FOLLOW US: facebook twitter

Πώς κινείται ο κρατικός μηχανισμός για την αποκατάσταση των καμένων και τη στήριξη των πληγέντων

Ημερομηνία: 11-11-2021 | Συντάκτης:

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ


Τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών στην σύσκεψη στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας

 

Εκτός από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα κυβερνητικά στελέχη που τον συνόδευαν τοποθετήθηκαν κάνοντας ανακοινώσεις ο καθένας στον τομέα του, αναφορικά με τις δικές τους παρεμβάσεις και τα έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε δρομολογούνται σε ότι αφορά την αποκατάσταση των καμένων και την στήριξη των πυρόπληκτων.

Στα σημαντικότερα σημεία των τοποθετήσεών τους τα παριστάμενα Κυβερνητικά στελέχη με τη σειρά ομιλίας τους, ανέφεραν:

Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό: Τα οριζόντια μέτρα εφαρμόζονται στην περιοχή από την πρώτη στιγμή. Διοχετεύονται πόροι προς τους πληγέντες 2 εκ ευρώ, ωστόσο παγώσαμε τη διαδικασία και ζητάμε προσκόμιση δικαιολογητικών αφού στην περιοχή σας κάηκαν 30 σπίτια και έχουμε αιτήματα για 1.904 που αντιστοιχούν σε 31 εκ. ευρώ. Σε συνεργασία με ΕΛΓΑ και Δήμο, 833 αγρότες έχουν πάρει ήδη 1.736.000 ευρώ ενώ υπάρχει και πλάνο αξιοποίησης δωρεών από ιδιώτες. Συνολικά το πακέτο για την Ηλεία μέχρι τώρα φτάνει τα 25 εκ. ευρώ.

Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Έχουμε διαθέσει 10 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά στον Αλφειό και 1.240.000 για σύμβαση Περιφέρειας – Υπουργείου Ενέργειας – Περιβάλλοντος για αντιπλημμυρικά στην ορεινή περιοχή. Έχουμε συνεργαστεί με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη και θα συνεχίσουμε τη στήριξη μέχρι να κλείσουν όλες οι πληγές. Για έργα Πολιτικής Προστασίας θα έχουμε πρόσθετες πιστώσεις. Επίσης όπως ανέφερε ο Δήμαρχος έχουν δοθεί 12 εκ. ευρώ από το «Αντώνης Τρίτσης» για δίκτυα ύδρευσης και αγροτική οδοποιία.

Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Πρέπει να προχωρήσουμε με τα στρατηγικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και με άμεσα έργα για τη διαχείριση του κινδύνου. Κάνουμε σχεδιασμό για την επόμενη αντιπυρική περίοδο με ενίσχυση πυροσβεστικού μηχανισμού στην περιοχή. Υλοποιούμε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης με χάρτες – drones. Φροντίζουμε επίσης να αυξηθούν οι αντιπυρικές ζώνες και να γίνεται καθαρισμός μέχρι το αργότερο τον Απρίλιο.

Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος: Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το Δήμο την Περιφέρεια και το Δασαρχείο. Η φυσική αναγέννηση είναι ταχύτατη, θα χρειαστούν όμως και τεχνητές αναδασώσεις. Ήδη στα αντιδιαβρωτικά έργα δουλεύουν τρεις δασικοί συνεταιρισμοί -στους καταρράκτες Νεμούτας- με συνολικό κόστος 4 εκ. ευρώ, με κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα κλπ. και έχουν αφαιρεθεί από 150 km δρόμων καμένοι κορμοί. Εξασφαλίσαμε, τέλος, 40.000 πλατύφυλλα δένδρα για τις αναδασώσεις.

Ανδρέας Λυκουρέντζος, Πρόεδρος ΕΛΓΑ: Επιλέξαμε τη συντομότερη οδό για να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες των πληγέντων. Πάμε σ’ ένα καινούριο τρόπο πληρωμής των ζημιών, εν αντιθέσει με το παρελθόν και πληρώνουμε το 100% των ζημιών μέσα στον χρόνο που προβλέπεται, έτσι τα Χριστούγεννα θα έχει γίνει η πρώτη πληρωμή και την άνοιξη θα γίνουν οι εξατομικεύσεις όπου θα καταβληθεί η εξόφληση.

Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας: Έχουμε δημιουργήσει έναν μηχανισμό ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας σαν αυτά που περιέγραψε ο κ. Δήμαρχος, τα οποία μπορούμε να τα ωριμάσουμε τεχνικά και στο μελετητικό κομμάτι αλλά και στο κομμάτι της υλοποίησης.

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού: Έχουμε συνεργασία με τον Δήμαρχο για την αστική ανάπλαση και την παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου, ενώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα υλοποιήσουμε έργο 4 εκ. ευρώ στα Ρωμαϊκά μνημεία της Ολυμπίας, έργο που θα προσθέσει 6 περίπου στρέμματα επισκέψιμου χώρου.

Να σημειωθεί ότι τοποθετήσεις έκαναν και οι Βουλευτές κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Κώστας Τζαβάρας, και Ανδρέας Νικολακόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Πριν αναχωρήσει από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας ο Πρωθυπουργός υπέγραψε και το κείμενο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος