FOLLOW US: facebook twitter

Πότε αναβάλλεται ένας αγώνας

Ημερομηνία: 17-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα
Τι προβλέπει το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τα τεστ και τον αριθμό των κρουσμάτων

Αλλαγές στο πρωτόκολλο των αγώνων προέκυψαν μετά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, έπειτα από προτάσεις της αθλητικής ηγεσίας. Η σημαντικότερη από αυτές έχει να κάνει με τα τεστ παραμονές των αγώνων και με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Μέχρι τώρα, αν μια ομάδα εμφάνιζε πέντε θετικά κρούσματα στον καθιερωμένο έλεγχο πριν από τα παιχνίδια, τότε αυτόματα ο αγώνας αναβαλλόταν και δεν λαμβάνονταν υπόψη ενδεχόμενα κρούσματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από τον αγώνα και πριν από τον τελευταίο έλεγχο. Μετά τις αλλαγές που έγιναν, στο νέο πρωτόκολλο, ο αριθμός πέντε παραμένει μόνο για το ποδόσφαιρο, ενώ το σύνολο των πέντε θετικών τεστ αφορά τους δύο τελευταίους ελέγχους πριν από τον αγώνα και όχι τον έναν.

Μια ομάδα θα κάνει παραπάνω από δύο τεστ πριν από έναν αγώνα, όταν θα έχει βρεθεί κρούσμα σε μεμονωμένο έλεγχο. Όταν έχει κρούσμα από μεμονωμένο έλεγχο, η παράγραφος 3 σημειώνει ότι: «Αν το κρούσμα εντοπίσθηκε σε μεμονωμένο έλεγχο (π.χ. λόγω συμπτωμάτων) τότε όλη η ομάδα υποβάλλεται άμεσα σε μοριακό (PCR) test και μετά, ανά 3 μέρες, υποβάλλεται σε άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) για μία εβδομάδα».

Στην παράγραφο 5 σημειώνεται ότι «αν στην ομάδα εντοπισθούν 3 ή περισσότερα νέα κρούσματα σε αθλητές κατά τους δυο τελευταίους ελέγχους πριν τον αγώνα, τότε ο αγώνας αναβάλλεται. Ειδικά για το ποδόσφαιρο, λόγω του αυξημένου αριθμού αθλητών, ο αριθμός αυτός είναι 5».

Επίσης «αν στην ομάδα εντοπισθούν 3 ή περισσότερα νέα κρούσματα (5 ή περισσότερα για το ποδόσφαιρο) σε αθλητές σε δύο διαδοχικούς ελέγχους, τότε αναστέλλονται οι ομαδικές προπονήσεις για 7 ημέρες (συνεχίζεται η ατομική άθληση) και οι αθλητές επιστρέφουν στις ομαδικές προπονήσεις μετά από αρνητικό μοριακό τεστ την 7η μέρα από την ημερομηνία του τελευταίου κρούσματος. Στη συνέχεια η διαδικασία συνεχίζεται όπως πριν από την εμφάνιση κρουσμάτων, με τον εβδομαδιαίο έλεγχο».

Εξίσου σημαντικό τέλος, για τις μικρές κατηγορίες κυρίως, είναι ότι τα τεστ που θα πρέπει να υποβάλλονται μπορούν να είναι rapid, ακόμη και ανήμερα του αγώνα, που σημαίνει μικρότερο κόστος σε σχέση με το μοριακό τεστ: «Ο έλεγχος πριν από τους αγώνες μπορεί να είναι μοριακός (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος