είναι εύκολη η κατάσταση. Η εισπραξιμότητα έχει μειωθεί, αφού μόλις το ένα τρίτο καλλιεργείται. Από τα 27.000 στρέμματα καλλιεργούνται μόνο τα 8.000. Κρατήσαμε τις ίδιες τιμές στο νερό παρότι η ενέργεια έχει αυξηθεί. Οι φετινοί λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλοι. Να σκύψει η πολιτεία στο πρόβλημα και να δει γιατί δεν καλλιεργεί ο κόσμος. Εγώ τον Γενάρη του 2022 που ανέλαβα, βρήκα κομμένο ρεύμα και δίνω μάχη κάθε μέρα», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου, Θεόδωρος Καραμπίνης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι φέτος κουτσά στραβά βγαίνει η χρονιά, καθώς η ΔΕΗ δεν έκοψε το ρεύμα, όμως εξέφρασε ανησυχίας για του χρόνου.

«Έχουμε κάνει μια συμφωνία για τη φετινή χρονιά και μέχρι τώρα είμαστε χωρίς προβλήματα. Έχουμε δώσει τα μισά λεφτά και στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου θα δώσουμε τα άλλα μισά. Δεν ξέρω όμως τι θα γίνει για του χρόνου. Πρέπει να βρεθεί μια οριστική λύση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», εξήγησε.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Τάκης Παρασκευόπουλος, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι η φετινή χρονιά εξελίχθηκε ομαλά, με εξαίρεση μικροπροβλήματα λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου την περίοδο του καύσωνα. Ωστόσο, έκανε λόγο για ανάγκη συνολικής διευθέτησης από την πλευρά του κράτους, διότι τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ πρέπει να αποπληρωθούν.

«Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα φέτος, αλλά από φθινόπωρο θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα των ΤΟΕΒ. Τα χρέη του ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ είναι περίπου πέντε εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τρίτους τα έχουμε ρυθμίσει. Απαιτείται κεντρική πολιτική βούληση, διότι σε επίπεδο περιφέρειας έχει γίνει αυτό που έπρεπε με την ίδρυση των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες υπολογίζουμε ότι θα λειτουργήσουν σε δύο χρόνια και θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας των ΤΟΕΒ. Αυτή τη στιγμή το ρεύμα δεν κόβεται για κοινωνικούς λόγους, διότι αφορά στραγγιστικά αντλιοστάσια. Οι ΤΟΕΒ πληρώνουν ό,τι μπορούν αλλά πρέπει να βρουν λύση για τα δικά τους χρέη για να βρούμε και εμείς λύση», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος