Πορεία προς την κανονικότητα;
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105372″ img_size=”full”][vc_column_text]
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Η εκεχειρία αποτελεί το πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ., που είχαν διαταραχθεί τα προηγούμενα χρόνια • Στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου τίθεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. • Οι κινήσεις και οι αντιδράσεις στα επιτελεία Τσίπρα-Γεννηματά.
Προς μια νέα περίοδο φυσιολογικών σχέσεων, αφήνοντας πίσω τις έχθρες και την αντιπαλότητα του πρόσφατου παρελθόντος, φαίνεται πως οδεύουν τα δυο κόμματα που εκφράζουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.
Το μετεκλογικό τοπίο και η καινούργια πραγματικότητα που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου φέρνουν τόσο την Κουμουνδούρου όσο και τη Χαριλάου Τρικούπη ενώπιον της πρόκλησης για μια στρατηγική, προσαρμοσμένη στα δεδομένα μιας διαφορετικής πολιτικής κατάστασης όπου, πρώτον, η Ν.Δ. βρίσκεται στην κυβέρνηση, εφαρμόζοντας κάθε άλλο παρά κεντρώες και μεταρρυθμιστικές πολιτικές και, δεύτερον, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, γεγονός που ευνοεί τις προγραμματικές συγκλίσεις για κυβερνητικές συνεργασίες.
Τα ηγετικά επιτελεία των δύο κομμάτων, χωρίς να υπάρχει συντονισμός μεταξύ τους, κινούνται με πολύ προσεκτικό και διακριτικό τρόπο, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση μια εκεχειρία, που σημαίνει ότι παύουν να αλληλοκατηγορούνται, να αλληλοϋπονομεύονται ή να προσπαθούν να διεμβολίσουν το ένα το άλλο, όπως συνέβαινε τα περασμένα χρόνια με συνέπεια το κλίμα να καταστεί πολεμικό.
Η επίτευξη ενός τέτοιου μορατόριουμ θεωρείται το κομβικό σκαλοπάτι για οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία στο μέλλον, που όμως για την ώρα φαντάζει απλώς ένα σενάριο. Από τις αντιδράσεις που προέκυψαν, ιδίως στους κόλπους της Ν.Δ., από όπου απεύχονται τη δημιουργία μιας εικόνας απομόνωσης της κυβέρνησης αντίστοιχης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, το ραντεβού Φλαμπουράρη-Γείτονα διαδραμάτισε προωθητικό ρόλο προς την κατεύθυνση της ανακωχής ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Δεν έλειψαν φυσικά και οι εσωτερικές αντιρρήσεις, κάπως εντονότερες στη Χαριλάου Τρικούπη όπου ορισμένα στελέχη του (που μέχρι τώρα βασίζουν τον πολιτικό τους λόγο στην κατακεραύνωση του ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους με αυτή την προοπτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις καταγράφονται και στην Κουμουνδούρου, προερχόμενες κυρίως -όσο οξύμωρο κι αν ηχεί- από τους λεγόμενους πασοκογενείς.
Στο ίδιο πλαίσιο μιας νέας κανονικότητας, εντάσσεται άλλωστε η συμφωνία στο προχθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, να τείνεται σταθερά χέρι φιλίας προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με σκοπό να καλλιεργηθεί ένα γόνιμο έδαφος ώσμωσης και διαλόγου, που θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε κοινές δράσεις για επιμέρους θέματα.
Ένα παράδειγμα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, ζήτημα που πρώτο το κόμμα της Φώφης Γεννηματά ανέδειξε, αποκαλύπτοντας τη σπουδή του Αδώνιδος Γεωργιάδη να απελευθερωθεί πλήρως το υφιστάμενο προστατευτικό καθεστώς για τους δανειολήπτες. Και ακολούθησε η θετική ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο ενός μετώπου απέναντι σε αυτό το σκέλος της κυβερνητικής πολιτικής
Μια πρόσθετη ένδειξη ότι ο τερματισμός της ψυχρότητας με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και η «στοχοποίηση» της Ν.Δ. αποτελούν τη συνειδητή γραμμή που έχει χαράξει το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά είναι εξάλλου και το χθεσινό άρθρο του Παναγιώτη Βλάχου, αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο οποίος σημείωσε (ΝΕΑ):
«Ο ανταγωνισμός και η κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε ότι ο φυσικός πολιτικός μας αντίπαλος είναι στα δεξιά μας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτούς που θεωρούν την κοινωνική πολιτική φιλοδώρημα ή την ανάπτυξη με δουλειές των 300 και 400 ευρώ.
Που θεωρούν ότι η χώρα βάλλεται από λαθροεισβολείς και 8 μήνες μετά “ψάχνονται” με το προσφυγικό. Που μιλούν για δημόσια παιδεία και υγεία, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις ανισότητες, αλλά φροντίζουν να αφήσουν έξω από τα δημόσια αγαθά όλο και περισσότερους πολίτες με τα παιδιά τους. Ας μας επιτρέψουν λοιπόν κάποιοι να κάνουμε αντιπολίτευση, με σεβασμό στην ιστορία μας και στη λαϊκή εντολή».
Η τακτική του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αν και είναι εμφανές ότι κινείται πλέον σε αριστερόστροφη ρότα, είναι βιαστικό και λανθασμένο να συγχέεται με μια συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αυτόνομη πορεία του παραμένει η αδιαπραγμάτευτη θέση του και η προτεραιότητα στην παρούσα συγκυρία είναι η άσκηση δριμείας και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης στις πολιτικές της Ν.Δ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]