FOLLOW US: facebook twitter

Πολυτεχνείο: 48 χρόνια από την εξέγερση, συμβολίζει τον συνεχή αγώνα για τη Δημοκρατία

Ημερομηνία: 17-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Οι εορταστικές εκδηλώσεις σήμερα στην Ηλεία


48 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική και «αγέραστη» εξέγερση της νεολαίας και του λαού ενάντια στην λαομίσητη, αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών, που έσπασε το φόβο, την ηττοπάθεια , το συμβιβασμό και άλλαξε τη πραγματικότητα περιγελώντας τον χουντικό «μονόδρομο». Η ηρωική εξέγερση των φοιτητών και της νεολαίας της 17ης Νοέμβρη 1973 όσα χρόνια κι αν περάσουν θα συμβολίζει πάντα τον συνεχή αγώνα για τη Δημοκρατία.

48 χρόνια τώρα , δεν έλειψαν βεβαίως αυτοί που θέλησαν να απαξιώσουν το Πολυτεχνείο, να το σβήσουν από τη συλλογική συνείδηση ακόμη και να το φιμώσουν. Σε πείσμα όλων αυτών, , το εξεγερτικό του πνεύμα εμπνέει και «ανασαίνει» στους δρόμους του αγώνα και στις σύγχρονες διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επίκαιρο το μήνυμα του Πολυτεχνείου για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» , καθώς οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτα βάρη, οι συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις πείνας, οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται χάνοντας κάθε ελπίδα για το αύριο και οι νέοι βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται.

Ο Νοέμβρης του ’73 πάντα θα θυμίζει πως ο λαός είναι εκείνος που γράφει την ιστορία. 48 χρόνια μετά εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε! Όσα χρόνια κι αν περάσουν το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ θα είναι ένα γαρύφαλλο κόκκινο στο μέρος της καρδιάς, φυλαχτό και ελπίδα αγώνα για κάθε δημοκράτη, κάθε ελεύθερο, προοδευτικό άνθρωπο.

Και στην Ηλεία σήμερα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους δήμους. Σήμερα το πρωί σε όλα τα σχολεία του νομού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις εντός του ωραρίου του σχολείου με μαθητικές γιορτές.

Εκδήλωση από ΕΛΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηλείας και Πρωτοβάθμια Σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα συνδιοργανώνουν σήμερα το απόγευμα στις 6, στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Πύργου – που υπήρξε χώρος συγκέντρωσης κρατουμένων από την δικτατορία το 1967- , εκδήλωση για το Πολυτεχνείο. Μετά την ομιλία και τους χαιρετισμούς στο χώρο συγκέντρωσης θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

«Η Μνήμη του Πολυτεχνείου σήμερα 1973-2021» στο Λάτσειο το απόγευμα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου διοργανώνει και ο δήμος Πύργου στις 7 το απόγευμα στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο με τίτλο «Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ – 1973-2021», κεντρικοί ομιλητές είναι οι:
* Ο Δημήτρης Παπαχρήστος – Συγγραφέας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών, η «φωνή» του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου
* Ο Μάκης Μπαλαούρας – τ. Βουλευτής, Μέλος της Επιτροπής Αντιδικτατορικού Αγώνα
* Ο Στέφανος Τζουμάκας – τ. Υπουργός, από τους πρωταγωνιστές του Αντιδικτατορικού Αγώνα.

 

Επετειακή εκδήλωση και στην Αμαλιάδα

Επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Αμαλιάδα από την εκπαιδευτική κοινότητα και τον δήμο Ήλιδας. Στις 11 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας και του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας , ενώ ομιλία θα εκφωνήσει η καθηγήτρια Γεωργία Καρύδη, υποδιευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων από τους τοπικούς φορείς , τις αρχές και αντιπροσωπεία μαθητών.

 

Συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας

Στις 6.30 το απόγευμα, διοργανώνει συγκέντρωση και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας στο χώρο του Εργατικού Κέντρου ενώ σε ανακοίνωση του Δ.Σ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όλους για να τιμήσουν την εξέγερση των φοιτητών και του νεολαιίστικου κινήματος απέναντι στη χούντα, τονίζοντας ότι το λαΙκό κίνημα μπορεί να φουντώσει το κύμα της διεκδίκησης των σύγχρονων αγώνων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος