FOLLOW US: facebook twitter

Πώς επιδοτούνται τα «κόκκινα» δάνεια

Ημερομηνία: 23-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (Ν. 4650/2019) δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ευνοϊκούς όρους και ταυτόχρονα να λάβουν μηνιαία επιδότηση από το Δημόσιο.

Η αίτηση υποβολής στο νέο πλαίσιο επέχει θέση αίτησης και για τη συνεισφορά του Δημοσίου, το οποίο αποκτά άμεσα πρόσβαση στην ΑΑΔΕ, ώστε να ελέγξει το πλήρες φορολογικό προφίλ, και η πλατφόρμα καθορίζει το ύψος της επιδότησης.

Έτσι, οι 150.000-180.000 δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια του νόμου θα πρέπει, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε, αν κριθούν επιλέξιμοι, να ρυθμίσουν την «κόκκινη» οφειλή τους με την τράπεζα (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, «κούρεμα») και με βάση τη νέα δόση που θα προκύψει να λάβουν την επιδότηση, από το Δημόσιο, που δικαιούνται.

Τα ποσοστά

Το ύψος της επιδότησης για στεγαστικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία κυμαίνεται από 20% έως 50%, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και τα εισοδήματα.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά/επιχειρηματικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία, το ποσοστό επιδότησης καθορίστηκε στο 30% της δόσης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες για τη συνεισφορά του Δημοσίου:

1. Η επιδότηση θα καταβάλλεται εφόσον ο οφειλέτης:

α) κρίθηκε επιλέξιμος για την υπαγωγή στο νέο πλαίσιο προστασίας (4650/2019),

β) αποδέχθηκε τη συναινετική ρύθμιση που πρότειναν οι τράπεζες ή πέτυχε τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών του, σύμφωνα με τον Ν. 4605/2019,

γ) πληροί τα κριτήρια του νόμου.

2. Το ποσό της επιδότησης καταβάλλεται κάθε μήνα σε ειδικό, δεσμευμένο και ακατάσχετο λογαριασμό.

3. Η επιδότηση διαρκεί όσο και η ρύθμιση του δανείου για όλους τους επιλέξιμους δανειολήπτες.

4. Το ποσοστό της επιδότησης μπορεί να αλλάξει στη διάρκεια του δανείου λόγω της αλλαγής της οικογενειακής κατάστασης και των εισοδημάτων (π.χ. αύξηση των προστατευόμενων μελών, μείωση εισοδημάτων). Για τον λόγο αυτόν στη λήξη κάθε έτους η ηλεκτρονική πλατφόρμα –που θα υποδέχεται τα αιτήματα υπαγωγής– αυτεπαγγέλτως θα επανεξετάζει την οικογενειακή, εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των δανειοληπτών. Ειδικότερα θα αντλεί στοιχεία από τα ηλεκτρονικά αρχεία φορολογικών δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

5. Ο δανειολήπτης και όλα τα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε έτος φορολογική δήλωση και να δηλώνουν τυχόν μεταβολές σε περιουσία, εισόδημα. Ο οφειλέτης, εξάλλου, όπως ρητά αναφέρεται στην ΚΥΑ, θα πρέπει «να συναινεί στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος