FOLLOW US: facebook twitter

Άριστη ποιότητα ελαιολάδου, μειωμένη όμως παραγωγή λόγω του Μαγιάτικου καύσωνα – Πώς κινείται η φετινή ελαιοκομική χρονιά στην Ηλεία

Ημερομηνία: 28-11-2020 | Συντάκτης:
-Χαμηλή και φέτος η τιμή δεν ξεπερνά τα 2,4 ευρώ το λίτρο
-Σοβαρό το πρόβλημα με το κορονοβοήθημα όπου προϋποθέσεις και διαδικασίες αφήνουν “εκτός” τους μισούς ελαιοπαραγωγούς

Μια από τις πολύ καλές χρονιές για την Ηλεία θα ήταν η φετινή ελαιοκομική περίοδος εάν δεν είχε χτυπήσει την ανθοφορία της ελιάς ο Μαγιάτικος καύσωνας που δημιούργησε προβλήματα στην καρπόδεση και προξένησε πολλές ζημιές στα ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα να υπάρχει φέτος μειωμένη παραγωγή , διαψεύδοντας τις αρχικές προσδοκίες των ελαιοπαραγωγών. Όμως ακόμα και έτσι, η φετινή χρονιά είναι καλή, εκτιμάται ότι η Ηλεία θα έχει μια σοδιά που θα κινηθεί μεταξύ 15.000- 25.000 τόνων ελαιολάδου και βεβαίως υπάρχει μια άριστη ποιότητα και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και στο αγουρέλαιο που έχει ολοκληρωθεί η συγκμιδή του στα τέλη του Οκτώβρη. Παραμένει όμως σοβαρό πρόβλημα που έχει αντίκτυπο στο ειδόδημα των ελαιοπαραγωγών, η χαμηλή τιμή του ελαιολάδου που κινείται από 2,40-2,50 ευρώ το λίτρο και που σύμφωνα με την άποψη ορισμένων ελαιοπαραγωγών και συνεταιριστών ενδέχεται η πορεία του να είναι πτωτική, ενώ στόχος ήταν λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας να φτάσει τα 3 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο η επέλαση του κορονοϊού σίγουρα έχει επηρρεάσει και το ελαιόλαδο, αν και διάφορες έρευνες μιλούν για αύξηση της κατανάλωσης του ελαιολάδου την περίοδο της καραντίνας αλλά και άνοδο των εξαγωγών. Αρκετά προβλήματα βεβαίως υπάρχουν με την μετακίνηση των ελαιοπαραγωγών προς τα λιοστάσια τους λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί αγωνιούν και για το κορονοβοήθημα των 30 ευρώ ανά στρέμμα, καθώς όπως λένε οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ‘οπως και οι ασφυκτικές προθεσμίες θα αφήσουν ‘εκτος’ πολλούς ελαιοπαραγωγούς. Για όλα τα παραπάνω  μιλούν στην Πρωινή συνεταιριστές του νομού που βιώνουν από πρώτο χέρι την ελαιοπαραγωγή και τα προβλήματα της.

Μιχάλης Πλαστουργός – πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου που αριθμεί 300 μέλη ελαιοπαραγωγούς Μιχάλης Πλαστουργός μας δίνει το στίγμα της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς, εστιάζοντας στην ποιότητα, στην ποσότητα του ελαιολάδου, ν καθώς και στο λεγόμενο κορονοβοήθημα των 30 ευρώ ανά στρέμμα για την ελιά, όπου ανέφερε ότι αν δεν δοθεί παράταση για τις δηλώσεις, ένα μεγάλο ποσοστό των Ηλείων ελαιοπαραγωγών δεν θα πάρει.

Όπως αναφέρει ο κ. Πλαστουργός, η φετινή ελαιοκομική χρονιά για την Ηλεία ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς από την ανθοφορία της ελιάς, ωστόσο αυτό στην πορεία άλλαξε γιατί με τον καύσωνα του Μαϊου χτυπήθηκε το άνθος και υπήρξε μεγάλη ζημιά με συνέπεια την μείωση της ελιαοπαραγωγής.  «Υπολογίζουμε με τα τωρινά δεδομένα ότι φέτος η Ηλείας θα δώσει συνολικά 15.000 τόνους ελαιολάδου στην χειρότερη και θα φτάσει έως τους 25.000 τόνους στην καλύτερη περίπτωση. Με βάση τα ελαιόδεντρα που υπάρχουν ανά τομέα, η Ηλεία θα έπρεπε αν δεν είχε απώλειες από ζημιές, όπως έγινε με τον καύσωνα του Μαιου που χτύπησε όλο το άνθος σε πολλές περιοχές, να φτάνει κάθε χρόνο τους 45.000 τόνους. Όμως κάθε χρονιά όλο κάτι γίνεται, δεν βοηθούν οι μεταβολές του καιρού και επηρεάζεται αρνητικά η ελαιοπαραγωγή. Από θέμα ποιότητας όμως, το φετινό ελαιόλαδο της Ηλείας θα είναι πολύ καλό, όπως ήταν και το αγουρέλαιο που ωστόσο δεν πήρε την τιμή που προσδοκούσαμε, δηλαδή τα 4,5 ευρώ που υπολογίζαμε. Έτσι η τιμή του αγουρέλαιου που η συγκομιδή του ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου περίπου, κινήθηκε στα 3,4 ευρώ το λίτρο. Χαμηλή πάλι θα είναι και φέτος η τιμή του κανονικού ελαιολάδου, αφού αυτήν τη στιγμή που μιλάμε πιάνει τα 2,4 ευρώ το λίτρο αλλά δυστυχώς τα μηνύματα που έχουμε είναι ότι κινείται πτωτικά και μπορεί να πέσει και στα 2,2 ευρώ. Την διαφορά για τους ελαιοπαραγωγούς ως ένα βαθμό, θα μπορέσει κάπως να καλύψει η επιδότηση των 30 ευρώ ανά στρέμμα που δίνει η κυβερνηση, το κορονοβοήθημα που λέμε, που όμως με τον τρόπο που γίνονται οι δηλώσεις και τις προϋποθέσεις που ζητά θα μείνει εκτός ένα μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγών. Γι αυτό ακριβώς και ζητάμε μια παράταση στις προθεσμίες που έχει θέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να γίνουν σωστά όλοι οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις όπως και η καταγραφή των στοιχείων γιατί έχουν παρουσιαστεί πολλά λάθη. Την ενίσχυση αυτή είναι δίκαιο να την πάρουν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί του νομού, γιατί ο κόσμος πεινάει!! Αυτό θα είναι όφελος και για τους ελαιοπαραγωγους αλλά αν θέλετε και πολιτικό όφελος προς την κυβέρνηση, Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί παράταση, αλλιώς θα είναι δώρον άδωρον το βοήθημα!»

Χρήστος Βαλιανάτος- πρόεδρος Ο.Π Αμαλιάδας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, η Ο.Π χει 255 μέλη ελαιοπαραγωγούς, επισημαίνει ότι η φετινή ελαιοκομική χρονιά έχει ξεκινήσει καλά, το λιομάζωμα είναι σε εξέλιξη, ποσότητα υπάρχει αν εξαιρέσουμε τις ζημιές που έγιναν στην ανθοφορία της ελιάς από τον Μαγιάτικο καύσωνα και βεβαίως η ποιότητα είναι άριστη. «Τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς, είναι η καλή ποιότητα του ελαιολάδου που ωστόσο για μια ακόμα χρονιά δεν έχει καλή τιμή για τον παραγωγό. Το ελαιόλαδο έχε πιάσει τα 2,4 – 2,5 ευρώ το λίτρο, μια τιμή όμως που θεωρείται χαμηλή, γιατί μόνο τα 3 ευρώ μπορούν να καλύψουν τον ελαιοπαραγωγό για να μπορέσουμε να πούμε ότι θα έχει ένα μικρό κέρδος. Σε διαφορετική περίπτωση αν υπολογισεις τα καλλιεργητικά έξοδα και τα εργατικά χέρια, με τα 2,5 ευρώ, είσαι «μέσα». Και το ίδιο πρόβλημα είχαμε και πέρυσι, η χαμηλή τιμή προβληματίζει και απαιτείται μια διαφορετική πολιτική στήριξης του ελαιολάδου, αφού η Ηλεία αλλά και όλη η Ελλάδα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα από αυτό το προϊόν. Ειδικά στην Ηλεία, γνωρίζουμε πολύ καλά πώς όταν ο ελαιοπαραγωγός έχει χρήματα κινείται όλη η τοπική οικονομία.» Και ο κ. Βαλιανάτος αναφερόμενος στην επιδότηση της ελιάς με τα 30 ευρώ ανά στρέμμα, τόνισε ότι είναι λάθος το ότι η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά, ότι το Υπουργείο είχε τα στοιχεία να κάνει διασταυρώσεις χωρίς να βάζει τον κόσμο εν μέσω καραντίνας σε μια τέτοια ταλαιπωρία και μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και θεωρεί σίγουρο ότι πολλοί ελαιοπαραγωγοί θα μείνουν «εκτός».

Όσο για την πληρωμή της αποζημίωσης για τις ζημιές που έγιναν στην ελιά τον Μαίο, η διαδικασία πάει από Απρίλη του 2021 γιατί πέφτει στα ΠΣΕΑ ενώ θα έπρεπε να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ. «Αν πληρωνόταν έγκαιρα και οι ζημιές του καύσωνα και το βοήθημα των 30 ευρώ σε όλους όμως τους ελαιοπαραγωγούς, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια μικρή ανάσα του παραγωγού. Αυτό θα έπρεπε να το δει με διαφορετικά κριτήρια το υπουργείο».

Θανάσης Βομπίρης – πρόεδρος ΟΑΣΗ Ηλείας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, τόνισε ότι ο καύσωνας έχει επηρεάσει επί της ουσίας όλο τον νομό, «ψαλιδίζοντας» τις αρχικές προσδοκίες των ελαιοπαραγωγών για καλή σοδειά και επαρκές εισόδημα. Παράλληλα κάνει ειδική αναφορά στο κορονοβοήθημα για την ελιά όπου και αυτός επισημαίνει ότι οι προϋποθέσεις και η όλη διαδικασία αφήνουν εκτός επιδόματος τους μισούς αγρότες- ελαιοπαραγωγούς.

«Είναι διαφορετική η εικόνα που είδαμε ανεβαίνοντας στα ελαιόδεντρα σε σχέση με αυτή που είχαμε αρχικά στο μυαλό μας. Λόγω του καύσωνα παρατηρήθηκε πρόβλημα στην καρπόδεση, ειδικά σε λιοστάσια που είναι σε υψόμετρο, που συνήθως είναι και οι καλές περιοχές σε απόδοση. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με τα εργατικά χέρια, ειδικά για όσους δεν έχουν την ευχέρεια για μόνιμους εργάτες. Παράλληλα, το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των αγροτών λόγω του κορονοϊού, αφήνει τους μισούς αγρότες εκτός, επειδή συμπλήρωσαν το εισόδημά τους με κάποια άλλη ενασχόληση βάζοντας εργόσημο ή ένσημα. Αυτό είναι τελείως άδικο, διότι οι 5 στους 10 μένουν έξω παρότι επλήγησαν από την πανδημία επειδή αναζήτησαν ένα μεροκάματο. Επίσης δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και σε όσους νοικιάζουν τα λιοστάσια, διότι δεν ενισχύει ούτε τον ιδιοκτήτη ούτε αυτόν που κάνει τη συγκομιδή. Επίσης, το ελαιόλαδο που συγκομίστηκε τον Ιανουάριο του 2020, πιάνεται για εισόδημα του 2019 και μας αποκλείει», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος