FOLLOW US: facebook twitter

Πώς θα «ρολάρουν» οι δήμοι από την επόμενη εβδομάδα

Ημερομηνία: 05-01-2024 | Συντάκτης:

Την ερχόμενη Δευτέρα οι τελευταίες δημαιρεσίες και η ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων στους  δήμους της Ηλείας που υπολείπονται


  • Προ… εκπλήξεων αναμένεται να βρεθούν πολλοί από τους νεοεκλεγέντες αιρετούς μέχρι να λάβουν πλήρη εικόνα για το τι παραλαμβάνουν

  • «Αγκάθι» το «σύνδρομο του ηττημένου» από ορισμένους απερχόμενους που υποδηλώνει έλλειψη συνεργασίας


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου



Με τις τελευταίες δημαιρεσίες  την προσεχή Δευτέρα στους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ανδραβίδας- Κυλλήνης, ολοκληρώνεται η εκλογή των νέων προεδρείων και των Δημοτικών Επιτροπών στους εφτά δήμους της Ηλείας, όπως και ανακοίνωση των αντιδημάρχων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους. Έτσι οι δήμοι, με τους δημάρχους να έχουν  διαμορφώσει το προφίλ της ηγετικής τους ομάδας, αναμένεται να βάλουν στο φουλ τις μηχανές για να υλοποιήσουν τα προγράμματά τους και τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου , θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ με την εκλογή του προεδρείου και των μελών της Δημοτικής Επιτροπής. Την συνεδρίαση συγκαλεί η πλειοψηφούσα σύμβουλος Γεωργία Κακαλέτρη. Την ίδια ή την επόμενη μέρα, αναμένεται ο δήμαρχος Γιάννης Λέντζας να ανακοινώσει τους αντιδημάρχους και την νέα ηγετική ομάδα του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης.

Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθούν και οι δημαιρεσίες στο δήμο Ανδρίτσαινα – Κρεστένων όπου αναμένεται και η επίσημη πρόσκληση της ειδικής συνεδρίασης του νέου δημοτικού συμβουλίου καθώς και η ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων.

Επίσης την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, αναμένεται και η ανακοίνωση των αντιδημάρχων και συνεργατών του Άρη Παναγιωτόπουλου στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι νέοι δήμαρχοι βάζουν μπροστά τις μηχανές από την επόμενη εβδομάδα

Έτσι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όλοι οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι που αναλαμβάνουν, πιάνουν επί της ουσίας δουλειά και θέτουν σε πλήρη λειτουργία τους δήμους, καθώς η αυτοδιοίκηση πάντα έχει συνέχεια. Οι πρώτες ημέρες σαφώς είναι διερευνητικές, με ενημέρωση των υπεύθυνων για τα χαρτοφυλάκιά τους, αφού θα πρέπει να διερευνήσουν εξονυχιστικά τι παραλαμβάνουν από τους προκατόχους τους, ποιες είναι οι εκκρεμότητες και ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι των νέων δημοτικών αρχών στις θέσεις ευθύνης του καθενός. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι όπου υπάρχουν νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές, υπάρχουν και αρκετά προβλήματα. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις τα προβλήματα είναι σοβαρά,  όπως το ότι δεν έχει γίνει παράδοση οικονομικών στοιχείων από τους απερχόμενους και υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες, αλλού  βρήκαν διαλυμένη κατάσταση ή δεν έγινε καν επίσημα παράδοση- παραλαβή, σε άλλο δημαρχείο τους περίμεναν  την Πρωτοχρονιά … πόρτες ερμητικά κλειστές με πλήρη απουσία των απερχόμενων! Ακόμα και σε δημαιρεσίες καταγράφηκαν… τρανταχτές απουσίες που σχολιάστηκαν αρνητικά!  Το σύνδρομο του «ηττημένου» ορισμένοι μάλλον το φέρουν βαρέως και η στάση τους δεν τιμά ούτε τους ίδιους, ούτε τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν την προηγούμενη πενταετία τις τύχες του δήμου τους! Γιατί ορισμένοι και αφήνουν πίσω τους «καμένη γη» και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Μπορεί λοιπόν η αυτοδιοίκηση να έχει συνέχεια, αλλά την δεδομένη στιγμή φαίνεται να υπάρχει κλίμα έλλειψης και διάθεσης συνεργασίας με αρκετούς από τους απερχόμενους αιρετούς, οπότε κάποιοι βαδίζουν στα «τυφλά» και θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να έχουν πλήρη εικόνα του τι παραλαμβάνουν. Βεβαίως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, που καταγράφονται στα θετικά όσων αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά.

Οι νέες δημοτικές αρχές, έχουν λοιπόν πολύ δουλειά να κάνουν, μέχρι να ρολάρουν ξανά οι δήμοι, αφού εκτός των άλλων η κατάργηση των νομικών προσώπων δημιουργεί και νέα δεδομένα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, γιατί μένουν πίσω και αρκετοί ανοιχτοί «λογαριασμοί», αλλά και «καυτές πατάτες» που οι καινούργιοι θα δυσκολευτούν να διαχειριστούν σε πρώτη τουλάχιστον φάση. Τα πράγματα σαφώς και είναι ευκολότερα για τους επανεκλεγέντες, αφού ο προγραμματισμός αλλά και η στρατηγική του δήμου προϋπάρχει και μένει να αναλάβουν τα νέα πρόσωπα τις θέσεις ευθύνης στις οποίες όμως υπάρχει μια συνέχεια χωρίς να «ψάχνονται»!

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα είναι μια: Η διοίκηση των δήμων είναι μονόδρομος και όσο δύσβατο και να είναι το μονοπάτι, καλούνται οι νεοεκλεγέντες αιρετοί να το περπατήσουν και οι επανεκλεγέντες να συνεχίσουν τη διαδρομή που έχουν χαράξει με καλύτερους όρους…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος