FOLLOW US: facebook twitter

Γιατί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές λένε «Όχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως

Ημερομηνία: 22-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”112165″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο πόδι βρίσκονται εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και μαθητές ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τις επόμενες εβδομάδες.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι διατάξεις που αφορούν τις αλλαγες σε γυμνάσια και λύκεια, οι οποίες από πολλές μεριές χαρακτηρίζονται ως «αντιεκπαιδευτικές» αλλά και «αναχρονιστικές». Ειδικότερα, έντονες είναι οι αντιδράσεις αναφορικά με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία είχε εφαρμοστεί πρώτη επί υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου την περίοδο 2012-2013 οδηγώντας σε πλήρες αδιέξοδο πολλούς μαθητές, με το ποσοστό εκείνων που έμειναν μετεξεταστέοι να εκτινάσσεται στο 30%. Παράλληλα, ο αριθμός όσων εγκατέλειψαν το σχολείο ανέβηκε από το 4% στο 23%.

Εξίσου μεγάλη ανησυχία, σε συνδυασμό με την επιστροφή της βάσης του 10, προκαλεί και η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, καθώς ουσιαστικά με τις νέες ρυθμίσεις εισάγεται η διεξαγωγή «μίνι πανελλαδικών» για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη. Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει με το Λύκειο, οι αλλαγές είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς  αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης, μειώνονται οι ομάδες προσανατολισμού στη Γ’ Λυκείου ενώ θα επανέλθουν οι συντελεστές βαρύτητας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Τέλος αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η πρόβλεψη για επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών αλλά και των πολυήμερων αποβολών για παραπτώματα των μαθητών, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν αναφορικά με τους πραγματικούς όρους των ρυθμίσεων που αφορούν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά και την αξιολόγηση.

Από τη μεριά της η υπουργός Παιδείας, αντιλαμβανόμενη ότι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου της δέχονται ακόμη και «φίλια πυρά», αναγκάστηκε να κάνει εν μέρει πίσω. Έτσι όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της, προχώρησε στην αφαίρεση σειράς διατάξεων που αφορούν στην επαγγελματική εκπαίδευση, τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, αλλά και τα δημοτικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, δεν θα γίνονται εισαγωγικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των πρότυπων σχολείων από το γυμνάσιο στο λύκειο, αλλά μόνο από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Επίσης, θα αφαιρεθεί η ρύθμιση που όριζε ότι τα πανεπιστημιακά πειραματικά σχολεία θα μετατρέπονταν σε πρότυπα. Αντίθετα, θα διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους και θα δέχονται υποψηφίους με κλήρωση. Ακόμη, θα αφαιρεθεί η διάταξη που καθόριζε ότι ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις του δημοτικού από 22 θα ανέλθει στους 24 (και μαζί με την προσαύξηση του 10% σε 26), κάτι που άλλωστε είχε προκαλέσει σοβαρά ερωτηματικά δεδομένης και της σημερινής συγκυρίας της πανδημίας του κοροναϊού. Τέλος, στο νομοσχέδιο δεν θα συμπεριληφθούν ούτε οι αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί σχετικά με τα Επαγγελματικά Λύκεια και το ηλικιακό όριο των 17 ετών κατ’ ανώτερο.

Παρά όμως την μερική υπαναχώρηση εκ μέρους της Νίκης Κεραμέως, οι βασικές ενστάσεις επί του νομοσχεδίου όχι απλά παραμένουν ενεργές αλλά δείχνουν να βρίσκουν ακόμη μεγαλύτερο ακροατήριο, καθώς όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που δηλώνουν πως μόνη λύση είναι η οριστική και ολοκληρωτική απόσυρσή του.

«Μας οδηγούν σε πλήρη εξάντληση σε ένα “τιμωρητικό” σχολείο»

«Μας οδηγούν σε πλήρη εξάντληση με συνεχείς εξετάσεις» σημειώνουν μαθητές, οι οποίοι εκφράζουν παράλληλα μεγάλη ανησυχία και για την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων.

«Την προηγούμενη φορά της εφαρμογής της Τράπεζας είδαμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μαθητών να μένουν μετεξεταστέοι. Γιατί θέλουν επαναφέρουν μια τέτοια κατάσταση; Δεν υπολογίζουν το ψυχολογικό κόστος για εμάς και τις οικογένειές μας;» διερωτώνται και προσθέτουν: «Ο μόνος που θα επωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη ιδιωτική εκπαίδευση. Κι αυτό γιατί προφανώς τα φροντιστήρια θα πρέπει να ξεκινούν νωρίτερα, και για όσους μπορούν να το αντέξουν. Όσοι δεν μπορούν πάλι θα μένουν επί της ουσίας εκτός εκπαίδευσης».

Ταυτόχρονα, δεν κρύβουν την οργή τους για την επαναφορά της διαγωγής στα απολυτήρια αλλά και των πολυήμερων αποβολών. «Μιλάμε για τον απόλυτο αναχρονισμό. Θα μας πηγαίνουν δηλαδή από το αυτί στον διευθυντή; Ποια θα είναι το κριτήρια για την τιμωρία; Σε κάθε περίπτωση, δείχνει το στίγμα που θέλει να δοθεί. Δηλαδή ενός σχολείου τιμωρητικού, το οποίο δε θα βαθμολογεί επί της ουσίας αλλά αντίθετα θα αξιολογεί τη συμπεριφορά μας» σημειώνουν.

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot