FOLLOW US: facebook twitter

«Κάν΄ τον νόμιμα»: Έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα της Κομισιόν προς τον Κ. Καραμανλή για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 21-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
-Τι επισημαίνει η αρμόδια επίτροπος Ελ. Φερέιρα στην απάντησή της προς τους ευρωβουλευτές Ελ. Κουντουρά και Δημ. Παπαδημούλη

Σαφείς και προσεκτικές οδηγίες προς το υπουργείο Υποδομών για το μοντέλο χρηματοδότησης και κατασκευής του αυτοκινητόδρομου της Πατρών-Πύργου δίνει η αρμόδια Επίτροπος  Συνοχής & Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Ελίζα Φερέιρα, στο πλαίσιο της απάντησης στην ερώτηση που υπέβαλαν τον περασμένο Ιούνιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά και Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με το αν οι αποφάσεις που έχει λάβει ως τώρα ο υπουργός Υποδομών, κ. Καραμανλής, είναι συμβατές με τους ενωσιακούς κανόνες περί ανταγωνισμού και δημοσίων συμβάσεων.

Από την πλευρά της Κομισιόν επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ακυρώσει μια σύμβαση και να επιλέξει το μοντέλο ΣΔΙΤ αντί του δημοσίου έργου, υπό τον όρο όμως ότι η ανάθεση δεν θα παραβιάζει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η χρηματοδότηση δεν θα συνιστά κρατική ενίσχυση.

«Σε περίπτωση αλλαγής του μοντέλου για τη σύναψη συμβάσεων πρέπει να ενημερώνεται η Επιτροπή. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται τροποποίηση της απόφασης της Επιτροπής για τη χορήγηση χρηματοδότησης του έργου. Το κράτος-μέλος πρέπει επίσης να αξιολογήσει κατά πόσον το έργο που προκηρύσσεται συνεπάγεται κρατική ενίσχυση και, εάν ναι, να ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή (…), η οποία είναι έτοιμη να παράσχει συμβουλές σχετικά με τη συμμόρφωση με το κεκτημένο», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της απάντησης.

Παράλληλα, η κα Φερέιρα υπενθυμίζει πως η Κομισιόν έχει εγκρίνει από το 2018  τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής για τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου με 344 εκατ. ευρώ, εξηγώντας ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής για μεγάλα έργα βασίζονται ιδίως στα κοινωνικοοικονομικά πλεονεκτήματα του έργου και καθορίζουν ανώτατο όριο για τη χρηματοδότηση της επένδυσης από την ΕΕ. Όπως επισημαίνει, «Μέχρι στιγμής, δεν έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές από την Επιτροπή στο πλαίσιο της εν λόγω εκτελεστικής απόφασης».

Όπως γίνεται αντιληπτό, το κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει από τα συμφραζόμενα, είναι αν το χρηματοδοτικό μοντέλο που έχει επιλέξει για την κατασκευή του έργου το υπουργείο Υποδομών, συνιστά κρατική ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο προβλέπει τη δαπάνη 230 εκατ. ευρώ από τους εγκεκριμένους ευρωπαϊκούς πόρους συν 80 εκατ. ευρώ από την πλευρά του παραχωρησιούχου, για το οποίο έχουν εκφραστεί ενστάσεις ως προς το αν παραβιάζει τον ανταγωνισμό.

Αναλυτικά το κείμενο της απάντησης

«Η Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής για τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρας — Πύργου (344 εκατ. ευρώ). Οι αποφάσεις της Επιτροπής για μεγάλα έργα βασίζονται ιδίως στα κοινωνικοοικονομικά πλεονεκτήματα του έργου και καθορίζουν ανώτατο όριο για τη χρηματοδότηση της επένδυσης από την ΕΕ. Η νομιμότητα και η αποτελεσματικότητα του βασικού μοντέλου δημόσιων συμβάσεων παραμένει αρμοδιότητα του κράτους μέλους (ΚΜ) στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης των Ταμείων μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές από την Επιτροπή στο πλαίσιο της εν λόγω εκτελεστικής απόφασης.

  1. Όσον αφορά τις επενδύσεις σε υποδομές, οι αρχές των κρατών μελών έχουν το δικαίωμα να δημοπρατήσουν ξανά ένα έργο ή να ακυρώσουν μια σύμβαση, με την επιφύλαξη ορισμένων όρων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις. Οι ελληνικές αρχές διαβίβασαν ορισμένες αρχικές πληροφορίες στην Επιτροπή όσον αφορά την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν ενδεχομένως ένα μοντέλο που βασίζεται σε δημόσια έργα προς ένα μοντέλο που βασίζεται σε συμβάσεις παραχώρησης. Με την επιφύλαξη των απόψεων που μπορεί να έχει σχετικά η Επιτροπή, εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι κάθε διαδικασία ανάθεσης για την υλοποίηση του εν λόγω έργου διεξάγεται σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Σε περίπτωση αλλαγής του μοντέλου για τη σύναψη συμβάσεων, πρέπει να ενημερώνεται η Επιτροπή. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται τροποποίηση της απόφασης της Επιτροπής για τη χορήγηση χρηματοδότησης του έργου. Το κράτος μέλος πρέπει επίσης να αξιολογήσει κατά πόσον το έργο που προκηρύσσεται συνεπάγεται κρατική ενίσχυση και, εάν ναι, να ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή.
  2. Η Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει τη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ του μεγάλου έργου του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας-Πύργου. Σε περίπτωση που το κράτος μέλος επιθυμεί να τροποποιήσει το μοντέλο της σύναψης συμβάσεων ή να προχωρήσει σε μια μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει συμβουλές σχετικά με τη συμμόρφωση με το κεκτημένο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος