FOLLOW US: facebook twitter

Ποιον εξυπηρετεί πραγματικά το ιδιωτικό πανεπιστήμιο;

Ημερομηνία: 12-02-2024 | Συντάκτης:

Άρθρο του Hλείου δικηγόρου  Δημήτρη Αναστασόπουλου*


Όσοι έχουμε αντικειμενική ματιά και επαρκείς γνώσεις για να κρίνουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας οφείλουμε να πούμε την γνώμη μας και να πάρουμε θέση προασπίζοντας το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον και κυρίως τη τάξη στην οποία ανήκουμε κατά πλειοψηφία, τη μεσαία, φτωχοποιημένη πλέον, τάξη και τους υπόλοιπους, στα όρια της φτώχειας συμπολίτες μας.

Μα θα με ρωτήσετε τι σχέση έχει η μεσαία τάξη και η φτώχεια με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Μα είναι ξεκάθαρο πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ακόμη μια ταξική διάκριση, ένας περιορισμός των ευκαιριών των παιδιών που κατάγονται από φτωχές οικογένειες και ακόμα μια ευκολία για αυτούς που έχουν τα χρήματα για να πληρώνουν ιδιωτικά δίδακτρα.

Αν η χώρα ευημερούσε και μπορούσαν όλοι να έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική παιδεία ή υγεία, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με κριτήρια που να αποδεικνύουν σοβαρή επένδυση και σε υποδομές και σε ακαδημαϊκό προσωπικό, θα ήταν ευχής έργον για την κοινωνία μας. 

Αλλά σε μια χώρα που το 80% του πληθυσμού με δυσκολία πληρώνει τα δάνεια του, τους φόρους του και στο τέλος δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για αυτό το κάτι παραπάνω που απαιτείται για να ζήσει κάποιος σαν άνθρωπος, είναι δυνατόν να μιλάμε για πανεπιστήμια με δίδακτρα όταν τα δημόσια πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται; 

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι «γιατί να πηγαίνουν κάποιοι νέοι στο εξωτερικό να χαλάνε τα λεφτά τους και να μην μένουν στην Ελλάδα;».

Εγώ θα ρωτήσω όμως την κυβέρνηση για ποιον λόγο ενδιαφέρεται περισσότερο για την βόλεψη αυτών που έχουν χρήματα και δεν νοιάζεται καθόλου για αυτούς που δεν έχουν.

Ποιον εξυπηρετεί πραγματικά το ιδιωτικό πανεπιστήμιο και πόσοι είναι αυτοί που θα μπορούν να πληρώνουν τα δίδακτρα;

Δυστυχώς μετά από την απαξίωση της δημόσιας υγείας, των δημόσιων σχολείων ήρθε και η ώρα της απαξίωσης των ελληνικών πανεπιστημίων.

Και για να μην παρεξηγηθώ, εννοείται πως αν έρθει στην Ελλάδα να ανοίξει παράρτημα η Οξφόρδη ή οποιοδήποτε άλλο αξιόλογο πανεπιστήμιο αυτό θα είναι προς όφελος όλων, και της κοινωνίας και των Δημόσιων πανεπιστημίων.

Αυτό, όμως, ξέρετε πως δεν θα συμβεί, όπως επίσης δύσκολα θα ανακάμψει η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η κοινωνική κινητικότητα και να αλλάξει κοινωνική τάξη ένας νέος θα είναι πάντα το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Δεν δαιμονοποιώ την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά αυτή,  εφόσον λειτουργεί με εμπορικά κριτήρια και γίνεται προϊόν, δεν μπορεί να καταργήσει και να υποκαταστήσει την δημόσια παιδεία, η οποία είναι δημόσιο αγαθό, όπως και η υγεία, και όχι ακριβό μπλουζάκι σε βιτρίνα που όποιος έχει χρήματα το αγοράζει, ενώ όποιος δεν έχει το στερείται.

Κανείς δεν πρέπει να στερηθεί την πρόσβαση στην παιδεία και στην υγεία.

Αυτά εξάλλου είναι ότι έχει μείνει στις σύγχρονες κοινωνίες από την ανθρωπιά μας.

*Δικηγορικό Γραφείο “Δημήτρης Αναστασόπουλος & Συνεργάτες” www.anastasopouloslaw.gr και www.bankinglaw.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia