FOLLOW US: facebook twitter

Ποιητική συνάντηση στο Επιτάλιο αφιερωμένη στον Τάκη Σινόπουλο

Ημερομηνία: 03-04-2024 | Συντάκτης:

Η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων στη γενέτειρά του αφιερωμένη στον σπουδαίο Ηλείο ποιητή από τον Επί της Αλός Πολιτιστικό Σύλλογο

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων για το 2024 αφιερωμένες στον ποιητή Τάκη Σινόπουλο που προγραμματίζονται να γίνουν στην γενέτειρά του στο Επιτάλιο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου  στο αρχοντικό Μαστροβασιλόπουλου, με πρωτοβουλία του Επί της Αλός Πολιτιστικού Συλλόγου Επιταλίου.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης η λέσχη ανάγνωσης Επιταλίου, η λέσχη ανάγνωσης Δεξαμενής Πύργου «ΔΕΞΑΜΕΝΗ αναγνώσεων» και ο πολιτιστικός σύλλογος “Επί της αλός” σε μια …ποιητική “συνεύρεση” απήγγειλαν και σχολίασαν ποιήματα του μεγάλου  Ηλείου ποιητή που γεννήθηκε στο Επιτάλιο στις 17 Μαρτίου 1917 και απεβίωσε στον Πύργο στις 25 Απριλίου 1981 (παραμονή του Πάσχα του 1981)

Σε μια όμορφη συγκέντρωση ο καθένας από τους συμμετέχοντες σε αυτό το ποιητικό απόγευμα, πρόσθεσε ένα κομματάκι γνώσης σε μια προσπάθεια όχι μόνο να έλθουν σε επαφή με την ποίηση του Τάκη Σινόπουλου, αλλά να γνωρίσουν την προσωπικότητά του, τον άνθρωπο και να εντρυφήσουν κατά το δυνατόν στον  ψυχισμό του.  

Ο Τάκης Σινόπουλος ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά. Σαν ποιητής, γιατρός, μεταφραστής, κριτικός λογοτεχνίας και ζωγράφος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής ελληνικής ποίησης.  Επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τους Τ.Σ. Έλιοτ, Σεφέρη και Έζρα Πάουντ. Γενικά η ποίηση του είναι λυρική, επιγραμματική και κυριαρχείται από τραγική αυτογνωσία και απαισιοδοξία. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του παρατηρήθηκε μια μεταστροφή στη χρήση του γλωσσικού υλικού προς έναν αντιποιητικό, επιθετικό και συχνά ειρωνικό λόγο.

 Όπως ανέφεραν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Επί της Αλός  «Το τέλος της συνάντησης μας βρήκε πλουσιότερους όσον αφορά το γνωστικό αντικείμενο της ποίησης και ειδικά του Τάκη Σινόπουλου. Ευχαριστούμε πολύ τη λέσχη ανάγνωσης Δεξαμενής Πύργου «ΔΕΞΑΜΕΝΗ αναγνώσεων» για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και για τη συμβολή της στη γνωριμία μας με τον ποιητή».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot