FOLLOW US: facebook twitter

Πολιτική και όχι δικαστική λύση

Ημερομηνία: 23-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

-Προβληματισμός για τις «ιερές» εκτάσεις μετά την απάντηση Λιβάνιου σε Καλαματιανό
-Διασφάλιση των επιδοτήσεων σε πρώτη φάση ζητά ο δήμαρχος Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος, επιμένοντας ότι τα δικαστήρια δεν αποτελούν λύση

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Μουδιασμένοι» είναι οι κάτοικοι στην ορεινή ζώνη του δήμου Πύργου μετά τα όσα ειπώθηκαν την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανού, με για τις «ιερές εκτάσεις», καθώς η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου για προσφυγη στη Δικαιοσύνη θύμισε… Πόντιο Πιλάτο.

Ο κ. Λιβάνιος , αφού εξιστόρησε το χρονικό του προβλήματος και ανέφερε ότι αυτό δημιουργήθηκε ένεκα της ανυπαρξίας Εθνικού Κτηματολογίου, προέκρινε ως προσφορότερη επιλογή για τους θιγόμενους κατοίκους την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

«Η δικαστική προσφυγή ίσως είναι η καλύτερη λύση προκειμένου να αναγνωριστούν οι περιουσίες τους. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μία υπόθεση που έχει ‘’περίεργες’’ καταστάσεις, όπως είναι το γεγονός ότι η μονή ήταν άφαντη και δεν είχε κάνει καμία ενόχληση στους κατοίκους τα προηγούμενα χρόνια. Δεν τους είχε πει ότι εδώ είναι δικά μου τα χωράφια γιατί τα καλλιεργείται, ήταν μία defacto αναγνώριση. Αλλά νομίζω ότι πλέον η καλύτερη λύση προκειμένου να βρουν οι κάτοικοι το δίκιο τους και η μόνη, εφόσον κρίνουν ότι θίγονται, είναι να προσφύγουν δικαστικά και να δούμε τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη σε αυτό το πολυσύνθετο θέμα», τόνισε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, επέμεινε στην ανάγκη πολιτικής λύσης, ζητώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει σε πρώτη φάση την καταβολή ων επιδοτήσεων μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, εφόσον τελικά πάρει τη δικαστική οδό.

«Δεν αποτελεί επιλογή μας η δικαστική οδός, διότι μόνο με πολιτική λύση λύνεται το πρόβλημα. Είναι ευθύνη της πολιτείας και όχι της Δικαιοσύνης. Η πολιτεία πρέπει να το λύσει και αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει, είναι να αποσυνδέσει τις επιδοτήσεις από το Κτηματολόγιο, δηλαδή να μη ζητείται από τους παραγωγούς βεβαίωση από το Κτηματολόγιο, μέχρι να οριστικοποιηθεί η υπόθεση», δήλωσε στην Πρωινή.

Έντονη δυσαρέσκεια από κατοίκους και παραγωγούς

Ο παραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απάντηση του υφυπουργού, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες δε θα υποχωρήσουν μέχρι να δοθεί λύση υπέρ τους από την πολιτεία.

«Αν πιστεύει ότι η καλύτερη λύση είναι να πάμε στα δικαστήρια, τότε κι εγώ πιστεύω πως η καλύτερη λύση για τον υπουργό είναι να παραιτηθεί. Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να λύσει ένα τέτοιο πρόβλημα, τότε τι μπορεί να λύσει; Η Δικαιοσύνη ξέρουμε πού θα το πάει και ποια θα είναι η κατάληξη. Εμείς απαιτούμε –τώρα, όχι αύριο- το θέμα να έρθει στη Βουλή και να επιλυθεί με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα αποδίδει τις εκτάσεις σε αυτούς που τη φροντίζουν και την καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες και την έχουν κάνει παραγωγική, όχι στην Εκκλησία που δεν έχει κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για τη γη. Εμείς συνεχίζουμε αύριο δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας και, αφού η κυβέρνηση βγαίνει απέξω από το πρόβλημα, εμείς θα την αναγκάσουμε να το λύσει. Δεν υποχωρούμε».

Ο πρόεδρος της ΤΚ Κουτσοχέρας, Δημήτρης Μητρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι είναι απαράδεκτη η πρόταση του υφυπουργού και ζήτησε από το κράτος και τη Μονή Καλαβρύτων να μιλήσουν ανοιχτά και να ενημερώσουν τους κατοίκους.

«Είναι απαράδεκτη η πρόταση του υπουργού. Η πολιτεία μας έφερε σε αυτό το σημείο και τώρα μας υποδεικνύει να πάμε στη δικαιοσύνη; Για αυτά που έχουμε πληρώσει τόσα χρόνια, γιατί δεν ειπε κάτι ο υπουργός για το ποιος θα μας αποζημιώσει; ΕΝΦΙΑ, συμβόλαια, εφορίες κλπ. Να το βγάλουν από το μυαλό τους και να έρθουν στα χωριά να μας τα πουν αυτά, και η κυβέρνηση και η Μονή Καλαβρύτων. Να μας ενημερώσουν και να μην είναι κρυμμένοι», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot