FOLLOW US: facebook twitter

Πορεία διαμαρτυρίας με τρακτέρ χθες στον Πύργο από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: «Να στηριχθούν αποτελεσματικά οι αγρότες»

Ημερομηνία: 21-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα
-Τα τεράστια προβλήματα σε όλες τις καλλιέργειες υπογράμμισε ο πρόεδρος Θαν. Βομπίρης

Την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασαν χθες με πορεία διαμαρτυρίας στον Πύργο οι αγρότες της Ηλείας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προστατευτεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο πρωτογενής τομέας και να μη «βυθιστεί» κι άλλο το αγροτικό εισόδημα.

Τα μέλη και οι φίλοι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) ξεκίνησαν πορεία με τρακτέρ και αυτοκίνητα από τα χωριά της Ηλείας και κατέληξαν  στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, όπου και συντόνισαν τις ενέργειές τους  ξεκινώντας πορεία με τρακτέρ και αυτοκίνητα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, ενημέρωσε αρχικά τους αγρότες για όλες τις ενέργειες και κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας προς την Περιφέρεια, την Π.Ε. Ηλείας και τον ΕΛΓΑ, από τους οποίους, όπως είπε, δεν έλαβαν απαντήσεις στα αιτήματα που έθεσαν και αφορούσαν όλα τα ζητήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. «Κάναμε παρεμβάσεις στην Περιφέρεια και την αντιπεριφέρεια δυο- τρεις φορές ενώ και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης προσπάθησε να μας αποφύγει με δικαιολογίες. Είμαστε εδώ για να πάρουμε απαντήσεις. Με λεωφορεία πήγαμε στην Περιφέρεια και τον ΕΛΓΑ όπου και θέσαμε τα προβλήματα με την πατάτα. Όλοι ήξεραν ότι η πρώτη πατάτα που βγαίνει είναι στα Δουνέικα, δηλαδή της Ηλείας και μετά της Μεσσηνίας και της Αχαΐας, όπου κάθε χρόνο κάνουμε εξαγωγή σε Γερμανία και Πολωνία. Κι όμως επέτρεψαν στους κολλητούς τους να φέρουν πατάτα 100.000 τόνων από την Αίγυπτο, την οποία και έκαναν εξαγωγή στη Γερμανία και την Πολωνία, εκθέτοντας τους πατατοπαραγωγούς της παραγωγής», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο καρπούζι και στο ελαιόλαδο.

«Τους προειδοποιήσαμε για το καρπούζι ότι λόγω πανδημίας θα πάθει καταστροφή, ωστόσο “πάτησαν” σε δύο παραγωγούς που είχαν καλή παραγωγή με καλή τιμή και θεώρησαν ότι με αυτό θα λυθεί το πρόβλημα. Τα καρπούζια όμως έμειναν στα χωράφια απούλητα και οι παραγωγοί δεν έχουν δυνατότητα να καλλιεργήσουν πάλι. Ακόμα, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών έχουν πάθει καταστροφή  και γενικά όλα τα προϊόντα του Κάμπου της Ηλείας, που είναι ικανός να θρέψει όλη την Ελλάδα, τον έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Το λάδι, που είναι το πιο εξαιρετικό που έχει βγει τα τελευταία χρόνια το έχουν στα αζήτητα στα 2 ευρώ. Για όλη αυτή την κατάσταση έχουμε προειδοποιήσει, στείλαμε και στη Βουλή όλα τα θέματα και αλλά πολλά… Και φυσικά οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί τεράστια ζημία, με τα αρνιά να έχουν μείνει απούλητα. Για όλα αυτά δεν έχουμε πάρει απαντήσεις για αυτό και σήμερα διαδηλώνουμε…» επισήμανε.

Συνάντηση με Βασιλόπουλο και αιχμές κατά της ΕΛΑΣ

Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το ελαιόλαδο, σημειώνοντας ότι περιορίζουν τους δικαιούχους κατ’ επίκληση της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

«Μας βγάζει όλους κι όλους 152.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αν κάποιος συνάδελφος έχει την “ατυχία” να του άφησε ο πατέρας του ακίνητο και να εισπράττει ενοίκιο που βγαίνει παραπάνω από το αγροτικό εισόδημα, με βάση τη λογική τους δε θα πάρει τα εξαγγελλόμενα. Για το καρπούζι και την πατάτα δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πάρουμε», τόνισε και στη συνέχεια άφησε αιχμές για τη στάση της αστυνομίας ως προς την επιτήρηση της πορείας μέσα στον Πύργο.

«Από την πλειονότητα των αστυνομικών δεν έχουμε κανένα παράπονο, όμως μια μικρή μειοψηφία αξίζει την περιφρόνησή μας, διότι σήμερα απέκλεισαν από μια ειρηνική διαμαρτυρία όσους δεν ήταν με τρακτέρ αλλά με αυτοκίνητα. Σεβόμαστε τους ένστολους, διότι από οικογένειες αγροτών προέρχονται, κάποιοι από αυτούς όμως θα πρέπει να είναι πιο απέναντί μας», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, επταμελής αντιπροσωπεία των παραγωγών επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδ. Βασιλόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν τα σημαντικότερα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως η κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, η χορήγηση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες, η καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αλλαγή του κανονισμού ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% άμεσα και δίκαια, κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, κτλ.

Από την πλευρά του ο κ.Βασιλόπουλος άκουσε τους αγρότες και δεσμεύτηκε ότι θα τα μεταφέρει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διευθετηθούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος