FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς παρελάσεις αλλά με εκδηλώσεις στα σχολεία – Πώς θα εορταστεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ηλεία

Ημερομηνία: 27-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός
-Ο αναπλ. Υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση συμμετέχοντας στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο Πύργου

Χωρίς μαθητικές παρελάσεις, αλλά με εκδηλώσεις ανά τμήμα και παράδοση σημαίας στους σημαιοφόρους από τους διευθυντές, θα εορταστεί φέτος στα σχολεία η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Όπως είναι ήδη γνωστό, δεν θα πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις και για τον λόγο αυτό, στη σχετική εγκύκλιο που υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, καθορίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προετοιμασίες επιλογής μαθητών/τριών για τη συγκρότηση των τμημάτων παρέλασης. Ωστόσο, η εκπροσώπηση των σχολείων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών σε εορταστικές εκδηλώσεις, όπως πχ δοξολογία και κατάθεση στεφάνων, αυτή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19.

Σήμερα λοιπόν, σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνουν εκδηλώσεις, εντός του κάθε τμήματος οι οποίες θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο διδακτικών ωρών.

Αμέσως μετά, στις 11 το πρωί, μαθητές, σπουδαστές, πρόσκοποι και οδηγοί, θα αποτίσουν φόρο τιμής στα  μνημεία Ηρώων.

Στον Πύργο

Στον Πύργο, ανήμερα του εορτασμού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Π.Ε. Ηλείας, στις 8 το πρωί θα γίνει έπαρση της σημαίας στο μνημείο των Ηρώων με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Πύργου “Απόλλων”.

Στις 10 το πρωί, θα τελεστεί επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπόλίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής Υφυπουργος Μετανάστευσης και Ασύλου Γεώργιος Κουμουτσάκος.

Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας εντός του Ιερού Ναού από τον καθηγητή Θεολόγο του 4ου Λυκείου Πύργου, κ. Αλέξιο Κούνα.

Στις 10.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τους: Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Ανώτερο Δ/κτή Φ.Ν. Ηλείας, Δήμαρχο Πύργου, Πρόεδρο παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών, Πρόεδρο Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κών.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων ηρώων και πεσόντων κατά την εποποιία του 1940

Εθνικός Ύμνος

Στη συνέχεια και στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο θα παρατεθεί δεξίωση προς τις Αρχές από τον Δήμαρχο Πύργου.

Λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού COVID-19 την παρούσα περίοδο, δεν θα πραγματοποιηθούν οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στην επίσημη πρόσκληση για το πρόγραμμα εορτασμού επισημαίνει: “Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη Χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940. Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των Υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα”.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940 | Πυροσβέστες Κέρκυρας

Εκδηλώσεις σε όλους τους Δήμους και τις κοινότητες

Προγράμματα εορτασμού της εθνικής επετείου έχουν ανακοινώσει όλοι οι Δήμοι της Ηλείας στους οποίους σήμερα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία Ηρώων. Ανήμερα του εορτασμού θα τελεστούν δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς σε όλες τις έδρες των Δήμων αλλά και των Κοινοτήτων, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από εκπαιδευτικούς των σχολείων, επιμνημοσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία Ηρώων τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος