FOLLOW US: facebook twitter

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, χθες στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου

Ημερομηνία: 31-08-2023 | Συντάκτης:

«Οι υγειονομικοί εγκαταλείπουν το ΕΣΥ και τα Νοσοκομεία μαραζώνουν»

  • Επι τάπητος οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στην συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων όπου συζητήθηκε το μέλλον του ΕΣΥ

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

 «Το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται σε λειτουργικό αδιέξοδο λόγω των μαζικών αποχωρήσεων, το κύμα φυγής υγειονομικών» δήλωσε χθες από τον Πύργο στη συνέλευση των εργαζομένων του Νοσοκομείου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος επισημαίνοντας πως τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν φύγει 10.000 υγειονομικοί από το ΕΣΥ!

Ένα αρνητικό ρεκόρ αποχωρήσεων που δείχνει πια, όπως είπε, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι ελκυστικό για το υγειονομικό προσωπικό. «Προτιμούν να πάνε να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό όπου εκεί οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες και οι μισθοί πολλαπλάσιοι απ’ ότι στην χώρα μας. Οι περιφερειακές ανισότητες στο ΕΣΥ στην παροχή υπηρεσιών μέρα με την ημέρα αυξάνονται όλο και πιο πολύ καθότι στα περιφερειακά νοσοκομεία αρνούνται να πάνε γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς οι μισθοί δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος διαβίωσης. Εδώ στον Πύργο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την Παθολογική. Προκηρύξεις γίνονται αλλά βγαίνουν άγονες. Ταυτόχρονα δεν μπορεί όταν νοσηλεύεις 60 ασθενείς να καλύπτεσαι μόνο με δυο γιατρούς με μετακίνηση, να μην δουλεύουν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και να έρχεται ο χειμώνας που ξέρουμε ότι οι ιώσεις και οι λοιμώξεις είναι σε έξαρση και τα παθολογικά και πνευμονολογικά διπλασιάζονται και υπερ πολλαπλασιάζονται».

Και πρόσθεσε πως «θα πρέπει η κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς, να είναι ειλικρινής με τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υγειονομικούς, να μας εντάξει στα ΒΑΕ, να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους γιατί τώρα και προκήρυξη να γίνει, το επικουρικό προσωπικό των συμβασιούχων θα καταλάβει θέσεις μόνιμου. Δηλαδή θα έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Να αυξήσει τους μισθούς γιατί δεν πρόκειται ο υγειονομικός πια να έρθει στο ΕΣΥ. Τώρα ακολουθεί την αντίστροφη πορεία. Έως τα μνημόνια ερχόταν στο ΕΣΥ. Τώρα σταδιακά όλοι φεύγουν και αν πάμε με αυτό το ρυθμό ο τελευταίος θα κλείσει την πόρτα. Και όταν αφήνει χώρο το δημόσιο σύστημα υγείας τον καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας. Έρχεται λοιπόν ο ιδιωτικός να καλύψει τα κενά και ο πολίτης βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι ιδιωτικές δαπάνες στη χώρα μας είναι 40% είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη και όπως πάμε σταδιακά θα είναι πολύ περισσότερες απ’ ότι οι δημόσιες δαπάνες. Με 5% δημόσιες δαπάνες υγείας δε φτιάχνει το σύστημα, συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων  υπηρεσιών και ο πολίτης θα βάζει το χέρι στην τσέπη. Τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως και του Πύργου έχουν καταντήσει κέντρα διακομιδών».

«Θέσαμε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΕΔΗΝ) τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πύργου και τα οποία εδώ και τρία χρόνια παραμένουν άλυτα» επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΝΜ Πύργου και πρόσθσε: «Η Παθολογική κλινική εξακολουθεί να λειτουργεί με σοβαρότατες ελλείψεις ενώ και ο Στρατιωτικός γιατρός που είχε έρθει, μοιάζει πλέον με προεκλογικό τέχνασμα καθώς μετα τις εκλογές έχει πάψει και αυτός. Οι ελλείψεις είναι πολλές και σε όλα τα τμήματα. Στην Ουρολογική δυο μόνο γιατροί προσπαθούν να καλύψουν τους πολίτες ενώ εκτός από τα προβλήματα των κλινικών, σοβαρό είναι και το ζήτημα της μη λειτουργίας βασικών τακτικών εξωτερικών ιατρείων με κυριότερο το Παθολογικό αλλά και Πνευμονολογικό και Διαβητολογικό. Ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν την Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας και το Υπουργείο Υγείας. Αποτέλεσμα είναι οι Ηλείοι ασθενείς να προσφεύγουν σε ιδιώτες και να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Την ίδια στιγμή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γεωργίου, «το Νοσοκομείο Πύργου έχει αποτελέσει τη «μαύρη τρύπα» για τις Νοσηλευτικές Μονάδες της Αχαΐας καθώς όπως λένε οι πληροφορίες μας, πλέον δεν δηλώνουν γιατροί για τα Νοσοκομεία της Πάτρας, κυρίως Παθολόγοι, διότι γνωρίζουν ότι θα τους δώσουν εντέλλεσθε για τον Πύργο…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος