Πώς να κρατήσετε την ψυχραιμία σας με τα παιδιά
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”36431″ img_size=”full”][vc_column_text]Αν είσαι μαμά, ξέρεις ότι δεν είναι πάντα εύκολο να κρατάς την ψυχραιμία σου. Από τη μία, η εξάντληση σε κάνει πιο ευέξαπτη και από την άλλη τα παιδιά κάποιες φορές δοκιμάζουν τα όριά σου, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Μόλις νιώσεις ότι η κατάσταση πάει να «ξεφύγει», το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι ένα βήμα πίσω. Στη συνέχεια, πρέπει να «ζυγίσεις» την κατάσταση. Τι πρέπει να σκεφτείς μόλις νιώσεις ότι πας να χάσεις τον έλεγχο και να φωνάξεις – ίσως και άδικα- στο παιδί;
Πριν χάσετε την ψυχραιμία σας, σκεφτείτε ποια ήταν η πρόθεση του παιδιού
Όταν τα παιδιά είναι ζωηρά ή κάνουν ζημιές, δεν σημαίνει ότι το κάνουν επίτηδες και ότι έχουν κακή πρόθεση. Πολλές φορές αυτό που εμείς χαρακτηρίζουμε ως κακή συμπεριφορά είναι ο τρόπος τους να εξερευνήσουν τον κόσμο, να δουν μέχρι πού φτάνουν οι ικανότητές τους και να μάθουν τα όριά τους.
Μόλις νιώσετε ότι θέλετε να φωνάξετε στο παιδί γιατί δεν σας άκουσε και δεν έκανε αυτό που του λέτε, σκεφτείτε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση πολύ διαφορετικά. Αν για παράδειγμα, έριξε κατά λάθος κάτω το φαγητό του, μην το αποπάρετε. Ζητήστε τη βοήθειά του για να καθαρίσετε μαζί και δείξτε του πώς μπορεί να τρώει για να μην ξανακάνει την ίδια ζημιά.
Ζυγίστε την κατάσταση
Δεν έχουν όλες οι συμπεριφορές των παιδιών την ίδια βαρύτητα. Το να ζωγραφίσει ή να λερώσει το παιδί έναν τοίχο σίγουρα δεν είναι ευχάριστο όμως σίγουρα δεν είναι το ίδιο σημαντικό με το να χτυπήσει επίτηδες το αδερφάκι του την ώρα του παιχνιδιού. Στην πρώτη περίπτωση αρκεί να του κάνετε μια υπόδειξη και να καθαρίσετε μαζί την βρωμιά, στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να επιμείνετε πολύ παραπάνω, έτσι ώστε να καταλάβει ότι η βία δεν είναι ποτέ λύση. Φυσικά, οι φωνές δεν θα βοηθήσουν σε κανέναν από τα δύο ενδεχόμενα.
Το σημαντικό είναι να «ζυγίσετε» κάθε κατάσταση και να συνειδητοποιήσετε πού πρέπει να δώσετε την προσοχή σας και πότε πρέπει να γίνετε πιο αυστηρή.
Μην φοβηθείτε να εκφράσετε το πώς νιώθετε
Μία από τις συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί όταν τα παιδιά παθαίνουν κρίσεις υστερίας είναι πρώτα να τα απομακρύνουμε από το σκηνικό του συμβάντος, να τα αφήνουμε να ηρεμήσουν και μετά να το συζητάμε μαζί τους. Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς όταν νιώθουμε ότι χάνουμε την ψυχραιμία μας- δεν είναι κακό. Είναι αυτονόητο πως αν είστε μόνη σας με το παιδί έξω, προφανώς και δεν μπορείτε να φύγετε μέχρι να ηρεμήσετε αλλά το να του ανοιχτείτε και να του πείτε πώς πραγματικά αισθάνεστε θα σας κάνει να κερδίσετε χρόνο και να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Μη διστάσετε να πείτε στο μικρό σας «αυτή τη στιγμή νιώθω στενοχωρημένη/ θυμωμένη. Δώσε μου 5 λεπτά να ηρεμήσω και μετά θα μιλήσουμε γι’ αυτό που έγινε». Είναι η καλύτερη λύση για να προλάβετε τα χειρότερα, να μην στενοχωρήσετε το παιδί αλλά και να μην γεμίσετε τύψεις μετά.
Πατήστε το μαγικό «κουμπί» σας
Η λύση για να ηρεμήσετε μπορεί να είναι πολύ απλή: οι βαθιές ανάσες, ένα μπαλάκι αντιστρές ή ακόμα και η αγαπημένη σας μουσική. Πειραματιστείτε και δείτε τι σας βοηθά να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε ότι ξεπερνάτε τα όρια, πατήστε το… μαγικό κουμπί και όλα θα πάνε καλύτερα!
(Mama365)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]