Ποιοι μπορεί να είναι οι 151 της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”73746″ img_size=”full”][vc_column_text]Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά το διαζύγιο των δύο κυβερνητικών εταίρων, που αποφασίσθηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός άμεσα, όπως είχε προαναγγείλει, ανακοίνωσε πως ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία, όχι απλής συνταγματικής κατοχύρωσης (κυβέρνηση ανοχής) αλλά πλήρους πολιτικής νομιμοποίησης (με 151 βουλευτές). Όπως ήταν φυσικό αμέσως ξεκίνησαν και οι υπολογισμοί και το ερώτημα είναι ένα: Ποιοι είναι οι 151 που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης;
Η γραμμή αφετηρίας είναι οι 145 βουλευτές που αριθμεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η 146η ψήφος εμπιστοσύνης θεωρείται δεδομένο ότι θα έρθει από την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα.
Οι ΑΝΕΛ…
Ο Πάνος Καμμένος, ανακοινώνοντας την αποχώρηση του από την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε πως αν δεν υπήρχε το ζήτημα του Μακεδονικού η συγκυβέρνηση θα συνεχιζόταν μέχρι τέλους. Ωστόσο πολλοί είναι οι βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη των ΑΝΕΛ που δεν συμφωνούν με την αποχώρηση από την κυβέρνηση και αυτό είχε διαφανεί και από τη θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το κλίμα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, και τις προθέσεις του κάθε στελέχους, αποκάλυψε εν μέρει και ο Πάνος Καμμένος κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Όταν ρωτήθηκε ποια στάση θα κρατήσει ακριβώς το κόμμα του στη ψηφοφορία για τη ψήφο εμπιστοσύνης, αν δηλαδή θα απέχει ή θα καταψηφίσει, ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε αποκλειστικά στη στάση του ίδιου, της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και του Κώστα Κατσίκη, οι οποίοι όπως είπε θα καταψηφίσουν. Αντίθετα οι Ελενα Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού), Θανάσης Παπαχριστόπουλος (βουλευτής), ο Βασίλης Κόκαλης (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) αλλά και ο Κώστας Ζουράρις (βουλευτής) υπολογίζονται στις θετικές ψήφους για στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία φτάνει του 150 βουλευτές.
Άξίζει εδώ να σημειωθεί ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως όποιο από τα στελέχη των ΑΝΕΛ δεν παραδώσει την κυβερνητική θέση του, τότε θα διαγραφεί από το κόμμα. Στην ουσία πρόκειται για την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκαλη. Ωστόσο ακόμη κι αν αυτοί διαγραφούν, η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ παραμένει με πέντε βουλευτές και άρα δεν διαλύεται. Σημειώνεται πως οι Ν. Μαυραγάνης, Τ. Κουίκ και Μ. Χρυσοβελώνη δεν είναι βουλευτές.
Ο 151ος…
Για τον 151ο η κυβέρνηση κοιτάει προς τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «επιβεβλημένη» την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης εάν επέλθει ολική ρήξη με τον κυβερνητικό εταίρο και υπογράμμισε πως «το Ποτάμι θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Το Ποτάμι ανακοίνωσε πως ψήφο εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να δώσει, οπότε μένει να φανεί τι θα αποφασίσει ο Σπύρος Δανέλλης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]